Вярно или не: Русия ли е петата най-голяма икономика в света

Как една по принцип легитимна статистика беше представена подвеждащо в полза на Русия

Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12% във вторник, след като ден по-рано руската валута се срина до невиждано от 17 месеца дъно и Кремъл я критикува за колебливо поведение
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12% във вторник, след като ден по-рано руската валута се срина до невиждано от 17 месеца дъно и Кремъл я критикува за колебливо поведение
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12% във вторник, след като ден по-рано руската валута се срина до невиждано от 17 месеца дъно и Кремъл я критикува за колебливо поведение    ©  Reuters
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350 базисни пункта до 12% във вторник, след като ден по-рано руската валута се срина до невиждано от 17 месеца дъно и Кремъл я критикува за колебливо поведение    ©  Reuters

През последните дни в редица медии се тиражира новината, че руската икономиката вече е пета по големина в света и дори е задминала по размер германската. Въпреки че се цитира достоверен източник - Световната банка, показателят, на който се основава твърдението, не е същият, чрез който традиционно се измерва размерът на икономиките или се изчислява техният растеж. Така една по принцип легитимна статистика беше представена по подвеждащ начин, очевидно с пропагандна цел.

Класацията, в която Световната банка нарежда Русия на пето място в света, е по брутен вътрешен продукт, коригиран спрямо покупателната способност на местната валута. Официалният и общоприет показател обаче, който се следи от политици, инвеститори и анализатори, е друг, при който стойностите на БВП на страните се сравняват на база на съществуващите валутни курсове. Според тази подредба, отново на Световната банка, със своите 2.24 трлн. долара, през 2022 г. Русия е на осмо място - между Франция и Канада и четири позиции след Германия. На пето място всъщност е Индия.

"МВФ счита, че БВП по отношение на паритета на покупателната способност (ППС) не е най-подходящата мярка за сравняване на относителния размер на държавите спрямо глобалната икономика, тъй като ценовите нива на ППС се влияят от нетъргуеми услуги, които са по-релевантни за вътрешния пазар, отколкото в световен мащаб. МВФ смята, че БВП по пазарни цени е по-подходящо сравнение", гласи позиция на организацията по темата. Каква всъщност е разликата?

Дяволът е в детайлите

Измерването на стойността на цялата продукция в една икономика, така че да е сравнима с останалите, не е лесна задача, тъй като ценовите нива в отделните държави са различни, а освен това не са стабилни във времето. Номиналният БВП представлява общата стойност на стоките и услугите, произведени в дадена страна за определен период от време, оценени по текущи цени. Реалният БВП изчиства динамиката в цените, за да измери как се променя само обемът на продукцията. БВП при паритет на покупателната способност (ППС) от своя страна пък представя производството, оценено чрез чужда валута, ако тя има еднаква покупателна способност в двете страни. Този подход цели да премахне разминаването, което идва от факта, че с 1 долар в една страна може да бъде закупено по-голямо количество от едни и същи стоки и услуги, отколкото в друга.

Ако БВП при ППС е по-висок от номиналния БВП, какъвто е случаят с Русия, но и с голяма част от развиващите се страни, това предполага силна покупателна способност на местно ниво, но по-слаба в международен план. Причината обикновено е, че местните стоки и услуги обикновено са по-евтини, а цялостно стандартът на живот е по-нисък. Основната причина за големите разлики в ценовите равнища в различните страни се свежда до нетъргуемите стоки и главно услугите. Пазарните валутни курсове зависят от търсенето и предлагането на валути, необходими за финансиране на международни транзакции със стоки, услуги и финансови активи. Международната конкуренция до голяма степен свива разликите в цените на стоките и услугите, което се търгуват свободно.

Когато се изчислява БВП при паритет на покупателната способност обаче, се включват всички стоки и услуги в икономиката, включително нетъргуемите. Последните не се влияят от конкуренцията на международните пазари и техните цени се определят почти изцяло от вътрешни фактори. Например цената на фризьорските услуги в една страна почти не се влияе от тази в друга държава или дори в съседен град. Същото важи и за широк спектър от услуги - ресторанти, превози, почистване, строителство и ремонт и много други, които е невъзможно да се преместят от едно място на друго или това би струвало твърде скъпо. Всички те накуп обаче представляват значителен дял от БВП. В основата според икономисти стоят по-ниските разходи за труд, различия в данъка върху добавената стойност, търговски бариери и транспортни разходи. Специално за Русия на местния пазар освен услугите по-евтини са и природните ресурси и горивата, което се отразява и в по-ниски други разходи в производствената верига.

В крайна сметка БВП при съществуващите валутни курсове отразява икономическата реалност, в която се намират страните, с търговията помежду им и разликите между цените, които са налице между тях. Измерването на БВП при изравнена покупателна способност е по-скоро теоретично упражнение, което със сигурност има своите ползи в икономическия анализ, но практически не говори много за истинския размер на една икономика. То се базира на принципа за единната цена - че един продукт има еднакво стойност навсякъде, което на практика не е така.

56-о място по стандарт на живот

Отвъд чисто научните детайли покрай това как се измерва БВП доста по-важен за една икономика е не общият ѝ размер, който обикновено зависи от големината на държавата, а БВП на човек от населението, който разкрива стандарта на живот на отделните граждани. През 2022 г., отново според Световната банка, Русия се нарежда на 56-о място по брутен национален доход на човек, при това при паритет на покупателната способност, което повишава номиналния резултат.

Отделен въпрос пък е качеството на продукцията, за което БВП не е особено точен измерител. Зависимостта на Русия от западни технологии, достъпът до които ѝ беше ограничен с налагането на санкциите, затруднява производството и влошава неговото качество.

Трябва също така да се има предвид, че международни институции като Световната банка и МВФ разчитат на официални данни, подавани от националните статистики на самите страни. Както изтъкват икономисти обаче, тези числа не бива да се приемат за чиста монета, тъй като след инвазията на Русия в Украйна Кремъл засекрети данните за икономиката на страната и има интерес от това да подхранва съмнения относно ефективността на санкциите и да казва, че се представя по-добре, отколкото в действителност. Москва обаче няма как да скрие срива на рублата, която се обезцени с 25% от началото на годината.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 29
    • + 7

    Няма значение пета ли е, шеста ли е, десета ли е. Русия е военната сила с най-голям брой ядрени бойни глави. До къде мислите ще доведе тази война, която Запада води на чужда територия с чужда армия?? Да идва по-бързо Тръмп и американците да накарат марионетката им Зеленски да сяда на масата за преговори. Всичко друго е пагубно за Европа. За Украйна и украинския народ вече всичко е твърде късно :(

    Нередност?
  • 2
    plamen.m avatar :-|
    plamen.m
    • - 5
    • + 18

    Пагубно за Европа ще бъде да се огъне. Не е нужно да отиваме твърде дълго назад в историята, достатъчно е да се погледнат събитията от втората световна война. Ако Хитлер беше спрян в Австрия или Чехия, нямаше да нападне Полша и да пламне гората.

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 11

    Хахаха, "подвеждащо в полза на Русия", ей сън не ви лови. Голям рев, голямо нещо. Естествено тръгваме отново с фактите, директно от Световната банка:

    БВП за 2022 г. в милиони долари по настоящ курс:
    1. United States - 25,462,700.00
    2. China - 17,963,170.52
    3. Japan - 4,231,141.20
    4. Germany - 4,072,191.74
    5. India - 3,385,089.88
    6. United Kingdom - 3,070,667.73
    7. France - 2,782,905.33
    8. Russian Federation - 2,240,422.44
    https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?most_recent_value_desc=true

    БВП по ППС отново по настоящ курс на долара в милиони
    1. China - 30,327,320.30
    2. United States - 25,462,700.00
    3. India - 11,874,582.57
    4. Japan - 5,702,286.57
    5. Russian Federation - 5,326,854.62
    https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.PP.CD?locations=1W&most_recent_value_desc=true

    Дълги години за обем на икономиката се взимаше брутния БВП като основен индикатор. През последното десетилетие се засилиха критиките, че той не обхваща достатъчно добре някои сегменти на икономическата активност. Затова някои икономисти предпочитат да измерват размера на икономиката според БВП по ППС. Казано накратко и просто - имаме две икономически теории.

    Според едната Русия е петата по големина икономика в света, според другата - осмата. Твърдението е вярно, но изрично трябва да се подчертае, че става дума за ППС, за да е максимално коректно. Оттук насетне да се развенчава, че не е вярно попада в графата с фалшивите новини, които не слагат уточнението, според коя теория/индикатор се прави твърдението.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 9

    Доста безсмислено е да се спори с доклад на Световната банка, пък и какво значение има Русия на кой номер стол седи?
    Или нервът е, Германия, "локомотивът на ЕС" все повече се забавя, и отпадна от Г 5? Всъщност това е пряко следствие от политиката на ЕС/ЕП/ЕК. Тепърва по-добре няма откъде да очакваме да стане.

    Защото в този документ има и една прелюбопитна таблица с формирането на съответните стойности на националните БВП на първите 5 по икономически показатели.
    Какво впечатлява от тази таблица: в китайската, индийската и руската структури доминира дела на индустрията, следван от добива и земеделието, докато в БВП на САЩ и Япония се формира в огромна степен от услугите, далеч назад е индустрията, земеделието е едноцифрен процент.

    Интересни данни вади Световната банка като тема за размисъл.

    Нередност?
  • 5
    the_european avatar :-|
    the_european
    • - 4
    • + 7

    БВП се базира на данните, които националната статистика подава на Световната банка. Няма институция в Русия, която да е независим национален орган. Точно обратното. Нито една от тях не е достоверен източник, и по-вероятно всяка от тях Лъже, Мами, и провежда политика, съобразно директивите на ФСБ/Путин. Помните ли преди години, как МОК откри система на държавно направляван допинг в руския спорт. Техния антидопингов контролен орган е отговарял за ... раздаването на допинга на руските олимпийци и атлети. Това е изключително показателен пример за Путинова Русия и путиновите институции. Овладяна тоталитарна държава. По мнение на качествени експерти БВП на Русия в момента е съизмерим с този на Чили. В най-добрите и години БВП на Русия е бил съизмерим с този на Испания. Сегашните данни са ПОДИГРАВКА.

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 4
    • + 8

    Ако ще папата да изкара доклад, когато той е базиран на манипулирани данни е все тая. Само наивник може да вярва, че Русия, която и Китай и Индия я "клатят" с цените на енерго-носителите, която загуби основния си пазар на природен газ, която има отлив на капитали, която купува от Китай това, което произвеждаше преди това, МОЖЕ да запази челните си позиции преди войната, която започна.

    Нередност?
  • 7
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#4] от "D-r D":

    "Докторе", щом се впечатляваш от икономики структурирани около добив и земеделие....явно ги "разбираш" нещата:)))) Подозирам, че много книги ни делят по темата, за да има смисъл да ти казвам, колко си далеч от истината.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#5] от "the_european":

    Вземете първия линк от предишния ми коментар, скролнете до БВПто на Чили и го сравнете с руското. Дори най-оптимистичните западни анализатори за ефекта на санкциите предричаха спад на руския БВП до 20% за 2022 г. Ако икономиката на Русия е колкото тази на Чили, това означава спад от 87%, което е напълно невъзможно. Дори унищожената и държана на командно дишане с непрекъснати помощи от Запада, украинска такава е срината само със 70% ако извадим подаянията на САЩ и ЕС от уравнението. Ваденето на допинг скандала е отчаян ход за аргумент, тъй като спортният допинг е национална политика на почти всяка една държава, включително и нашата. Но това си е обществена тайна, а за руснаците - тогава трябваше да ги накажат за Крим, че беше прясна анексията по това време.

    До коментар [#6] от "crusible":

    Коментираме данните за 2022 г., тези за настоящата ще ги видим догодина, но много от нешата, които споменавате са изпачени. Европа продължава да консумира руски газ и петрол, само че през посредници. Да, количествата са по-малки, но пазарът не е напълно затворен, както се представя. Освен това Китай и Индия компенсираха значително свиването на европейските доставки. Лятото винаги има срив на енергоносителите, но ако зимата е люта, тогава ще броим по-ефикасно пилците. Санкциите не работят до голяма степен, единственото нещо, което заболя руснаците са блокираните международни активи. Това е и част от причините за по-силното падане на рублата от очакваното за последните 18 месеца.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "crusible":

    Личните нападки само във вашите представи са довод.
    Ето таблицата на СБ с дела от БВП, формиран по дейности: селско стопанство, индустрия, промишленост, услуги по държави

    https://wdi.worldbank.org/table/4.2

    От таблицата се вижда ясно, че тенденцията в американоцентричния свят е свиване дела на земеделското и промишленото производство и увеличаване дела в БВП на услугите, докато в останалия свят е тъкмо обратното - увеличава се дела на производството.
    Не вярвам след толкова изчетени книги, както твърдите, да не можете да си го обясните.

    Нередност?
  • 10
    ctv1414083643380131 avatar :-|
    Ivelin Ivanov
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "scuby":

    Всъщност Русия води война за чужди територии с независима държава. И не - ядреното оръжие изобщо няма да и помогне. Защото и други имат ядрено оръжие и количеството няма никакво значение.
    Това че имаш ядрено оръжие не ти дава право да окупираш който решиш просто така. То е напълно неизползваемо.

    Нередност?
Нов коментар