Ако Кремъл наистина сглоби патрулна флотилия, наложи негласна блокада и едностранно прави "инспекции" на цивилни кораби, напрежението в Черно море рязко ще скочи
Ако Кремъл наистина сглоби патрулна флотилия, наложи негласна блокада и едностранно прави "инспекции" на цивилни кораби, напрежението в Черно море рязко ще скочи    ©  Reuters

Войната в Украйна | Да чакаме ли нова ескалация в Черно море

Опитвайки се да блокира украинското корабоплаване, Русия се движи "по ръба на бръснача" и в голяма степен рискува пряк сблъсък с НАТО

Ако Кремъл наистина сглоби патрулна флотилия, наложи негласна блокада и едностранно прави "инспекции" на цивилни кораби, напрежението в Черно море рязко ще скочи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След краха на т.нар. зърнена сделка, гарантираща безопасен износ на украинска селскостопанска продукция с кораби, напрежението във и около Черно море стремително започва да се нагнетява. За около три седмици поведението на Русия в региона рязко стана по-агресивно и като че ли този път наистина може да влезе в опасна спирала на ескалация, за която България в момента не изглежда готова. "Ако се вгледате в нивото на насилие, което се случва в Черно море и в някои от (руските) изявления... тогава можете да видите, че определено има промяна в намеренията на руснаците", коментира пред Financial Times висш западен служител, пожелал да остане анонимен. И добавя: "В Черноморския регион Русия демонстрира склонност да поема риск, което не сме виждали... да показва по-рано."

След 17 юли Москва първоначално започна да обстрелва с ракети и дронове камикадзе цивилната пристанищна инфраструктура в украинските градове по Черно море, но бързо разшири обхвата на ударите си. Последваха атаки по украинското дунавско пристанище Рени. То се намира в район на около 100 км от украинския бряг, където се събират границите на Украйна, Молдова и Румъния. Безразсъдният обстрел създаде съвсем реални условия за поражения на територията на страна, членка на НАТО, и за евентуална ескалация между Москва и алианса.

Кремъл също заплаши, че ще приема всички кораби, влизащи в украински пристанища, като потенциално превозващи военни доставки, а държавите, под чийто флаг плават - като страна в конфликта. Може да се очаква и допълнително миниране край портовете на Киев. Украйна закономерно отвърна с огледални мерки спрямо плавателните съдове, влизащи в руски пристанища, които за нея вече стават потенциална мишена на морски дронове камикадзе.

Паралелно военноморските сили на Русия започнаха необявени "учения с ракетни стрелби" в Черно море. Десет дни след началото им обаче изведнъж стана ясно, че около три четвърти от обозначения "периметър, опасен за корабоплаване", всъщност се е намирал в "изключителната икономическа зона" (ИИЗ) на България и се простира почти до териториалните й води. На практика това не само пречи на страната ни да упражнява ексклузивните си суверенни права в района като риболов, проучвания за залежи на нефт, газ и/или други ресурси, но и изобщо блокира безопасното преминаване на кораби. Така т.нар. морски маневри подозрително започват да приличат на необявена морска блокада. Още повече че на 29 юли Русия ги удължи с още 10 дни, без да се аргументира защо.

Ще има ли незаконна руска морска блокада

Твърде вероятно е руското "учение" в българската ИИЗ да не е просто дръзка провокация към страната ни и НАТО, а и прелюдия към сглобяването на постоянна флотилия, която да патрулира, прехваща и "инспектира" цивилни кораби в региона. Първите индикации за това вече са налице. Според разузнавателния брифинг на британското военно министерство от 26 юли руската корвета "Сергей Котов" е била изпратена в южната част на Черно море и е започнала да следи маршрута между Босфора и Одеса. "Съществува реална вероятност около нея да бъде изградена военноморска група, която да прехваща търговски кораби, за които Русия подозира, че се насочват към Украйна", коментират от министерството. И добавят: "В момента има потенциал за увеличаване на интензивността и обхвата на насилието в района."

Ако Кремъл действително изпрати патрулна флотилия, наложи негласна блокада и едностранно започне да провежда "инспекции" на цивилни плавателни съдове, напрежението в Черно море осезаемо ще започне да се покачва, като може да се развие в неочаквана и опасна посока. Защото Кремъл на теория може да се опита да проверява не само украински, но и всякакви други търговски кораби, включително от "натовски" държави.

Високопоставени източници от украинска страна вече неофициално започват да призовават за създаване на нов безопасен "зърнен" коридор за корабоплаване, който да минава през териториалните води на Румъния, България и Турция. И трите държави са членки на НАТО, така че евентуалното навлизане на неприятелски бойни кораби в тяхната акватория и/или използването на сила от страна на нарушителите ще се счита за въоръжена агресия срещу целия алианс. Въпросът е дали тези страни ще са склонни да поемат риск и да отговорят на руснаците със сила.

Също така не е напълно ясно дали прословутият чл. 5 на Северноатлантическия договор наистина ще бъде активиран, ако нападението и/или абордажът в близост до бреговете на страните членки бъдат извършени срещу кораби, плаващи под украински или друг "ненатовски" флаг. Така че тук отново големият въпрос е къде минават "червените линии" на НАТО и Путин, какви рискове ще е склонен да поема обитателят на Кремъл и възможно ли е да се стигне до неконтролируема ескалация заради човешка грешка или агресивно поведение на някой самозабравил се руски флотски офицер.

Как може да отвърне Западът...

Затова "на Запад" се чуват все по-отчетливи гласове, че украинските "зърнени конвои" трябва да бъдат охранявани от "хуманитарна флотилия". Един от застъпниците на идеята е сър Джон Чипман, генерален директор на International Institute for Strategic Studies - базиран в Лондон тинк-танк в сферата на сигурността. Той призовава за "мирен ескорт на корабите, превозващи зърно и тор за Африка и Азия". "Путин не би посмял да го заплаши", заключава Чипман.

На подобна позиция е и о.з. адмирал Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на НАТО в периода 2009-2013 г. Според него, въпреки риска от директен въоръжен сблъсък с Русия, алиансът или "коалиция на желаещите" трябва сериозно да обмисли възможността за военноморски и въздушен ескорт на плавателните съдове с украинско зърно в случай на нелегална руска блокада в Черно море. В свое коментарно есе, публикувано от агенция Bloomberg, адм. Ставридис се позовава на своя опит като млад помощник-командир на ракетния крайцер USS Valley Forge, който е част от операция Earnest Will, осуетила опита на Иран да затвори Ормузкия пролив по време на т.нар. танкерна война от края на 80-те години. Тогава режимът в Техеран се опитва да блокира износа на петрол за световния пазар.

"Как ще се случи всичко? Вероятно, като групираме в конвой от три до пет търговски плавателни съда и ги ескортираме с няколко военни кораба, въоръжени с управляеми ракети. Трябва да има сериозен въздушен компонент, който да патрулира и проследява местоположението на руския Черноморски флот, действащ извън пристанищата в окупирания Крим, както и за реагиране при възможни руски въздушни атаки срещу корабите", пише Ставридис. "Няколко ескадрили изтребители могат да бъдат изпратени в базите на НАТО в Северна Турция или по-вероятно в Румъния и България", добавя адмиралът.

Ставридис признава, че операцията за хуманитарен ескорт не би била безрискова. "Това би изправило Русия и западните поддръжници на Украйна пред пряка конфронтация, ако не и пред сблъсъци", казва той. Според него Турция, която контролира проливите към Черно море, може да прояви нежелание да сътрудничи. "Накрая Путин ще се ядоса, ще се пени, ще заплашва, но е малко вероятно да влезе в пряк бой с НАТО или водена от САЩ коалиция", заключва Ставридис.

...и как вероятно ще действа

В официален Вашингтон обаче за момента не проявяват подобен кураж и решителност. От Белия дом официално и категорично заявяват, че ескортирането на украински кораби не е разглеждано като вариант. Също така, както адмиралът много точно отбелязва, Турция държи ключа към достъпа на чужди военни кораби до Черно море по силата на т.нар. Конвенция от Монтрьо, регулираща преминаването през Босфора и Дарданелите. По силата на международния договор официална Анкара преценява кой може да влиза във и излиза от Черно море в мирно и военно време. В момента президентът Ердоган е преценил, че ще блокира преминаването на всички военни кораби през проливите - както руски, така и съюзнически.

Така че, докато турският държавен глава не преосмисли решението си, натовска или водена от САЩ "хуманитарна флотилия" в защита на украинското зърно е по-скоро невъзможна. Съществува теоретичен вариант за "коалиция на желаещите", включваща само черноморските членове на алианса - Турция, Румъния и България. Техните военноморски сили не попадат под рестрикциите на Конвенцията от Монтрьо (престой до 21 дни във водния басейн и ограничение за тонажа на военните кораби). Турция обаче за момента се въздържа по темата, тъй като се опитва да играе ролята на "неутрален парламентьор" в НАТО. Бойният флот на Румъния и България пък по-скоро няма капацитет да се справи с подобна задача и/или не би се изправил срещу в пъти по-мощния черноморски флот на Русия. Така че настоящата ситуация дава още един коз в ръцете на Ердоган.

На първо време ескалацията на напрежението между Русия и Запада в Черно море най-вероятно ще се случи без сериозно участие на натовския военноморски компонент. Както се разбира и от изявлението след заседанието на съвета "НАТО - Украйна" от 26 юли, засега алиансът ще увеличи патрулирането с разузнавателни самолети и дронове в региона. Това обаче не означава, че съюзническите сили по югоизточния фланг на алианса са напълно "беззъби" и не могат да отговорят на руска въоръжена провокация. Над Румъния и България от месеци насам кръжат не само въздухоплавателни средства за наблюдение, но и бойни самолети, които могат да носят противокорабни ракети. Тук специално трябва да се отбележат американските P-8 Poseidon, предназначени за борба с подводници, които носят ракети Harpoon и торпеда.

Както отбелязва и Джеймс Ставридис, в България и Румъния почти сигурно ще бъдат изпратени допълнителни натовски изтребители, които да извършват съвместен еър полисинг с националните ВВС. Твърде вероятно е по крайбрежието да бъдат разположени съюзнически системи за противовъздушна отбрана Patriot, както и мобилни наземни системи за изстрелване на противокорабни ракети. За момента страната ни не разполага с подобни модерни оръжейни платформи, но планира да закупи такива в неясното бъдеще. Така че отбраната на българското крайбрежие и акватория най-вероятно ще бъде оставена в ръцете на съюзниците от НАТО, в случай че Черно море наистина започне да "кипи".

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alenazora avatar :-|
    alenazora
    • - 8
    • + 3

    Гарантирано от нато

    Нередност?
  • 2
    hgg21387465 avatar :-|
    hgg21387465
    • - 10
    • + 7

    Война ще има и в нея България ще участва, иска или не иска! Няма как издания като Дневник, Капитал и Медияпул да признаят това, тъй като не е включено в редакционната им политика. Журналистите трябва сами да преценят дали публикуваната от тях информация е достоверна, дали отговаря на обществените очаквания, дали представя реалната картина и дали не е манипулативна. Всички членове на обществото, които са склонни на засилване на противопоставне между отделните страни в акваторията на Черно море, са предимно хора, родени през 70, 80-е години, когато в България имаше култ към западната култура и начин на живот. Дали са готови да платят цената на собствената си свобода и дали са готови да се откажат от национална територия, е въпрос, който трябва да им се зададе и на който трябва да отговорят. Също така трябва да се попитат дали са готови да се бият на фронта за свободата на родината си.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 9

    В текста има несъответствия с истината:

    1. За ВМ учения на руския ЧФ:
    - Тук се казва: "...военноморските сили на Русия започнаха необявени "учения с ракетни стрелби" в Черно море";
    - а в предишната публикация по темата на същия автор
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/07/27/4512218_voinata_rusiia_e_obiavila_ucheniia_v_izkljuchitelnata/
    е написано: "...Във въпросния район хидрографската служба на Руската федерация информира за "провеждане на ракетни стрелби от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023"

    2. За морската блокада:
    - Тук се пише за някаква "незаконна руска морска блокада", което е намек, че единствената позната в най-новата история ВМ блокада - тази на Куба от ВМС на САЩ е законна...

    3. Пропуска се фактът, че и РФ е черноморска държава и като такава може да се ползва от всички права за корабоплаване според Конвенцията за морско право - търговско, военно, проучателно и т.н. в международни води, които са всички морски пространства извън 12-те мили териториални води.
    Досадно стана това неспирно повторение на българската Изключителна И К О Н О М И Ч Е С К А зона. Както е пределно ясно от названието ѝ (или не е?) тя е единствено икономическа и никой страна не може да възразява на преминаването през нея, но поставянето през нея на тръбопроводи и подводни кабели.
    Четете я тая Конвенция за морското право!

    Опитът за реинкарниране на т.нар. зърнена сделка през главата на РФ не нищо повече от кръг от нагнетяването на пропагандно напрежение.
    Защото:
    1. Умилително звучат "охранявани от Нато конвои с украинско зърно" за гладуваща Африка и Азия, но истината за досегашните доставки по доскорошната зърнена сделка, изнесана в доклада на ООН е много различна: в "гладуващи страни" е стигнало 2,6 (две цяло и шест десети!)% от изнесеното от Украина зърно, в Китай - 24 (двадесет и четири) %, а в ЕС - 33 (тридесет и три)%.

    Т.е. борбата с глада е последната грижа на САЩ в прокси войната си срещу РФ на територията (и за сметка) на Укроина.

    Преди Украина да се е превърнала в гробище сред развалини, тази война трябва да спре!

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 4

    Докторът преди мен е описал повечето неща свързани с „незаконната блокада“, „необявените руски учения“, фриволното тълкуване на ИИЗ, както и къде отива украинското зърно. Пропуснал е да отбележи някои по-големи и брутални бисери.

    Как ще се активира Чл. 5 от Вашингтонския договор за ненатовски кораб в международни води? ИИЗ не се води суверенна територия и не може да се активира Чл. 5 при руски действия там срещу ненатовски кораби. Междудругото Чл. 5 пак не може да се активира дори и да стане стълкновение между натовски и руски бойни системи, които не са на суверенната територия на страна-членка на алианса. Единственият начин да се активира Чл. 5 извън суверенните територии на държавите-членки е ако това стане на „окупирана от страни от НАТО територия в Северното полукълбо“. Тоест, НАТО трябва да наруши международното право и да обяви ИИЗ за окупирана територия. Нали сме Добрите Сили, а Русия – лошите и не правим такива неща?

    Единственият легален начин в момента за безопасно преминаване са корабите, които уж „са пробили руската блокада“. Това са тези съдове, които преминават през териториалните води на България, Турция и Румъния, като през последната влизат в Дунава и разтоварват на трите украински речни пристанища. По този маршрут в момента са концентрирани десетки кораби, повечето от които са на рейд около делтата и изчакват, защото коридорът е тесен. Затова руснаците обстрелваха трите пристанища и за момента няма нищо „безразсъдно“ в това – ударена е пристанищна и складова инфраструктура, при това прецизно.

    Ескалацията от Русия вече е направена и сега всъщност е ред на НАТО да направи такава. Каквато е идеята за натовски ескорт, потенциално достигащ черноморските пристанища на Украйна. В един момент Киев минира подстъпите към тях, поради заплахата от руски десант в Одеса и Миколаев. Та зърненият коридор включваше и разчистване на строго определени сектори към тях, за да минават корабите. Да не се окаже в един момент, че натовският ескорт ще попадне на украинска мина. Но може би това е и целта. Тия мокри сънища за P8 Poseidon за атака на руските кораби са прелюдия към пълномащабна война, защото Москва има силно присъствие на изтребители в Черно море и единствената причина да не сваля разузнавателните дронове на Алианса над неутрални води е именно нежеланието да се достига до директен конфликт. Мъчно ми е, че гласът на разума в НАТО в момента е Ердоганска Турция, който се пренебрегва като „неутрален парламентьор“.

    Докторе, сега вече завъртаме руската рулетка с теб.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    Не разбирам защо ми се трият коментарите, с които опитвам да отговоря на забалежки от kuranakyumura?!
    Става въпрос за сълзливия чл.5 от Вашингтонския. По настояване на американската страна от първоначалния му вариант е отпаднало императивното изисване за военна намеса по простата причина, че САЩ предпочитат чужди граждани да гинат за техните интереси, вместо американски за чужди интереси.
    Затова е оставена формулировката "който каквото намери за добре".

    Естествено, че е несериозно дори допускането, че проверка в международни води на търговски кораб, крайна точка на чието пътуване е пристанище в зона на бойни действия, може да предизвика ядрена война...
    Миналата година британски командоси превзеха ирански танкер за Сирия в Средиземно. В отговор КСИР превзаха танкер на кралицата в Персийския, пък ОК не задейства чл.5, ако, че е член на Нато, нали?

    Та бих помолил малко по-сериозно отношение към въпросите за войната и мира. Ако може...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    САЩ правят всиччко по силите си да ни набутат във войната. Законопроект S804 обявява Чурно за зона на американски интереси.
    Отивам да затворя капака на тоалетната за гости, за да не направят такава зона и нея...
    Тагарев харсва това.
    https://epicenter.bg/article/Proektozakon-v-SASht-obyavyava-Cherno-more-za-zona-na-strategicheskite-im-interesi/322465/11/0

    P.S. В проектозакона има и точка за "стратегия за увеличаване на независимите медии, подкрепяни от САЩ."
    Не знам как издържани от когото и да било медии могат да са независими, но ...млъкни сърце.

    Нередност?
  • 8
    grivodi avatar :-@
    Григор Манев
    • - 2
    • + 4

    Който за каквото и да разсъждава и да показва знания, не забравям, че русия нападна друга държава. ТОЧКА!

    Нередност?
  • 9
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 3

    До коментар [#8] от "Григор Манев":

    Точката, разбира се, е категоричен препинателен знак. Животът обаче е доста по-сложни и разнообразен. И в него, като в уестърните, понякога виновен е не този, който стреля първи, а този, който първи посяга към револвера. Но ако си падате по писането с главни букви, може би тази теза (или всяка друга) е твърде , хм, неординарна за Вас..

    Нередност?
  • 10
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "Григор Манев":

    Преди да слагате каквито и да е препинателни знаци да попитам - това е прецедент в човешката история? Или дори за последните 100-150 години? Отговорът е много прост:
    "Войната е продължение на политиката с други средства" - Карл фон Клаузевиц.

    Докторе - загуби май руската рулетка. За новия щатски закон, той е по-скоро сбирщайн от десетина политически изказвания и продължаване на американските сълзи заради анексията на Крим. Внесен е само от демократите, тоест на първо време няма двупартийна подкрепа. Ще видим докъде ще го докарат, но в него има и някои интересни параграфи:
    https://www.congress.gov/bill/118th-congress/senate-bill/804/text

    Мен ме глождят едни други въпроси - какво става с великото контранастъпление? Днес честваме два месеца от започването му. Гледам по западната преса се надпреварват с от абсурдни до по-глупави оправдания:
    - Теренът бил открит - The New York Times откриват нивите в Запорожие
    - Украинците сменили тактиката с война на изтощение - почти всеки втори
    - Руснаците сложили "неразумно" много мини - ВСУ пред CNN
    - "Тревата била висока и пречела" - от любимото британско разузнаване

    Нередност?
Нов коментар