🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Какво провокира ескалация на полско-беларуската граница

Правителството във Варшава изпраща 10 000 войници за укрепване на граничния район с най-верния съюзник на Путин

Полша изгради стоманена ограда по протежението на почти половината от границата с Беларус, за да избегне повторение на мигрантската криза от 2021 г.
Полша изгради стоманена ограда по протежението на почти половината от границата с Беларус, за да избегне повторение на мигрантската криза от 2021 г.
Полша изгради стоманена ограда по протежението на почти половината от границата с Беларус, за да избегне повторение на мигрантската криза от 2021 г.    ©  Reuters
Полша изгради стоманена ограда по протежението на почти половината от границата с Беларус, за да избегне повторение на мигрантската криза от 2021 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Напрежението по границата на Полша с Беларус отново се покачва. Преди дни правителството във Варшава заяви, че ще изпрати 10 000 войници в района, за да се противопостави на това, което възприема като нарастваща заплаха за сигурността, идваща от съюзника на Русия, който прие на територията си бойци от частната военна група "Вагнер".

Какво прави Полша

Полското министерство на отбраната планира да разположи допълнителни подкрепления за границата с Беларус - 4000 войници пряко ще подпомогнат граничната охрана, а 6000 ще бъдат в резерв. Целта според министерството е да се придвижат военни "по-близо до границата, за да изплашат агресора и той да не посмее да ни атакува".

Някои анализатори смятат, че реакцията на Варшава може и да е пресилена, тъй като в страната предстоят избори и правителството иска да демонстрира твърдост по въпросите на сигурност. "Има реална заплаха от Русия и Беларус, но трябва да запомните, че предизборната кампания е в ход. Десните партии винаги печелят, когато има заплаха, така че това може да е в полза на управляващата партия", посочва пред Financial Times Мачей Милчановски, политолог от университета в Жешув.

Защо напрежението по границата нараства

Полското усилване на отбранителния потенциал идва на фона на продължаващото военно учение на Беларус близо до границата, пише британската ВВС. Същевременно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че "удържа" бойците от "Вагнер", които искат да нападнат Полша. Освен това полските власти регистрират увеличаване на броя на мигрантите от Близкия изток и Африка, които опитват незаконно да преминат границата - досега тази година те са над 19 000 души в сравнение с 16 000 миналата.

Варшава описва действията на Беларус като "хибридна война".

По време на скорошен разговор с руския президент Владимир Путин Лукашенко коментира, визирайки бойците от "Вагнер": "Те искат да отидат на Запад... да пътуват до Варшава... Но, разбира се, аз ги държа в централен Беларус, както се разбрахме". Полският премиер Матеуш Моравецки описва присъствието на наемниците в бившата съветска република като "нарастваща опасност" и предупреждава, че те могат да се престорят на имигранти или на беларуска гранична полиция, подпомагаща незаконното навлизане в Полша. Правителството в Минск казва, че бойците са в Беларус с цел обучаването на войници.

Кой е последният инцидент, който провокира ескалация

Варшава твърди, че на 1 август по време на беларуските учения два военни хеликоптера Mi-8 и Mi-24 са навлезли на около два километра в полската територия. Граждани от Беловежа са качили в социалните мрежи снимки на Mi-8 и Mi-24 с беларуска маркировка, които са прелетели над тях. Минск отрече обвиненията.

Инцидентът идва в момент, в който Варшава е под напрежение заради хилядите незаконни преминавания на имигранти, идващи от Беларус. Полското правителство казва, че през последните две години хора от Близкия Изток и Африка са окуражавани от Минск да прекосяват границата между двете държави. Варшава описва действията на Беларус като "хибридна война".

Защо тази граница е ключова

Границата между Полша и Литва е наричана и Сувалски коридор, който е най-прекия път между Беларус и руския ексклав Калининград на Балтийско море. Според анализатори при потенциален конфликт между НАТО и Русия регионът ще бъде от жизненоважно значение, давайки на Минск и Москва възможност бързо да отрежат Литва, Латвия и Естония от техните западни съюзници.

"Русия и Беларус ще могат лесно да блокират НАТО да изпрати подкрепления за отбраната на балтийските страни", посочва пред ВВС Барбара Йоксън, професор по международни отношения в University of Lancaster. Пред британската медия проф. Малкълм Чалмърс от Royal United Services Organisation коментира: "Toва е отчасти упражнение от страна на Русия и Беларус, за да пробват ситуацията и да видят как НАТО може да реагира или да не реагира при навлизане в територията на алианса".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    Обзорът е притеснително елементарен.

    Да започнем от това, че "Сувалски коридор" реално не съществува.
    Това е теоретичната, прокарана с молив на картата, най-близка линия между бившия СССР (Беларуска ССР) и Калининград по границата между Полша и Литва.

    После - Вагнерците в Беларус са около 5000 човека. С леко въоръжение. Без тежка бронирана техника. Целта им е да обучават на прийомите на съвременната войта спецчастите на беларуската армия.
    Да се тръби, че 5 хил. наемници могат да заплашат въоръжената до зъби с възможно най-съвременното класическо оръжие, наброяваща повече от 100 хил щика Wojska Polskiego ми дава оснавание да се отнеса несериозно към внушенията в обзора.

    Полша има договори за закупуване на 1000 (х и л я д а!) южнокорейски танка K2 Black Panther, предплатила е и за стотици от последата експортна модификация на US танка Abrams, купувя на кило Patriot и всякакви съвременни системи за ПРО.

    И изведнъж тук чета, че 5000 наемника с калашници им взели страха...
    Това е обидно елементарна пропаганда!

    И проблемът на полската дивизия, която се разставя по полско-беларуската граница не е нищо от казаното по-горе. Проблемът е, че на територията на граничното с Беларус полско Подлянско воеводство, където след ВСВ и обособяването от Сталин на полските граници, живеят между 50 хил и 250 хил беларуси, които оттогава са силно пресирани от полската националистическа доктрина, но не са забравили кои са.
    Всъщност непретопеното население с беларуско етническо самосъзнание в граничното воеводство е това, което кара полския военен министър Мариус Блащак да обявява началото на военната операция Rengaw на територията на същото това Подлянско воеводство.

    Защо не се активира полскътъ войско в граничното с Украина Люблинско воеводство. Или там още е рано?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    О.К. Ще го кажа по друг начин: "отрязване на Литва, Латвия и Естония от техните западни съюзници" чрез осъществяване на Сувалски коридор между Съюзната държава РФ и Беларус и руския анклав Калининград (бивш Кьонигсберг), би представлявало въоръжено нападение срещу държава от Нато - независимо дали е Полша или Литва и би била класическа причина за задействане на чл. 5 от Вашингтонския.

    А и тези, които познаваме географията, знаем, че на няма и 200 км на север, верозапад и запад от Прибалтийските страни през Балтийско море са натовски Финландия и Швеция.

    В този смисъл самото допускана за "пробиване" на доста безсмисления Сувалски коридор (какво, някой ще направи ж.п. линия там ли, и магистрала?) би дало началото на Трета ядрена и е твърде несериозно дори като допускане.
    Но се използва за нагнетяване на пропагандно напрежение.

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "Обзорът е притеснително елементарен. "

    Затова избегнах да го коментирам. За Сувалския коридор сте прав наполовина - да теоретично е, както беше теоретично и Фулда. Но съществува сценарий, в който руснаци и беларуси го прекъсват в случай на крайна ескалация (преди ядрена война), с надеждата да сменят властта в Балтийските държави. Реалицията му е доста близка като шансове до тази, Украйна да си върне Крим без ядрен отпор.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#5] от "kuranakyumura":

    Да ти върна жеста:
    https://www.belvpo.com/ %D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8E-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0/

    Това военни действия на западна граница на съюзната държава обещават употреба на ТЯО...

    Нередност?
Нов коментар