🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моля, не наричайте Лукашенко президент! Той е терорист!

Създателят на Nexta Сцяпан Пуцила заяви, че заплахите срещу него са се увеличили, а отвлеченият в Минск Роман Протасевич е бил измъчван

"Моля, не наричайте Лукашенко президент. Той е узурпатор, взел властта със сила. Не е легалният лидер на държавата. На практика може да се нарече терорист."

Това заяви по отношение на беларуския президент Александър Лукашенко Сцяпан Пуцила, създател и бивш партньор на Роман Протасевич в медийния канал в Telegram и Youtube - Nexta. Журналистът Протасевич беше отвлечен, докато прелиташе над Беларус с полет на Ryanair от Гърция до Вилнюс на 23 май.

В онлайн пресконференцията, излъчвана от Полша, участваха и родителите на Роман Протасевич. Организаторите призоваха за подкрепа от страна на международните медии, "тъй като не са останали много хора, които да се борят с пропагандната машина в Беларус". Родителите на Роман съобщиха, че не знаят къде се намира синът им и какво се случва с него, че той не може да бъде посетен от адвокат или лекар, както и че смятат, че той е бил малтретиран при задържането.

Сцяпан Пуцила заяви, че са започнали да получават повече смъртни заплахи след отвличането на Роман Протасевич, включително че може да бъде застрелян на улицата в Полша и че режимът прави всичко, за да затвори медията.

Планът на Nexta обаче е да продължи работата си и разобличаването на случващото се в Беларус. "В момента медийният канал работи по документален филм за тъмния бизнес на Лукашенко, който разкрива корупция, пране на пари и кражби на пари от беларуското правителство", съобщи създателят на Nexta. Пуцила допълни, че повече правителства трябва да бъдат ангажирани, тъй като много международни компании продължават да работят с режима и парите продължават да отиват за тормоз на невинни хора в Беларус.

Според Пуцила до момента международната реакция не е достатъчна и призоваха за по-решителни действия срещу режима на Лукашенко

Опасно небе, опасен затвор

На 23 май Беларус отклони директния полет на Ryanair, излетял от Атина към Вилнюс. Самолетът е трябвало да кацне принудително в Минск заради предполагаема бомбена заплаха. Експлозиви в самолета не са били намерени, но е бил задържан беларуският журналист, намиращ се на борда, както и приятелката му, а самолетът продължил към Вилнюс.

Впоследствие се появи видео в Youtube с журналиста, в което казва че е в добро здраве, че се държат добре с него, както и че съдейства, давайки информация за протестите след изборите в страната от август 2020 г. Според родители на Роман обаче той е бил малтретиран, като виждат нарянявания по врата, замаскирани с грим и подозират, че носът му е счупен, а широката блуза е избрана също неслучайно за прикриване. На пресконференцията беше заявено и "че беларуското КГБ използва всякакви забранени методи, за да се въздейства на задържаните, включително и чрез химически вещества".

Пуцила обясни още, че са знаели, че е опасно да се прелита над Беларус, но в последно време Роман е бил изморен и явно е пренебрегнал собствените си съображения. Случващото се сега с Роман беше окачествено като нарушаване на човешките права, както и на законите на страната и конституцията.

"Диктаторът не може да забрани и блокира независимите канали и ние сме основните лични врагове на Лукашенко", заяви Пуцила, като съобщи, че задържането на хора и блокирането на канали в Беларус продължава, а ситуацията със свободата на словото е критична.

Международната реакция

В понеделник лидерите на ЕС, Великобритания и Украйна се съгласиха да забранят на беларуските авиокомпании да влизат във въздушното им пространство. Във вторник авиокомпаниите от ЕС спряха да летят над страната.

Американският президент Джо Байдън, окачестви принудителното приземяване на самолета, пътуващ между две държави на ЕС като директно нарушение на международните норми. Че САЩ осъждат както отклоняването на самолета, така и последващото отвеждане и арест на Раман Протасевич. И че "този скандален инцидент и видеото, което г-н Протасевич е направил под принуда, са срамни нападения както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на печата", се казва още в позицията на американския президент.

Беларуската опозиция иска ЕС да забрани на компаниите от съюза да сътрудничат с около 20 държавни предприятия, включително най-големия производител на калиев карбонат, Belaruskali, компанията за производство на тор Grodno Azot, както и основната петролна група Belneftekhim и няколко банки, тъй като държавните индустрии са ключов валутен източник за режима на Лукашенко.

Окончателното решение за санкциите на ЕС ще зависи от сътрудничеството между страните. Някои, особено Германия, не са склонни да приемат тежки санкции срещу цели икономически сектори поради опасения относно ефективността им. Дали ЕС ще се справи да постигне единодушно решение навреме е под въпрос.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Ако в горното заглавие заменим Лукашенко с Мадуро, ще се получи римейк на Капитал-ски текст отпреди 4 години.

    Тогава трупата от Иван Вазов със същото отдаване на всичко от себе си изнасяше цирковия спектакъл в няколко части "Кръволокът Мадуро и смелото бело момче Хуан Гуайдо".

    Въпреки перфектния сценарий, потта и халтурата Мадуро остана, а Хуан изтече в канала. Последваха обявените за суперпектакли в афишите: Солсбъри, Халеп,Вашингтон, Омск, Врбетице, а сега шапитото на цирка Капитал се разпъва в Минск.

    Тъжно и пределно скучно е трупата да преподнася едни и същи претоплени спектакли отпреди години, като сменя само произношението. Клисав мениджмънт? Или просто толкова си могат?

    Съдейки по досегашните представления, единствената полза от напъните на трупата Капитал е, че популяризира географията като дисциплина, героизира като победители и направи световни звезди неблестящи с нищо (но пък стъпили здраво на земята) дребни политически особи като Мадуро, Асад, шейх Насрала, Исмаил Хания, та и Батька накрая.

    Абсолютна закономерност е, че Капитал-ският политически цирк досега неизменно постига огледален на търсения ефект.
    Моля се да не подхванат с клоунадата да съсичат баце, че с тия уручасани способности ще го реинкарнират и за правнуците ни.

    Пу! Пу!

    Нередност?
  • 2
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":Др. Д: Толкова могат хората - едно баба знай, едно бай!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Re: Малинчо Паков

    Това е простото обяснение.
    По-сложното, с което трябва да се съобразяваме, когато ги четем, е, че Иконо са - все пак - пропаганден институт и налагат идеологическите конструкти на своите ментори.

    Това, разбира се, не пречи да изразяваме различно от тяхното мнение.
    Естествено достатъчно възпитано.

    Нередност?
Нов коментар