🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финландия затваря всички гранични пунктове с Русия освен най-северния

Хелзинки обвинява Москва в създаване на мигрантски натиск

От началото на месеца повече от 600 души без необходимите документи са се опитали да преминат руско-финландската граница, принуждавайки Финландия да затвори няколко пункта.
От началото на месеца повече от 600 души без необходимите документи са се опитали да преминат руско-финландската граница, принуждавайки Финландия да затвори няколко пункта.
От началото на месеца повече от 600 души без необходимите документи са се опитали да преминат руско-финландската граница, принуждавайки Финландия да затвори няколко пункта.    ©  Reuters
От началото на месеца повече от 600 души без необходимите документи са се опитали да преминат руско-финландската граница, принуждавайки Финландия да затвори няколко пункта.    ©  Reuters

Финландският премиер Петери Орпо обяви, че страна му затваря всички гранични пунктове с Русия с изключение на един от полунощ в петък. Мярката цели да ограничи постоянния приток на нелегални мигранти, търсещи убежище в скандинавската държава. От началото на месеца повече от 600 души без необходимите документи са се опитали да преминат руско-финландската граница, принуждавайки Финландия да затвори няколко пункта. Хелзинки обвини Москва в създаването на мигрантски натиск, но руската страна отрече, пише Reuters.

"Днес правителството реши да затвори още гранични пунктове", съобщи на пресконференция министър-председателят Орпо. Търсещите убежище са от различни държави, сред които Йемен, Афганистан, Кения, Сомалия и Сирия и др., твърдят имиграционните власти.

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex потвърди намеренията си следващата седмица да изпрати допълнително персонал и екипировка, поискани от Финландия за укрепване на границата с Русия.

По-рано в сряда Естония последва примера на Финландия и също обвини Кремъл в "хибридна атака", целяща претоварване на границата, след като 75 души (предимно от сомалийски и сирийски произход) са опитали да влязат в страната. Балтийската държава заяви, че има готовност да затвори пропускателните пунктове, ако мигрантският поток от Русия продължи да се увеличава, както и да се справи с преминалите през нелегални канали.

Финландската гранична полиция съобщи в сряда, че нелегалните преминавания продължават, въпреки наложените досега ограничения, а мигрантският поток е достигнал дори до отдалечените северни пунктове Вартиус и Сала. Към момента те са единствените, места които все още приемат молби за убежище.

Скандинавската страна твърди също, че Русия разрешава на мигрантите да преминават границата пеша - действие, което по принцип е забранено и от двете държави, поради изключително ниските температури и неблагоприятни условия.

За да прекрати мигрантския поток, Финландия ще затвори три от четирите оставащи пункта от полунощ в петък. Отворен ще остане само най-северният - Рая-Йоосепи, който е труднодостъпен. По думите на премиера Орпо правителството ще се стреми да промените законодателството, което го спира да затвори изцяло границата.

В понеделник по време на държавно посещение в Полша финландският президент Саули Ниинисто определи експортирането на нелегални мигранти като "невъзможно" и призова за израждане на обща стратегия срещу мигрантския поток към шенгенската зона.

Кремъл съобщи, че е изпратил протестна нота срещу решението на Финландия за затваряне на пунктовете и нарече политиката им "противоруска".

ЕС обяви планове да изпрати допълнителен персонал във Финландия, за да засили граничния контрол. Според Ханс Лайтенс, изпълнителен директор на Агенцията за граничен контрол на ЕС, този ход показва, че "при решаването на сложни гранични проблеми Европа стои като единен фронт".

Политиката за оказване на мигрантски натиск не за пръв път се свързва с Москва. През 2021 г. Полша, Литва и Латвия обвиниха Беларус (близък съюзник на Русия) в превозване със самолет на мигранти от Близкия Изток и Африка и изкуствено създаване на мигрантска криза по границите им.

Дания ще проверя танкери в Балтийско море

ЕС може скоро да възложи на Дания проверка на танкери, превозващи износ от източната част на Балтийско море и преминаващи през датските проливи. Експерти по геополитически риск предупреждават, че подобни действия могат да създадат конфронтация между Запада и Русия, както и екологична криза. От декември 2022 г. Европейският съюз и негови партньори наложиха горна граница от 60 долара за барел морски руски суров петрол и за петролни продукти от февруари тази година. Този ход принуди Русия да търси други, главно азиатски, пазари за своите енергийни продукти и да заобикаля европейските санкции с т.нар. "сенчест флот".
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Ако се затваряха ГКПП заради 75 мигранти без документи на месец - 2,5 на ден! - БГ трябваше да е зазидала от р.Резово до вр.Тумба цялата си зелена граница, през която преминават стотици нелегали дневно, видимо от медийните справки колко буса с такива са катастрофирали по магистралите. А колко не са катастрофирали и са си докарали "стоката" от т. А до т. Б?

    Това е друго. Капитал няма капицитет да го обясни.

    Нередност?
  • 4
    puck_futin avatar :-|
    puck_futin
    • + 1

    Кремъл съобщи, че е изпратил протестна нота срещу решението на Финландия за затваряне на пунктовете и нарече политиката им "противоруска"...

    Ако не искате да няма ПРОТИВОРУСКИ мнения, приберете се в колибката си!

    Нередност?
Нов коментар