Смъртта на Пригожин е сигнал за целия руски елит

Американският президент Джо Байдън не е изненадан от случилото се с лидера на "Вагнер"

Според анализатори случилото се с Пригожин може да е начин Путин да предупреди и други, които евентуално могат да го предадат
Според анализатори случилото се с Пригожин може да е начин Путин да предупреди и други, които евентуално могат да го предадат
Според анализатори случилото се с Пригожин може да е начин Путин да предупреди и други, които евентуално могат да го предадат    ©  Reuters
Според анализатори случилото се с Пригожин може да е начин Путин да предупреди и други, които евентуално могат да го предадат    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато в сряда вечерта светът се опитваше да разбере дали шефът на руската наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин наистина е загинал в самолетна катастрофа, президентът Владимир Путин запази пълно мълчание по темата и предпочете да се появи на мрачен съветски военен мемориал в Курск, където говори за "предаността на войниците към родината".

Ако лидерът на частната военна компания бързо бъде обявен за мъртъв, това ще потвърди хипотезата, че краят му е бил предрешен, след като преди два месеца организира бунт срещу действията на руското министерство на отбраната във войната в Украйна и на практика отправи най-голямото предизвикателство към авторитета на руския лидер, откакто Путин дойде на власт през 1999 г.

Осемте седмици, които Пригожин прекара в полуизгнание в Беларус и Африка, по време на които той се връщаше в Русия няколко пъти и дори се срещна с Путин в Кремъл, сега изглеждат като да са били само прелюдия към едно добре обмислено отмъщение, извършено от мишените на неуспешния преврат.

Според анализатори инцидентът може да е начин Путин да отправи недвусмислена заплаха към други, които биха могли да го предадат. По думите на Олег Игнатов, старши анализатор за Русия в Crisis Group, случващото се е като финал на филма "Кръстникът".

Бивш високопоставен служител на Кремъл заявява пред Financial Times: "Мислех, че със сигурност ще го отстранят. И те го направиха. Не можеш да простиш тези неща. Всички осъзнават, че реакцията на измяната ще бъде бърза и необратима. Това е сигнал към целия елит."

Поддръжниците на Путин може да видят своеобразна справедливост и символизъм в начина, по който Пригожин бива елиминиран, след като неговите бойци от "Вагнер" свалиха няколко хеликоптера и разузнавателен самолет по време на похода си към Москва. По време на опита за военен метеж загинаха най-малко 13 руски военнослужещи.

"Очевидно е, че това е било поръчано", коментира човек, близък до руското министерство на отбраната. "В края на краищата именно неговите хора убиха летците. Живееш с меч, умираш от меч. В продължение на два месеца беше напълно неясно защо той пътува по света... Сега го ликвидираха и всичко придобива смисъл."

Възход и падение

Смъртта на Пригожин най-вероятно ще се превърне във важна част от войната в Украйна, както и в най-новата руска история. Бивш кетъринг бос на Кремъл, известен като "готвача на Путин", Пригожин поддържаше имиджа на "Вагнер" като една от най-страховитите силови организации на Русия до момента, в който многомесечният конфликт с Министерството на отбраната не прерасна в бунт.

След като първоначалната инвазия бързо се оказва катастрофален провал, Пригожин на практика се превърна в командващ на паралелна армия с одобрението на Путин. Той събра огромна ударна сила, съставена предимно от руски затворници, получили обещание да бъдат освободени срещу ангажимент да се бият на фронта. Лидерът на "Вагнер" дори се конкурираше с редовната армия за хора и ресурси и редовно публикуваше язвителни коментари за способностите на нейните генерали.

Първоначално толерантността на Путин към непокорното поведение на Пригожин изглеждаше като част от опит да се държат под контрол враждуващите силови фракции. Но бунтът показа, че "Пригожин е излязъл извън контрола на Путин", коментира Татяна Становая, старши научен сътрудник в центъра "Карнеги" за Русия и Евразия. И добавя, че това е "много неприятна изненада за Путин, дори шок".

След срещата си с Пригожин и няколко десетки бойци на "Вагнер" в Кремъл през юли Путин заяви, че е предложил на редовите наемници възможността да продължат да се бият в Украйна под шапката на редовното военно командване. Пригожин обаче отхвърлил офертата и прехвърлянето така и не се осъществило.

Горният епизод от интригата показва, че "Путин е искал да запази ядрото на "Вагнер" заради героизма им на бойното поле и геополитическата им стойност", коментира Становая, но уточнява, че не е видяла никакви признаци, че самият лидер на военната компания е запазил някаква стойност за руския президент. "Смисълът на срещата вероятно е бил, за да може Путин тихомълком да откъсне "Вагнер" от Пригожин", смята тя.

Докато самолетът на Пригожин кръстосваше между Русия и Беларус, а след това прелетя чак до Мали, както московският елит, така и западните служители по сигурността започнаха да подозират, че времето на бившия "готвач на Путин" скоро ще изтече.

"Мислех, че ще използват "Новичок" - казва пред британско издание втори бивш високопоставен служител на Кремъл, имайки предвид нервнопаралитичното вещество, използвано за отравяне на противници на Кремъл като бившия шпионин Сергей Скрипал и опозиционния лидер Алексей Навални.

По заповед на Путин

Избягването на възмездието срещу Пригожин изглеждаше особено нелогично, след като Путин предприе репресии срещу висши служители в сферата сигурността, сред които и генерал Сергей Суровикин, за които се знаеше, че симпатизират на "Вагнер". Ударени бяха и хардлайнери, които обвиняват руския лидер за неуспехите на армията в Украйна, като например Игор Гиркин - бивш "военен министър" на т.нар. Донецка народна република и настоящ влиятелен военен блогър, който беше арестуван.

Григорий Юдин, ръководител на катедрата по политическа философия в Московското училище за социални и икономически науки, обобщава: "Вътрешното разследване на бунта е приключило. Суровикин беше уволнен вчера, а виновниците бяха екзекутирани." И допълва: "Отне им два месеца, за да го разследват, да произнесат присъдата и да я изпълнят. Ако бяха стигнали до заключението, че Суровикин е участвал в заговора, той също щеше да е в самолета."

"Кризата беше преодоляна бързо и ефективно", каза Андрей Солдатов, старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика и съавтор на няколко книги за руските служби за сигурност. Според него Путин е отделил време да се справи с активите на Пригожин и да накаже хардлайнерите, преди да отмъсти окончателно.

Даниел Хофман, бивш старши оперативен офицер от ЦРУ, който е бил началник на московския клон на агенцията, заяви пред Reuters, че е сигурен, че инцидентът в сряда е станал по заповед на Путин. "Искаш собствените ти хора да знаят, че си брутален и безмилостен и всеки, който предаде Путин, ще плати най-високата цена", каза той.

Павел Лузин, експерт от Центъра за анализ на европейската политика, американски тинк-танк, пък смята, че отношението към Пригожин показва пукнатини във висшия ешелон на Русия. "Това събитие демонстрира, че руският елит не е единен, че противоречията в Кремъл се задълбочават, че координацията между различните клонове в руското ръководство е наистина лоша."

Джо Байдън не е изненадан от съдбата на Пригожин

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не е изненадан от съобщенията, че шефът на руските наемници Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа. Американският държавен глава добавя, че в Русия не се случват много неща, зад които не стои президентът Владимир Путин.

Миналия месец Байдън и директорът на ЦРУ Уилямс Бърнс говориха независимо един от друг за потенциалната опасност за Пригожин след неговите действия, макар и донякъде на шега.

"Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да следя менюто си", каза Байдън по време на пресконференция с финландския президент Саули Нийнистьо през юли. "Но шегата настрана... не мисля, че някой от нас знае със сигурност какво е бъдещето на Пригожин в Русия."

Седмица по-късно директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви: "Мисля че Путин е човек, според когото по принцип отмъщението е блюдо, което трябва да се сервира студено... Ако бях на мястото на Пригожин, не бих уволнявал дегустатора си."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 8
    • + 6

    Кремъл е най-голямата мафия на планетата. На целия свят им стана ясно, че Пригожин е вече жив труп, в момента в който той се изплаши и отказа да продължи с войската си към Мазква. Очевидно обаче бившият дребен престъпник (превърнал се в собственик на частна армия от убийци) Пригожин, не е бил от най-интелигентните, щом не е успял сам да се досети това докато се мандахерца пред очите на отмъстителния и непрощаващ гангстер Путин в продължение на два месеца.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 11

    Африка. Следете процесите в Западна Африка. Вагнер там е катализаторът на последния рунд от битката срещу неоколониализма. Френският неоколониализъм.

    И - нищо чудно в откровено терористичния акт над Твер да имат пръст и френските спецслужби. Само за инфо: миналата седмица, веднага след руския ракетен удар срещу сградата на СБУ в Чернигов, където течеше съвещание с висши натовски военни, президентът Макрон е изпратил съболезнования до семействата на двама френски офицери, "загинали в ПТП в Ирак" и на един генерал, загинал при "самотен рейд в Пиринеите"...

    Та - Африка! Там е интересното.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 3

    Мдаа, то и Северен Поток си го взривиха руснаците. Държавите в НАТО започват директно да се включват в диверсии срещу Русия. Няма да отиде на добре това.

    Нередност?
  • 4
    oyu201188708 avatar :-|
    oyu201188708
    • - 6
    • + 1

    Варварско изпълнение, трудно е да се опише колко лошо е това. Държавен глава да поръчва сваляне на техен граждански самолет и то с изтребител най-вероятно. Същия този разполага и с най-големия ядрен арсенал, утре ако му скимне да издаде заповре за изстрелване можем само да се надяваме да има кой да откаже да я изпълни.

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Какво да се следи.?

    Става руски колониализъм.
    Президентите на ЦАР, Буркино Фасо и Мали, не излизат никъде без разрешението на руските наемници. Пълна свобода.

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2

    Някой да е изненадан от развитието? Любопитно беше как ще го направят, а не дали. Ако има нещо, което Путин мрази най-много, това са предателите и да, в КГБ се наказват със смърт.

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 8

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Докторе, само един въпрос. Русия е велика самолетостроителна нация, нали? Тогава защо Пригожин е летял с бразилски самолет? Толкова ли няма едно куцо Ту, да си лети с него?

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 6

    На дебилитета се внушава, че вината е у отмъстителния Путин и то от центрове, медии и персони, които изобщо не мислят доброто на Путин.
    Като се проследи старанието им да насочват, повече от видимо е, че дестабилизацията на Путин е същностната цел на тази триходовка.

    Ще я познаете по това, че темата няма да отшуми скоро.

    Нередност?
Нов коментар