🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Защо Зеленски освободи военния министър в кулминацията на контраофанзивата

Олексей Резников ще бъде заменен от Рустем Умеров

Съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников (вдясно) беше обект на спекулации в Украйна, тъй като по-рано през годината излязоха съобщения за финансови нередности в министерството и правителството започна разследване на корупцията сред служителите
Съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников (вдясно) беше обект на спекулации в Украйна, тъй като по-рано през годината излязоха съобщения за финансови нередности в министерството и правителството започна разследване на корупцията сред служителите
Съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников (вдясно) беше обект на спекулации в Украйна, тъй като по-рано през годината излязоха съобщения за финансови нередности в министерството и правителството започна разследване на корупцията сред служителите
Съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников (вдясно) беше обект на спекулации в Украйна, тъй като по-рано през годината излязоха съобщения за финансови нередности в министерството и правителството започна разследване на корупцията сред служителите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ще смени министъра на отбраната Олексий Резников, което е най-голямата промяна в правителството му, откакто Русия започна пълномащабна инвазия в началото на миналата година. Държавният глава заяви вчера вечерта, че ще замени ръководителя на военното ведомство, който ръководеше процеса по договарянето и получаването на серия многомилиардни траншове от западни оръжейни помощи, с Рустем Умеров, който понастоящем ръководи агенцията на страната, отговаряща за управлението на държавното имущество. Още тази сутрин Резников сам депозира своята оставка.

"Олексий Резников е преминал през повече от 550 дни на пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло, заяви Зеленски във видеообръщение към нацията в неделя вечерта. Есента е време за укрепване."

Съдбата на министъра на отбраната Олексий Резников беше обект на спекулации в Украйна, тъй като по-рано през годината излязоха съобщения за финансови нередности в министерството и правителството започна разследване за корупция сред служителите, припомня Financial Times.

Моментът на смяната

Смяната на Резников идва в момент, когато украинските въоръжени сили, изглежда, са на прага на по-големи успехи след бавното начало на контраофанзивата им срещу руската армия в югоизточната част на Украйна. Зеленски заяви, че е поискал от парламента да одобри смяната на Резников "тази седмица".

Въпреки че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна работи независимо от Министерството на отбраната при координирането на военната стратегия и бойните операции, ролята на министъра е ключова при закупуването на оръжие и мобилизирането на военнослужещи. Зеленски в качеството си на президент и върховен главнокомандващ в крайна сметка ръководи и носи отговорност и за двете.

Промяната идва и след поредица от обвинения в корупция, отправени към Министерството на отбраната, включително такива, че е плащало завишени цени за храна за армията и военни облекла. Зеленски обаче не споменава нищо за тези обвинения в анонса си. Също така през последните седмици украинският президент смени заради подозрения в корупция всички ръководители на т.нар. военни окръжия, които се занимават с набирането на военнослужещи и призоваването на запасняци.

Резников, който е служил като парашутист в съветската армия, но след обявяването на независимостта на Украйна става високопоставен адвокат, а след това и политик, беше назначен за министър месеци преди пълномащабната инвазия на Русия през февруари миналата година.

Той отхвърли обвиненията във взимане на подкупи, но в началото на тази година негов подчинен беше уволнен след твърдения, че за армията са били закупени яйца на завишени цени. Очаква се Резников да бъде назначен за нов посланик на Украйна в Обединеното кралство, съобщават местни медии, позовавайки се на официални лица.

Кой е наследникът

Умеров, чиято кандидатура се очаква бързо да бъде одобрена от парламента, е етнически кримски татарин с корени от едноименния полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. и използван като плацдарм за пълномащабната й инвазия в Украйна. Той владее свободно английски език, което е от решаващо значение за ролята му, изискваща постоянна комуникация с висши западни служители в областта на отбраната, включително от САЩ и страните от ЕС.

Умеров, който е бил успешен бизнесмен, от септември 2022 г. е ръководител на агенцията за управление на държавното имущество, която се занимава също така и с приватизацията. Като министър на отбраната от Умеров ще се очаква да прочисти ведомството от корумпирани служители, като същевременно не наруши нормалното функциониране на въоръжените сили и запази стабилните доставки на западни оръжия.

Киев задържа олигарх, за който се смята, че е близък до Зеленски

Един от най-влиятелните украински олигарси - Игор Коломойски, беше задържан за два месеца по подозрение за измама и пране на пари. Той беше поддръжник, а според някои информации и спонсор на кандидатурата за президент на Володимир Зеленски. Олигархът е заподозрян, че е прехвърлил в сметки зад граница 14 млн. долара през последните 7 години, като използвал банки, контролирани от самия него.

Това не е първата атака срещу Коломойски. Домът му в град Днепър беше обискиран още през февруари при друго разследване за укриване на данъци. Арестът му е поредният епизод от борбата с корупцията в Украйна.

Президентът Зеленски коментира съдбата на милиардера и във вечерното си обръщение. "Със сигурност животът няма да продължава "както обикновено" за всички онези, които ограбваха Украйна и поставяха себе си над закона и правилата. Благодаря на украинските правоохранителни органи за целеустремеността им да доведат до справедлив край всеки процес, който се влачи от десетилетия. Законът трябва да се прилага", каза той.

Зеленски превърна борбата с корупцията в свой приоритет в момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза 18-ия си месец. Коломойски, който е един от най-богатите хора в страната, от своя страна е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване. Според наблюдателите решението на съда е изненадало много хора. Коломойски е един от най-известните и богати олигарси в Украйна. Той беше поддръжник на президентската кандидатура на Володимир Зеленски през 2019 г. От 2021 г. е под санкции от страна на САЩ. Бизнесменът е смятан за един от най-мощните олигарси, които натрупват огромно богатство след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и които имат огромно политическо и икономическо влияние.

Преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година Зеленски и екипът му се опитаха да ограничат влиянието на олигарсите чрез закон, според който се изисква те да не участват в политиката. Войната също ерозира властта на предприемачите, защото в източната и южната част на страната бяха унищожени техни печеливши промишлени активи.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    А защо Зеленски купи на тъща си вила в Египет за 5 М$?
    Парите от корупция трябва да се влагат...

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 4

    Коломойски направи Зе президент, за да махне от Банкова личния си враг олигарха-президент Порошенко. Успя с думичката "мир". Излъга украинците и им сервира война.
    Грешката му обаче беше, че помогна на Тръмп с инфо за сина на Байдън. Затова Байдън после го вкара в Магнитски и ще го зачерни с ръцете на храненика му Зеленски.
    Борисов да му мисли. Върви по същата пътека: съдбата му ще решава Киро.
    Ясно е каква ще е, просто Киро трябва още малко да се поокопае, преди да вземе главата на банкянеца. Божков е пял месеци на янките за баце и номерата му.
    Баце ще бъде отместен, а номерата ще ги прилагат новите US фаворити...

    Нередност?
  • 3
    amerikanbastard avatar :-P
    amerikanbastard
    • - 1
    • + 3

    ---

    Смяната на Резников идва в момент, когато украинските въоръжени сили, изглежда, са на прага на по-големи успехи след бавното начало на контраофанзивата им срещу руската армия в югоизточната част на Украйна.

    -----

    Кирчо, остови хайли лайклито за британските служби!

    Нередност?
Нов коментар