🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп се предаде в затвора в Атланта по дело за намеса в изборите в Джорджия

Бившият американски президент беше задържан за кратко по 13 обвинения

Доналд Тръмп се нареди до Елвис Пресли, Франк Синатра, Ал Капоне и Мартин Лутър Кинг със снимка от ареста, след като се предаде по четвъртото си криминално обвинение
Доналд Тръмп се нареди до Елвис Пресли, Франк Синатра, Ал Капоне и Мартин Лутър Кинг със снимка от ареста, след като се предаде по четвъртото си криминално обвинение
Доналд Тръмп се нареди до Елвис Пресли, Франк Синатра, Ал Капоне и Мартин Лутър Кинг със снимка от ареста, след като се предаде по четвъртото си криминално обвинение
Доналд Тръмп се нареди до Елвис Пресли, Франк Синатра, Ал Капоне и Мартин Лутър Кинг със снимка от ареста, след като се предаде по четвъртото си криминално обвинение

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се предаде в затвора на окръг Фултън в Атланта в четвъртък и беше задържан по 13 обвинения в престъпления за усилията му да обърне загубата си на изборите през 2020 г. в Джорджия. Тръмп долетя със собствения си самолет до Атланта и се предаде в затворнически комплекс, обграден с тел и знаци за насочване на посетителите към зоната за "приемане на затворници".

Докато кортежът от черни SUV автомобили на Тръмп се придвижваше към затвора по празни улици, воден от над дузина полицейски мотоциклети - пътуване, излъчено на живо по телевизиите, два свята се сблъскаха по начин, невиждан досега в американската политическа история, обобщава The New York Times. Бившият върховен главнокомандващ на страната влезе в известен затвор, който е цитиран в текстове на рап песни и е обект на разследване на Министерството на правосъдието за нехигиенични и опасни условия, включително твърдения, че "лишен от свобода човек е починал, покрит с насекоми и мръсотия".

Делото е четвъртото, заведено срещу Тръмп през тази година, но в четвъртък той за първи път влезе в затвор. Той прекара там около 20 минути, като се подчини на някои от рутинните процедури по приемане на обвиняеми за престъпления. Взеха му пръстови отпечатъци и му направиха снимка на лицето. Беше му даден идентификационен номер P01135809. Но процесът беше по-бърз, отколкото при повечето обвиняеми; минути след като влезе в затвора, информацията за ареста на Тръмп се появи в системата на окръг Фултън.

Според запознати с подготовката формулярът му е бил попълнен предварително от негови помощници, а не от служители на затвора. Навън привърженици и противници на Тръмп се бяха събрали през целия ден въпреки жегата в Атланта.

Преди да отпътува от Атланта със самолета си, Тръмп се държеше предизвикателно. Той заяви, че случаят в Джорджия е "пародия на правосъдие". "Имаме пълното право да оспорим избори, които смятаме за нечестни", каза той.

В понеделник гаранцията на бившия президент по делото беше определена на 200 хил. долара. В последната минута преди да се предаде в четвъртък, Тръмп нае Стивън Х. Садоу, адвокат - ветеран в областта на защитата по наказателни дела в Атланта, сред чиито клиенти са известни рапъри. В заявление до съда Садоу заяви, че сега е "водещ адвокат на Доналд Джон Тръмп".

Обвиненията

Тръмп е начело на списъка от 19 обвиняеми в обвинителния акт, публикуван миналата седмица. Прокурорите са използвали щатската версия на Закона за рекетьорските и корупционните организации (RICO), която се надяват, че ще им позволи да покажат начините, по които Тръмп и няколко негови съюзници са работили заедно за постигането на общата цел да се опитат да отменят резултатите от изборите в Джорджия.

Законът RICO често се използва срещу мафията и уличните банди. В обвинителния акт в Джорджия Тръмп и неговите съучастници са обвинени в представяне за държавен служител, фалшифициране, подаване на фалшиви документи, оказване на влияние върху свидетели, заговор за измама на държавата и "действия, включващи кражба", наред с други престъпления.

Доналд Тръмп се нареди до Елвис Пресли, Франк Синатра, Ал Капоне и Мартин Лутър Кинг със снимка от ареста, след като се предаде по четвъртото си криминално обвинение. Обвинителният акт излага най-широкия набор от обвинения, повдигнати досега срещу бившия президент. Законът на Джорджия за рекет може да доведе до наказателни санкции между 5 и 20 години затвор.

Това е второто дело, съсредоточено върху усилията на Тръмп да осуети изборите през 2020 г. Джак Смит, специалният съветник, заведе федерално дело по-рано през август.

Часове преди да се предаде в четвъртък, Тръмп изпрати имейл за набиране на средства. "Този арест и всяко от тези четири фалшиви обвинения, пише той - всички те са създадени, за да всеят страх в сърцата на американския народ, да ви сплашат да не гласувате, за да спасите страната си, и в крайна сметка да се намесят в изборите през 2024 г."

В четири неотдавнашни социологически проучвания мнозинството от анкетираните заявиха, че наказателните обвинения срещу Тръмп са основателни. В същото време обаче позициите на Тръмп сред републиканските избиратели са силни и той има значителна преднина пред съперниците си на първичните избори.

Той отказа да вземе участие в първия дебат от кампанията за 2024 г. в сряда, в който участваха осем от съперниците на Тръмп за републиканската номинация. Брет Бейер, един от модераторите на дебата по Fox News, се пошегува, че Тръмп е "слонът, който не е в стаята".

Тръмп изпреварва и президента Байдън в последните проучвания на общественото мнение. Проучване на Quinnipiac University от този месец показа, че той води с един процентен пункт в хипотетичен реванш - 47% срещу 46%. През юли преднината на Байдън беше 5 процентни пункта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 3
    • + 3

    Каква разлика на двете крайности - правовата държава Америка, където НИКОЙ не е над законите, дори и бивш президент; и тъмната азиатска империя на злото РаZZия, където пожизненият император-диктатор е в ролята на Господ и едноличен собственик на всичко и всеки. А който е дръзнал дори само да спомене някаква бегла критика срещу него, е автоматично ликвидиран.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1

    Проблемът е че Тръмп се възхищава на Путин. И иска да превърне САЩ в подобие на Русия. Още по-голям проблем е това че много американци си мислят че в подобна държава ще живеят по-добре.

    Нередност?
Нов коментар