🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анализ | Само политиката, а не законът, може да спре Тръмп

В противен случай неговите лъжи ще останат ефективен политически и правен инструмент

Тръмп вече работи за подкопаването на доверието в правото, както преди това подкопа доверието в избирателната система
Тръмп вече работи за подкопаването на доверието в правото, както преди това подкопа доверието в избирателната система
Тръмп вече работи за подкопаването на доверието в правото, както преди това подкопа доверието в избирателната система    ©  Reuters
Тръмп вече работи за подкопаването на доверието в правото, както преди това подкопа доверието в избирателната система    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

При повдигането на последното обвинение срещу Доналд Тръмп - за опита му да свали от власт законно избран президент, определени чувства се завърнаха с подновена сила, включително микс от учудване, ужас и умора от степента и абсурдността на неговите лъжи за изборите през 2020 г. Но също така се появява и ново усещане, а именно на носталгия. Американската политика изглеждаше толкова по-здравословна тогава.

В крайна сметка в един политически тест, който бе безпрецедентен от гражданската война насам, центърът удържа. Всъщност и дясното удържа. Вицепрезидентът на Тръмп - Майк Пенс, се изправи срещу него, както направиха и други в Белия дом. Кевин Маккарти, лидер на републиканците в Камарата на представителите, заяви, че Тръмп "носи отговорност" за щурма на Капитолия от "разбунтували се тълпи". В ретроспекция това беше хубав момент.

Дори в щати като Аризона, Джорджия, Мичиган и Пенсилвания републикански държавни служители показаха, че държат на собствения си интегритет, и отхвърлиха молбите и заплахите на президента, в който вярваха. "Никой не искаше той да спечели повече от мен. Но обичам и нашата страна. Не мога да рискувам нашите норми, традиции и институции", коментира председателят на Камара на представителите в Мичиган Лий Чатфилд.

Три години по-късно Тръмп е в по-силни позиции, като има възможност да се върне в Белия дом не въпреки своите усилия за отмяна на резултатите от последните избори, а поради тях. Той продължава да поддържа лъжите си. И дори преди специалният прокурор Джак Смит да представи новите обвинения, Маккарти се опита да ги дискредитира като опит на Джо Байдън да "въоръжи правителството".

Обвиненията само фокусират внимание върху Тръмп и неговото послание, че застава безстрашно пред лицето на правосъдието.

При новината за обвиненията журналистът от Fox News Джеси Уотърс написа в социалните мрежи: "Всичко това е политика и е много добре координирано." Той намеква за заговор от страна на Байдън, с който да разсее вниманието на хората от разследването на неговия син Хънтър, но преповтаря тезата на Тръмп - че това съдебно преследване е политически корумпирано; че неговите твърдения са свободно слово, защитавано от закона; че при всички случаи той не лъже, защото вярва, че победата му е открадната. За Тръмп може да е необходимо да убеди само един съдебен заседател, че вярва в това. Същевременно той вече работи за подкопаването на доверието в правото, както преди това подкопа доверието в избирателната система.

Политическата стратегия на Тръмп е негова правна стратегия и обратното. Те взаимно се подсилват, като подсилват заблудите за Тръмп, в които вярват повечето републиканци, включително, че е жертва на конспиратори, които искат да запазят привилегиите си от бунтовническата му политика. Неговото изкачване до доминиращата позиция сред републиканските президентски кандидати започна в края на март след първото му обвинение - за бизнес измама в Манхатън.

Множащите се параграфи, по които е обвинен - досега 78, като вероятно ще се увеличават, поглъщат фондовете от кампанията му, а демократите се надяват, че това ще го разсее от провеждането на предизборна агитация. Но те само така си мислят. Обвиненията фокусират внимание върху него и неговото послание, че застава безстрашно пред лицето на правосъдието.

Какво може да му попречи? Една присъда би разубедила дори някои негови приближени републиканци, че той заслужава отново да заеме президентския пост. Но най-сигурната защита срещу завръщането му в Белия дом би била други републикански лидери да кажат истината, както направиха онези държавни служители след изборите през 2020 г.

Някои противници на републиканската номинация на Тръмп заявиха, че обвиненията са показали, че той е негоден за служба. "Всеки, който се поставя над конституцията, не трябва да бъде президент на САЩ", посочи Пенс. Но други опитаха да подкопаят значимостта на обвиненията. Губернаторът на Флорида Рон Десантис атакува властовите структури. "Вашингтон е едно блато и не е честно да се изправиш пред едни съдебни заседатели, които отразяват блатния манталитет", написа той в социалните мрежи. И призова за реформа, така че американците да могат да преместват делата си от Вашингтон в своите областни райони.

Някои републиканци правят същата грешка като много демократи, като се надяват, че съдебната система в крайна сметка ще спре Тръмп. След щурма срещу Капитолия Мич Макконъл, водач на републиканците в Сената, каза, че Тръмп е "практически и морално отговорен". Но той гласува за оправдаването му във връзка с импийчмънта за подклаждането на бунтове, като заяви, че е по-добре въпросът да бъде оставен на съдебната система. Това бе съдбовен избор. Предаването на проблема с Тръмп на друга институция само изложи още американски институции на неговото корозивно влияние.

Демократите трябва да бъдат толкова усърдни, колкото и републиканците, в настояването за строго разследване на бизнес делата на Хънтър Байдън.

Демократите също имат вина. Те трябва да бъдат толкова усърдни, колкото и републиканците, в настояването за строго разследване на бизнес делата на Хънтър Байдън. Няма доказателства, подсказващи, че президентът Байдън се е облагодетелствал от действията на сина си. Оправдаването на Хънтър Байдън за неговите грозни практики и минимализирането на нарушенията му служат на дневния ред на Тръмп, като подкопават доверието в безпристрастното прилагане на правосъдието.

Изявлението на специалния прокурор Джак Смит пред обществото напомни за всичко, което бе под заплаха при щурма на Капитолия, както и за смелостта на правоохранителните органи, които го защитиха. "Те защитиха институциите и принципите, които определят САЩ", заяви той. Сега върховенството на закона също е заложено на карта и само политиката може да го спаси.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 2

    Демократическата партия в САЩ, новите световни комунисти, действат у дома по същият начин както по света. Клевети, компромати, медийни кампании за манипулиране общественото мнение, улични протести, измислени обвинения, репресии, манипулации на избори и т.н. Всичко това го видяхме много добре последните години и то уж в меката на демокрацията. Да, ама републиканците и Тръмп добре ги познават, знаят как действат и знаят как да противодействат. Виждаме какво се случва със света когато демократите спечелят избори у дома - войни, цветни и кървави революции, военни преврати, икономически кризи :(.
    Да идва Тръмп и светът малко да се успокои и да си вземе въздух!

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 3

    Освен ако не убият Тръмп или Господ не го извика при себе си, няма кой друг да е кандидат от РП на изборите 2024.
    Десантис, най-силният след Тръмп, има наполовина по-малка подкрепа от неговата според проучванията.

    Разбира се, въпреки умората на американците от социалистите на Байдън и надеждите, че завоят на Тръмп ще успее да стабилизира Америка, никак не е сиурно, че изборите - както бяха и последните - няма да са също така нагласявани/манипулирани/фалшифицирани. Пак от ДП...

    Просто залогът е изключително голям - продължаването на хегемонията на транснационалния глобален финансов капитал, който стои зад ДП и който няма да пожали нищо за оцеляването на доминацията си.

    Америка фърст означава и Европа фърст, а не задокеански щат, както сега, а и спиране на войната на 200 км от БГ.

    Давай Доналд! Давай, Тръмп!

    Нередност?
Нов коментар