🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Замръзването" на Макконъл по време на реч символизира остаряващия политически елит на САЩ

Напредналата възраст на президента Байдън повдига въпроса дали е удачно да се кандидатира за втори мандат в Белия дом

Макконъл спря да говори по средата на изречение, мълча около 20 секунди, след което, с помощта на свои колеги, си тръгна.
Макконъл спря да говори по средата на изречение, мълча около 20 секунди, след което, с помощта на свои колеги, си тръгна.
Макконъл спря да говори по средата на изречение, мълча около 20 секунди, след което, с помощта на свои колеги, си тръгна.    ©  Reuters
Макконъл спря да говори по средата на изречение, мълча около 20 секунди, след което, с помощта на свои колеги, си тръгна.    ©  Reuters

В края на миналата седмица Мич Макконъл, републиканският лидер в Сената, "замръзна" необяснимо, докато говореше пред репортери в Конгреса. Той спря да говори по средата на изречение, мълча около 20 секунди, след което, с помощта на свои колеги, си тръгна. След около 15 минути се върна и каза на журналистите, че е добре.

Случаят с Макконъл подчертава особено високата средна възраст сред политическия елит на САЩ, сравнен с колегите им в другите демокрации.

Президентът на САЩ Джо Байдън например е на 80-годишна възраст, най-старият американски президент, който някога е служил в Белия дом. Неговата възраст надвишава с почти две десетилетия средната възраст за световните държавни лидери, която е 62 г., сочат данните на Pew Research.

Байдън е по-млад от 89-годишния президент на Камерун, Пол Бия, който е най-старият лидер на държава в света. Той е по-млад и от някои членове на Конгреса. Независимо от това американският президент може да бъде дядо на президента на Чили Габриел Борик или Санна Марин, която се оттегли от поста си като премиер на Финландия. И двамата политици са на 37 г.

Млада нация, стари представители

Развилата се пред камерите ситуация с Макконъл разпали тревоги за психическото му здраве, особено след като беше хоспитализиран и лекуван от сътресение след падане през март месец. От офиса на Макконъл заявиха, че той възнамерява да изкара пълния си мандат до 2026 г., когато той ще навърши 84 г.

Сред по-възрастните от Макконъл американски политици са 89-годишният Чък Грасли, 89-годишната Диан Файнстийн и 81-годишният Бърни Сандърс. Всички те са сенатори - Грасли е републиканец, а Файнстийн и Сандърс са демократи.

Множество представители в Конгреса са навлезли в седмото си десетилетие, а средната възраст за служители на Сената е 65.3 г., според данни на FiveThirtyEight. Това е най-високата средна възраст на Конгрес в американската история. Средната възраст за населението на САЩ е значително по-ниска - 38.8 г.

Американският Сенат има седмата най-висока средна възраст от всички парламенти по света според информация на Interparliamentary Union. Тя надвишава тази на държави с много по-възрастно население от САЩ, като Япония, Италия и Гърция.

Напредналата възраст на президента Байдън повдига и въпроса дали е удачно да се кандидатира за втори мандат в Белия дом. Той се препъна на сцена през юни, ходи предпазливо и е склонен към грешки на езика, пише Reuters.

Към момента най-вероятният съперник на настоящия президент на САЩ е Доналд Тръмп, който е на 77 години. Анкети на Reuters показват, че множеството американци не желаят нито един от двамата да се кандидатира именно заради възрастта им. Те обаче могат да се окажат кандидати, защото доминират партиите си, които правят вътрешни избори.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 6

    Доста по-емблематични и чести примери за деменция дава президентът им и опитът в статията да се отклони вниманието от неговити нескончаеми гафове дава теми за размисъл
    В САЩ реално управляват ВПК и мегакорпорации от транснационалния финансов капитал чрез свои тинк-танкове и лобистки групи. Политиците са просто телевизионни говорещи гумени глави и дали ще са млади или с памперси това не променя мястото им в системата за огласяване на взетите другаде решения.

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 3

    Не е нормално старци, на които не бихте поверили личната си кола, да карат най-мощната военна сила в света.
    Знам, че тука има от новите партийни секретари, които ще поемат нов мандат на Байдън, както на Черненко, но това е ненормално!

    Нередност?
Нов коментар