С пари на китайското правителство Goldman Sachs купува американски и британски компании

Сделките са финансирани от "партньорски фонд" за частен капитал, който банката създаде с най-големия китайски суверенен фонд CIC

Банката по-рано обяви инвестициите, без обаче да споменава ролята на Китай.
Банката по-рано обяви инвестициите, без обаче да споменава ролята на Китай.
Банката по-рано обяви инвестициите, без обаче да споменава ролята на Китай.    ©  Reuters
Банката по-рано обяви инвестициите, без обаче да споменава ролята на Китай.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Goldman купува западни компании в критични сектори чрез фонд, в който Пекин участва с финансиране.
  • Това се случва на фона на нарастващо напрежение между САЩ и Китай и затягане на контрола върху чуждите инвестиции.
  • Най-големият суверенен фонд на Китай, China Investment Corporation (CIC), през последните години създаде редица съвместни фондове с международни инвестиционни групи, за да разшири експозицията си към западни компании.

Въпреки нарастващото напрежение между Запада и Пекин американската банка Goldman Sachs е купила редица американски и британски компании чрез инвестиционен фонд, включващ китайско държавно финансиране. Сред придобитите бизнеси са такива, които имат отношение към националната сигурност на страните, като например фирма за киберсигурност, която предоставя услуги на британското правителство, разкрива Financial Times.

Общо седем нови сделки са финансирани чрез частен инвестиционен "партньорски фонд", основан през 2017 г. съвместно с най-големия суверенен фонд на Китай - China Investment Corporation (CIC), съобщава изданието, позовавайки се на източници, запознати с фонда и неговите операции. Придобит е стартъп, който анализира глобалните вериги за доставки, консултантска фирма в сферата на облачните изчисления, компания за тестване на лекарства и производител на системи за изкуствен интелект, дронове и батерии за електрически превозни средства. Банката по-рано обяви инвестициите, без обаче да споменава ролята на Китай.

Поредицата сделки показва как частните инвестиционни фондове помагат на държавни такива непряко да участват в компании в критични сектори, докато западните правителства се опитват да затегнат контрола върху чуждите инвестиции, особено тези с произход Китай. CIC, който е основан през 2007 г., разполага с 1.35 трлн. долара активи към края на 2021 г. Почти половината от глобалното му портфолио е инвестирано в алтернативни активи като частен капитал. Фондът на Goldman Sachs е един от няколко подобни "двустранни фондове", които CIC създаде съвместно с международни инвестиционни групи, за да разшири експозицията си към западни компании.

Китайски интереси

Съвместният китайско-американско фонд беше основан от бившия директор на Goldman Лойд Бланкфейн по време на официално посещение на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп в Пекин. Инициативата беше обявена с цел да се намали търговския дисбаланс между САЩ и Китай чрез инвестиране на китайски капитал в американски компании. Тогава банката заявяваше, че CIC ще бъде ключов инвеститор във фонда и активно ще подпомага купените от него компании да се разширяват в Китай.

Въпреки все по-напрегнатите отношения между Пекин и Запада през последните години, Goldman засили дейността на фонда, като направи четири инвестиции през 2021 г. и една през 2022 г. През 2021 г. банката използва фонда за придобиването на LRQA, звено на британската Lloyd's Register за инспекции и кибер услуги в космическата индустрия, отбраната, енергетиката, здравеопазването и др. Бизнесът включва групата за киберсигурност Nettitude, която твърди, че е одобрен доставчик на услуги за британското правителство и работи с "правителствени и отбранителни организации по целия свят". Услугите ѝ включват "етично хакерство" и откриване на уязвимости в системите на клиентите. В сделки като тази с LRQA фондът Goldman-CIC инвестира заедно с други частни фондове, управлявани от банката, което означава, че китайското участие и сравнително ограничено. За китайския фонд обаче се смята, че е по-тясно ангажиран с компаниите, които купува, отколкото други подобни инвеститори.

"Фондът за сътрудничество е американски фонд, управляван от американски мениджър и в съответствие с всички закони и разпоредби. Той продължава да инвестира в американски и световни компании, като им помага да увеличат продажбите си на китайския пазар", заявяват от Goldman. CIC е част от "консултативния комитет на ограничените партньори" на фонда, т.е. значимите инвеститори, които имат консултантска роля, но не вземат инвестиционни решения. Фондът е привлякъл средства и от няколко други места като тайванския застраховател Taiwan Life, датски пенсионен план, американски мениджъри на активи и др.