🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалби на западни компании за милиарди долари са блокирани в Русия

Кремъл наложи забрана за изплащане на дивиденти на компании от "неприятелски" страни, включително САЩ, Великобритания и всички от ЕС

Някои компании са намерили начини да заобиколят ограниченията
Някои компании са намерили начини да заобиколят ограниченията
Някои компании са намерили начини да заобиколят ограниченията    ©  Reuters
Някои компании са намерили начини да заобиколят ограниченията    ©  Reuters

Западни компании, които продължават да извършват бизнес в Русия след нейното нахлуване в Украйна, са генерирали милиарди долари печалба, които са блокирани в страната. Според данни, събрани от Kyiv School of Economics (KSE), компании от държави, обявени за "неприятелски", са генерирали 18 млрд. от 20-те млрд. долара руски печалби, които чуждестранните компании са отчели за 2022 г., както и 199 млрд. от 217 млрд. долара брутни приходи, предава Financial Times.

Данните на KSE са събрани от източници, включващи руския търговски регистър, новини и корпоративни отчети. Местните печалби на подобни компании са блокирани в Русия, след като миналата година беше наложена забрана за изплащане на дивиденти на компании от "неприятелски" страни, включително САЩ, Великобритания и всички членки на ЕС. Въпреки че такива транзакции могат да бъдат одобрени при изключителни обстоятелства, до момента са издадени малко разрешения.

Сред компаниите с "неприятелски" произход, които продължават дейността си в Русия, австрийската банка Raiffeisen отчита най-големи приходи в страната за 2022 г. в размер на 2 млрд. долара, показват данните на KSE. Американските групи Philip Morris и PepsiCo са спечелили съответно 775 млн. и 718 млн. долара. Печалбата на шведския производител Scania от 621 млн. долара в Русия през 2022 г. го превърна в най-печелившата от компаниите, която се е изтеглила от страната.

Базираните в САЩ компании са генерирали най-голямата обща печалба - 4.9 млрд. долара, сочат данните на KSE, следвани от германските, австрийските и швейцарските компании със съответно 2.4 млрд., 1.9 млрд. и 1 млрд. долара.

Заобикаляне на ограниченията

Някои компании са намерили начини да заобиколят ограниченията. Руското дружество на американската група Mars миналата година е платило 56.1 млрд. рубли (около 800 млн. долара) на компанията майка, показва годишният финансов отчет за 2022 г. Руското подразделение на Japan Tobacco International миналата година е платило 180 млн. долара на единствения си акционер JTI Germany, като 20% от тях са били разпределени след инвазията в Украйна, показва отчетът на групата за Русия за 2022 г. Компанията е заявила пред FT, че е извършила плащанията от приходите си за 2021 г., а руското подразделение не е изплатило дивидент спрямо резултатите за 2022 г.

Освен "неприятелски" компании, бизнеси, базирани в други държави, също се затрудняват да изплатят дивидентите си. Според ръководителя на държавната Oil India Ранджит Рат Русия възпрепятства индийските енергийни компании да репатрират дивиденти на стойност около 400 млн. долара. "Получаваме редовно приходите си от дивиденти и те се намират в банкови сметки в Русия", заяви той през май.

Според изпълнителния директор на голяма руска компания, работеща в Индия, Москва е разширила ограничението за изплащане на дивиденти на индийски енергийни групи, тъй като голяма част от парите от износа на руски петрол са блокирани в Индия.

"Рупиите, използвани за плащане, не могат да бъдат конвертирани в друга валута", заяви той, цитиран от FT, позовавайки се на строгия капиталов контрол в Индия. "Те могат да се използват само за закупуване на стоки в Индия, но закупуването на нещо на стойност милиарди долари за износ в Русия е предизвикателство." Москва "наистина се страхува от изтичане на капитали - вижте какво се случва с рублата", добавя той, визирайки резкия спад на руската валута спрямо долара през последните месеци.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Запада блокира към 300 милиарда.. на Русия... още преди 2 години.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Трещят основите на капитализма...
    Частната собственост е обявена за публична жена...
    Изжълтява неолибералният мейнстрийм...

    Да се облегнеш на "данни, събрани от Kyiv School of Economics (KSE)"- никому неизвестно някакво НПО, по-зачукано само от eвентуално Jitomirе School of Geopolitics (ако има такова), е доста причудливо, наивно и крайно безпомощно.

    FT видимо решително го е закъсал с информаторите и "анализаторите". За copy-paste-търите на тия жълтении диагнозата ми е неизменно (интелектуално) летална.

    И всичкия този набат се дрънка в ситуация, когато ЕС е блокирал отпреди година и половина активи на Руската централна банка за над 215 000 000 000 $.
    И когато в началото на седмицата фон дер Лайен - видимо щастлива - се похвали, че е измислила начин да гепи от тези активи, като ЕС ще обложи с данък дивидентите, които компаниите, притежатели на активите, би следвало, но няма как да получат. Хоп! С един законодателен (ЕП) фокус и 3 млрд € отиват в бюджета на ЕК...

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-06/eu-moves-forward-on-plan-to-tax-sanctioned-russian-assets?srnd=premium-europe&leadSource=uverify %20wall#xj4y7vzkg

    Това законна кражба ли е?
    Взехме да приемаме двойния западен пропаганден аршин за норма за нормалност в живота си ли?
    Някаква пошла украинизация на мисленето?
    Или чисто фашизиране на обществените отношения?
    Мисля, че е последното...

    Нередност?
Нов коментар