🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Goldman Sachs има проблем с Дейвид Соломон

Критиките към шефа на банката стават язвителни

Всичко започна като постоянен поток от критики относно неравномерното представяне на Goldman Sachs по време на неговия мандат като главен изпълнителен директор. Упрек беше отправен дори и чрез една от кориците на The Economist. Нахлуването на компанията в потребителското банкиране подпали част от намаляващите ѝ печалби. Усилията за навлизане в бизнеси, които обещават по-стабилни приходи от търговията и собствените инвестиции, не успяха да доведат до желания резултат. И всичко това създаваше напрежение между отделите на фирмата. Но сега се превърна в нещо по-брутално: какофония от хора, очертаващи безбройните причини, поради които не харесват Дейвид Соломон.

Бунтът в Goldman

Оплакванията дойдоха от подчинените на Соломон, които казаха на репортери, че той "не е симпатичен" и е, просто казано, "гад". Те идват и от неговия предшественик: Според The Wall Street Journal Лойд Бланкфейн се е оплакал от използването на частните самолети на банката от Соломон. Изпълнителният директор използва самолета за посещение на музикални фестивали, където свири под името "dj d-Sol", вместо да прекарва времето си в ежедневна работа.

Бунтът в Goldman стана толкова открит, че мрънкащите вече дори не си правят труда да го правят скрито. Според Bloomberg на оживена вечеря в стекхаус в Манхатън миналия месец група висши мениджъри са се оплакали от недостатъците на Соломон в присъствието на Джон Уолдрон, главен оперативен директор на фирмата и дългогодишен негов помощник. През юли Лари Финк, шеф на BlackRock, каза по телевизията, че в банката има очевиден "разкол". Дори студентите влизат в действие. След посещение на Соломон в колежа "Хамилтън" трима младежи написаха отворено писмо, в което се оплакваха, че разговорът им с него за изменението на климата има "расистки и сексистки нюанси" - нещо, което Goldman оспорва.

Неговата все по-несигурна работа сега е обект на шеги. Стивън Старкър, бивш Goldmanite, който основа брокерската компания BTIG, наскоро модерира вечеря в Хамптънс, на която присъстваха Гари Кон, бивш главен оперативен директор на Goldman, и Лари Съмърс, бивш министър на финансите. "Ако случайно го видите [г-н Кон] да си тръгва по-рано, това означава, че вероятно го викат, защото е кандидат за бъдещ изпълнителен директор на Goldman Sachs", иронизира Старкър.

Малцина смятат, че Goldman трябва да се управлява от плюшено мече. Това е фирмата, която беше характеризирана през 2009 г. като "велик вампирски калмар, обвит около лицето на човечеството, безмилостно забиващ кръвната си фуния във всичко, което мирише на пари". Но има разлика между това да не те харесват, защото си умен, безмилостен и по-успешен от всички останали, и вида лична злоба, която се бълва в момента. За Goldman става все по-неудобно, че шефът ѝ бива осмиван в ограничени кръгове и служителите намират за добре да отправят дребни критики.

Какво ще реши бордът

Ситуацията е доказателство за дълбоките проблеми във фирмата, при които е трудно да се види подобрение, без Соломон или много от онези, които го мразят, да напуснат позициите си. Въпросът, който седи на дневен ред пред борда тогава, е дали да го изгони.

В защита на Соломон представянето на фирмата под негово наблюдение е по-скоро неравномерно, отколкото ужасно; повече "Goldman Sags", отколкото "Goldman Sucks". Акционерите, които са закупили акции на Goldman в деня, в който той пое управлението през 2018 г., са спечелили прилична годишна възвращаемост от 10% - по-лоша от тези, които са купили акции в Morgan Stanley, най-близкият конкурент на Goldman. Въпреки това е по-добра от тези, които са купили акции на Citigroup.

Хладният анализ на данните обаче може да не е достатъчен, за да спаси Соломон в дългосрочен план.

Слабите печалби на банката за последните три тримесечия отразяват някои стратегически грешки. Goldman пое тежки загуби в усилията си за потребителско банкиране. Слабите печалби също така отразяват неуспеха да се съкрати собственият инвестиционен бизнес достатъчно бързо. Но Соломон разпозна тези проблеми и адаптира стратегията на фирмата. Осигурената възвращаемост за акционерите трябваше да му спечели достатъчно добра воля за опит за корекция на курса. Съобщава се, че засега той запазва подкрепата на големите инвеститори и борда.

Хладният анализ на данните обаче може да не е достатъчен, за да спаси Соломон в дългосрочен план. Въпреки че винаги изглежда банално, когато банкерите обявяват, че най-ценната част от тяхната фирма са служителите, това вероятно е вярно за Goldman. Фирмата не прави пари, да речем, като инвестира в машини за производство на компютърни чипове, чиито проекти притежава. Прави го до голяма степен, като наема умни, конкурентоспособни хора и ги кара да работят безумно усилено, за да сключват сделки, да търгуват с активи и да измислят инвестиционни стратегии. Ако тези служители не харесват шефа, те ще напуснат.

Точно това се случва в Goldman. Банката обикновено има около 400 партньора, като добавя 60-70 нови на всеки няколко години. Около 200 са напуснали фирмата, откакто Соломон пое управлението - висок процент на изтощение. Още по-притеснителното е, че списъкът включва мнозина, които се смятаха за претенденти за най-високия пост, като Грег Лемкау и някои от най-добре печелещите партньори на фирмата, като Джулиан Солсбъри, който ръководеше бизнеса за управление на активи. Дори ако бордът искаше да изгони Соломон, нямаше да има ясен наследник. Проблемът с изчакването да се види как ще се развият нещата е, че може да има още по-малко опции до момента, в който ножът бъде размахан.

От "Капитал"

Срив на печалбата


Печалбата на Goldman Sachs Group се срина през второто тримесечие, след като банката отбеляза едно от най-слабите си тримесечия под ръководството на Дейвид Соломон. Печалбата е спаднала с 60% на годишна база - 3.08 долара на акция за трите месеца, приключващи на 30 юни, в сравнение със 7.73 долара на акция година по-рано, на фона на по-слабото представяне в отдела за инвестиционно банкиране и на отписвания, свързани с потребителския бизнес, който включва и кредитния бизнес на GreenSky. През 2021 г. Goldman се съгласи да придобие GreenSky за 2.2 млрд. долара.

Нетната печалба е намаляла с 62% до 1.07 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 2.79 млрд. долара година по-рано.

Възвращаемостта на собствения капитал, ключов показател за рентабилността на банката, се понижава до 4%, като това е най-ниското равнище сред водещите банки на Уолстрийт.

Приходите от търговия с акции осигуряват малко оптимизъм, като достигат 3 млрд. долара, изпреварвайки основните конкуренти на Goldman. Прогнозата на анализаторите беше за 2.47 млрд. долара. Така финансовата институция затвърждава позицията на лидер при търговията с акции през последните няколко тримесечия.

Бизнесът за управление на активи и богатство отчете приходи от 3.05 млрд. долара, което е с 4% по-малко от резултата преди година и изостава от прогнозите на анализаторите за 3.5 млрд. долара. Звеното беше засегнато от експозицията на банката към имотния сектор.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар