Ердоган предложи на Мъск Tesla да построи завод в Турция

Турският президент е отворен за сътрудничества и със сателитната компания Starlink

Reuters    ©  Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган поиска от главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск да построи фабрика на Tesla в Турция, съобщи дирекцията по комуникациите на страната в понеделник. Тя цитира думите на Мъск, че много турски доставчици вече работят с Tesla и че Турция е сред най-важните кандидати за следващата ѝ фабрика. Tesla не отговори веднага на искания за коментар на Reuters.

Ердоган и Мъск разговаряха по време на среща в небостъргач близо до централата на ООН в Ню Йорк, съобщи турската Анадолска информационна агенция. Турският президент е в САЩ, за да участва на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Ердоган също така каза по време на срещата, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и Starlink, сателитната компания на SpaceX на Мъск, съобщи още дирекцията по комуникациите. Според нея Мъск е казал, че SpaceX желае да работи с турските власти, за да получи необходимия лиценз за предлагане на сателитни услуги Starlink в Турция. Освен това Ердоган е поканил Мъск да присъства на турския аерокосмически и технологичен фестивал Teknofest в Измир в края на септември и се съобщава, че Мъск е казал, че с удоволствие би присъствал.

Мъск също ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Калифорния. Мъск публикува в социалната медийна платформа X, че разговорите им ще се фокусират върху технологията за изкуствен интелект.

Плановете за нов завод

Турция не е единственият кандидат за изграждането на следващия завод на Tesla - през август Мъск изрази интерес за изграждане на завод в Индия, който ще произвежда електромобили на ниска цена. До момента американската компания разполага с шест завода и е в процес на изграждане на седми в Мексико като част от плана на Tesla да се разрасне на световно ниво. Мъск обяви през май, че най-вероятно мястото на следващата фабрика за електромобили на компанията ще бъде избрано до края на 2023 г.

Акциите на Tesla скочиха със 123% от началото на годината, а компанията обяви в събота, че е произвела 5-милионния си автомобил.

Мъск се самоопределя като върл привърженик на свободата на словото, но след като закупи социалната медия Х през 2022 г. срещу 44 млрд. долара, се съобрази с част от изискванията на турското правителство за цензуриране на съдържанието в държавата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Е, само толкова ли сте разбрали?!
    Едва ли не Реджеп се е друсал до Ню Йорк само и само до кандърдиса Илън да си направи фабрика в Измир...
    1. Ердоган се срещна със Столтенберг, на когота казал, че Меджлисът ще ратифицира приемането на невция в Нато, тогава, когато US Конгресът ратифицира обновяването на турските Ф16. Пък и можело и нови условия до постави на Швеция;
    2. Ердоган се срещна с премиера на Грузия Гарибашвили и са коментирали скорошното пускане на ж.п.линията Баку-Тбилиси-Карс;
    3. В речта си на Генералната асамблея е заявил:
    а) „Уморени сме от лицемерието на онези, които използват ДАЕШ и подобни групи като прикритие за собствените си интереси, особено в Сирия и Ирак, Близкия изток, Северна Африка и Сахел". (според мен намеква много дебело за САЩ);
    б) за ЕС - че след 50 години чакане „никога не сме се нуждаели от приноса или подкрепата на ЕС”;
    в) за Израел - „ е трудно да намери мира и сигурността, които търси, без създаването на независима и географски интегрирана палестинска държава, базирана на границите от 1967 г.“
    г) на въпрос на журналисти за Русия или за САЩ е, Реджеп отговаря, че защитава политиката си на „взаимно изгодни отношения с всяка страна” и приравнява отношенията на Тюркийе към САЩ и към Русия.

    И много други интересни неща каза, но проблем с рецепторите не е позволил да се предадат, явно.

    https://www.trt.net.tr/bulgarian/sviat/2023/09/19/priezidientt-ierdoghan-sie-obrna-km-uchastnitsitie-v-diskusiitie-na-78-ata-gienieralna-asamblieia-2039541

    Апропо, от известна време страната, чейто президент е Зеджеп се нарича официално Тюркийе.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Както и да се нарича държавата, Мустафа Кемал се върти в гроба, когато гледа какъв султанат създава любимият ти Реджеб.

    Нередност?
Нов коментар