🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ердоган взе на прицел Конституционния съд, съдебната криза в Турция се задълбочава

В центъра на спора е решението от миналия месец за освобождаване на опозиционния депутат Кан Аталай

Разривът идва в момент на нарастващо безпокойство в страната и чужбина относно съдебната система на Турция, тъй като Ердоган затегна хватката си върху институциите, откакто дойде на власт преди две десетилетия
Разривът идва в момент на нарастващо безпокойство в страната и чужбина относно съдебната система на Турция, тъй като Ердоган затегна хватката си върху институциите, откакто дойде на власт преди две десетилетия
Разривът идва в момент на нарастващо безпокойство в страната и чужбина относно съдебната система на Турция, тъй като Ердоган затегна хватката си върху институциите, откакто дойде на власт преди две десетилетия    ©  Reuters
Разривът идва в момент на нарастващо безпокойство в страната и чужбина относно съдебната система на Турция, тъй като Ердоган затегна хватката си върху институциите, откакто дойде на власт преди две десетилетия    ©  Reuters
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини най-висшия съд в страната, че е допуснал "много грешки", докато кризата в съдебната система се задълбочава.

"В този момент, за съжаление, Конституционният съд направи много грешки една след друга. Това сериозно ни разстройва", заяви Ердоган пред журналисти.

Коментарите на президента, направени пред местната преса след завръщането му от Узбекистан, идват на фона на враждата между Висшия апелативен съд на страната и Конституционния съд, който се произнася по правата на човека. Спорът засили притесненията за съдебната система и върховенството на закона в страната, отбелязва Financial Times.

Миналия месец Конституционният съд постанови, че Кан Аталай, който беше избран през май като опозиционен депутат, трябва да бъде освободен, тъй като задържането му под стража нарушава правото му на "участие в политически дейности". Но Касационният съд в сряда разпореди на по-долните съдилища да не се съобразяват с решението на Конституционния съд и призова прокурорите да започнат наказателно разследване на решението.

Ердоган заяви: "Решението, взето от Касационния съд, никога не може да бъде отхвърлено или отменено."

Противопоставяне

Спорът противопоставя висшия апелативен съд на Турция за граждански, наказателни и административни дела на Конституционния съд, който има последната дума по въпроса дали правата на гражданите са били нарушени от публичните власти.

Разривът идва в момент на нарастващо безпокойство в страната и чужбина относно съдебната система на Турция, тъй като Ердоган затегна хватката си върху институциите, откакто дойде на власт преди две десетилетия. Правителството също така прочисти хиляди съдии и прокурори, за които твърди, че са свързани с базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, когото обвинява за опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Миналата седмица лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция Йозгюр Йозгел нарече действията на Касационния съд срещу Конституционния съд съдебен "опит за преврат" и заяви: "Ще се съпротивляваме по улиците, ще се съпротивляваме по площадите, няма да се предадем пред това беззаконие."

Съюзът на адвокатите в Турция заяви, че ходът на Касационния съд е "опит за промяна на конституционния ред", като добави, че той бележи "повратна точка за правовата държава". Организацията призова за наказателно разследване на членовете на Касационния съд, които са подписали жалбата срещу Конституционния съд, и заяви, че те трябва да подадат оставка.

Аталай е обвиняем в съдебните процеси, свързани с демонстрациите в парка Гези преди десет години, които предизвикаха отпор от страна на Ердоган и неговото правителство. Миналата година Аталай беше осъден на 18 години затвор за опит за сваляне на правителството. Той твърди, че е невинен.

Аталай подаде молба до касационния съд за освобождаване след избирането му за депутат от малка лява опозиционна партия на изборите през май 2023 г., но му беше отказано. Миналия месец обаче Конституционният съд постанови, че продължаващото задържане на Аталай нарушава "правото му да се кандидатира на избори и да се занимава с политическа дейност".

В сряда Касационният съд заяви, че Конституционният съд не е имал правомощия да се произнася по този въпрос, и подаде наказателна жалба срещу членовете, които са подкрепили решението.

Керем Алтъпармак, адвокат в Анкарската адвокатска колегия, не смята, че скандалът е "правно недоразумение или различно тълкуване на закона от различни висши съдилища". Той допълни, че последиците вероятно ще надхвърлят рамките на делото срещу Аталай и биха могли да влошат допълнително отношенията със Съвета на Европа - орган по правата на човека. Съветът остро разкритикува решението на Турция да пренебрегне решение на Европейския съд по правата на човека и да

освободи друг турски гражданин, обвинен в опит за сваляне на правителството по време на протестите в Гези.