Саудитска Арабия представя схема с кредити за парникови газове

Тя влиза в сила от догодина и позволява компенсирането на емисии

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман обяви началото на механизма
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман обяви началото на механизма
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман обяви началото на механизма    ©  Reuters
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман обяви началото на механизма    ©  Reuters

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum. Събитието ще се проведе на 22. и 23. ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук

Саудитска Арабия обяви, че от догодина в страната ще започне да действа схема с кредити за емисии на парникови газове. Тя ще позволи на компаниите да компенсират емисиите си чрез закупуване на кредити от проекти, които доброволно намаляват или премахват емисиите на парникови газове. Използването на схемата ще бъде насърчавано.

Официално системата носи името Механизъм за кредитиране и компенсиране на парникови газове (GCOM), като участието е доброволно и базирано на проекти. Тя обхваща "показатели за парникови газове и непарникови газове във всички сектори" и е отворена за публичния и частния сектор, както и за дъщерни дружества на чужди фирми.

Новият вътрешен пазарен механизъм ще помогне за "напредване на климатичните амбиции на кралството" и "да позволи на субектите в кралството да постигнат целите си за намаляване и премахване на емисиите, осигурявайки колективни действия в нашето пътуване към устойчиво бъдеще с ниски емисии", съобщава държавната Saudi Press Agency.

Въглеродните кредити, известни също като въглеродни компенсации, са разрешителни, които позволяват на компаниите да отделят определено количество въглероден диоксид или други парникови газове. Средствата от продажбата на кредитите се използват за финансиране на проекти за действие в областта на климата, които иначе не биха започнали да се изпълняват.

Пазарът за финансовия инструмент може да достигне обща стойност от повече от 50 млрд. долара до 2030 г., прогнозира консултантската компания McKinsey.

Успешният пример

Макар и въвеждането на механизма да беше съобщено по време на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP27), то е част от по-голяма амбиция за постигане на нетни нулеви емисии до 2060 г. По тази линия миналата година Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) и Saudi Tadawul Group, холдинговата компания, която управлява борсата на кралството, заявиха, че ще създадат Регионална компания за доброволен пазар на въглеродни емисии (RVCMC).

През юни RVCMC съобщи, че е продала общо 2.2 млн. тона въглеродни кредити на търг в Найроби, Кения. Петролният гигант Saudi Aramco и Saudi Electricity Company бяха сред основните купувачи на търга.

Въглеродните кредити отговарят на Corsia - програма, управлявана от Международната организация за гражданска авиация. Освен това те са регистрирани във Verra, оператор на най-големия регистър на въглеродни кредити в света.

През февруари PIF набра 5.5 млрд. долара чрез продажбата на зелени облигации, за да осигури финансиране за зелени инвестиции. През юли RVCMC заяви, че планира да стартира борса за търговия с въглеродни кредити в началото на 2024 г. и да създаде фонд за инвестиране в климатични проекти.