🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският износ на петрол достигна нивата отпреди войната в Украйна, но приходите спадат с 40%

Брюксел настоява ЕС да ограничи вноса на индийски горива, произведени с руски петрол

Приходите на Москва са значително под тези отчетени преди началото на войната.
Приходите на Москва са значително под тези отчетени преди началото на войната.
Приходите на Москва са значително под тези отчетени преди началото на войната.    ©  Pexels.com
Приходите на Москва са значително под тези отчетени преди началото на войната.    ©  Pexels.com
Темата накратко
  • Износът на руски петрол е нараснал до 8.3 млн. барела на ден през април
  • ЕС трябва да се справи с големите продажби от индийски рафинерии на горива, преработени от руски петрол, в Европа
  • Индийският премиер Моди вероятно ще бъде подложен на натиск от лидерите на Г-7 на срещата на върха в Япония, където справянето с избягването на санкциите срещу Русия ще бъде ключова тема за обсъждане

Износът на петрол от Русия се върна до нивата отпреди инвазията на Москва в Украйна. Около 80% от тези количества са доставени на двете страни, които най-значително увеличиха вноса на руската суровина в последната година - Китай и Индия, показва доклад на на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Част от количествата руски петрол, купен от Индия, се преработва и се продава като рафинирани горива в страните от ЕС, включително дизел. Това накара главният дипломат на съюза Жозеп Борел да настоява страните от съюза да се справят с това предизвикателство.

Износът на руски петрол е нараснал с още 50 хил. барела на ден през април до рекордно ниво след инвазията от 8.3 млн. барела на ден. По този начин средните стойности от съответно 7.7 млн. барела на ден и 7.5 млн. през 2022 и 2021 г. са надхвърлени, показва докладът на МАЕ. Въпреки това приходите са намалели с 43% спрямо предходната година. Това е директно следствие на наложените от Г-7 и Европейския съюз (ЕС) санкции, които принудиха Москва да продава на по-ограничен брой клиенти, които могат да договорят по-големи отстъпки.

Тази отстъпка обаче е започнала да се стеснява, каза МАЕ, тъй като Русия е увеличила достъпа си до незападни кораби, които могат да работят извън таваните на цените. Приходите на Москва от износ на петрол през април са били 15 млрд. долара спрямо 13.3 млрд. през март според оценките на МАЕ.

В момента ЕС обсъжда 11-ия си пакет от санкции срещу Русия след нахлуването й в Украйна миналата година. Само ЕС е санкционирал 1473 руски граждани и 207 юридически лица и е замразил руски активи на стойност 21.5 млрд. евро. Таванът на цените, който забранява на западните застрахователни компании да работят с руски доставчици в случай, че продажбата е извършена за над 60 долара за барел, беше въведен в края на миналата година.

80% от количествата са доставени на Китай и Индия

Тези мерки обаче са предназначени да позволят на руския петрол да продължи да се доставя към страни извън ЕС. Резултатът е една от най-големите промени в стоковите потоци, като Русия пренасочва милиони барели на ден петрол от Европа към Азия през последните 12 месеца.

Все пак санкциите нанесоха значителен удар върху руския бюджет. Миналата седмица правителството заяви, че намаляващите енергийни приходи са допринесли за бюджетен дефицит от 29 млрд. долара през първите три месеца на годината. Русия разчита на нефтения и газовия сектор зa около 45% от бюджета си, сочат изчисления МАЕ.

Вносът от Русия помогна за посрещане на нарастващото търсене на петрол в Китай, което достигна исторически връх от 16 млн. барела дневно през март, добавят от МАЕ. "Възстановяването на търсенето в Китай продължава да надхвърля очакванията", се казва в съобщението. В отговор агенцията повиши прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2023 г. до 2.2 млн. барела на ден, добавяйки, че Китай ще представлява близо 60% от увеличението.

МАЕ също така заяви, че изненадващите съкращения на производството на суров петрол, обявени този месец от Организацията на износителите на петрол и техните партньори (ОПЕК+), рискуват да "влошат" очаквания недостиг на петрол през втората половина на 2023 г. Съкращенията на ОПЕК+ вероятно ще намалят глобалните доставки на петрол с 400 хил. барела на ден от март до декември, тъй като други производители частично компенсират действията на групата.

За годината като цяло търсенето се очаква да се повиши с 2 млн. барела на ден, като по този начин ще достигне рекорд от почти 102 млн. барела на ден, докато предлагането ще се увеличи само с 1.2 млн. Прогнозираният недостиг на петрол може да натежи на икономиките, които вече се борят със забавящ се растеж и исторически висока инфлация.

Какво предлага главният дипломат на Брюксел

На фона на превръщането на Индия в голям купувач на руски петрол главният дипломат на ЕС обръща внимание на това, че съюзът трябва да се справи с големите продажби от индийски рафинерии на горива, включително дизел, в Европа. Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви пред Financial Times, че Брюксел е наясно, че индийски рафинерии купуват големи количества руски суров петрол, преди да го преработят в горива за продажба в Европа, като за първи път той обяви, че ЕС трябва да предприеме действия, за да спре това.

"Ако в Европа влизат дизел или бензин... идващи от Индия и произведени с руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки трябва да вземат мерки"

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика

Индийските рафинерии печелят от големите маржове - купуват силно поевтинял суров петрол, който сега до голяма степен е забранен да се продава в ЕС, и продават горива на високи цени в Европа. Търговията е законна съгласно санкциите на ЕС, но е критикувана от онези, които искат да бъдат наложени по-строги санкции на Русия и твърдят, че тя е позволила на Москва да продължи да получава големи приходи от продажбите на петрол - най-големият компонент в бюджета на Кремъл.

Борел призна, че ценовият таван на Г-7, който има за цел да ограничи продажбите на руски суров петрол на други държави до 60 долара за барел, е спомогнал за намаляване на приходите на Русия от петрол, и заяви, че е разбираемо, че Индия иска да се възползва от по-евтиния суров петрол. Той обаче изрази недоволство, че голяма част от този петрол сега се връща в Европа под формата на рафинирани горива.

"Това, че Индия купува руски петрол, е нормално. И ако благодарение на нашите ограничения върху цената на петрола, Индия може да купува този петрол много по-евтино, ами колкото по-малко пари получава Русия, толкова по-добре", каза Борел. "Но ако те използват това, за да се превърнат в център, където руският петрол се рафинира и ни се продават странични продукти... трябва да действаме".

Коментарите на Борел идват преди срещата му във вторник с външния министър на Индия С. Джайшанкар, на която той се очакмаше да повдигне въпроса. Индийският министър-председател Нарендра Моди също вероятно ще бъде подложен на натиск от страна на лидерите на Г-7 на срещата на върха в Япония, където справянето с избягването на санкциите ще бъде ключова тема за обсъждане.

Служител на коалицията за ограничаване на цените заяви, че според тях политиката изпълнява двойната цел да ограничи приходите на Русия и същевременно да запази доставките на световния пазар, и изрази увереност, че "тя може да устои на всякакви колебания в политиката на отделните юрисдикции по отношение на вноса". "Износът на руски петрол е забележително стабилен след въвеждането на ценовия таван, въпреки твърденията на Русия, че ще намали производството", каза служителят. "Убедени сме, че сме много далеч от това да подкопаем успеха на ценовия таван".

Внимателно с цените на петрола

Пренасочването на износа на рафинирани горива би означавало значителна промяна в режима на санкции на Запада, който се опитва да балансира между желанието да ограничи приходите на Москва и рисковете от загуба на твърде много доставки от световния пазар. Отделно от това Г-7 и ЕС са готови да забранят вноса на руски газ по маршрути, по които Москва вече е намалила доставките.

По отношение на петрола обаче САЩ са особено обезпокоени от възможността цените да се повишат, което да навреди на световната икономика и евентуално дори да осигури на Москва по-високи приходи, дори ако обемът на руския износ намалее. Към сложната ситуация се прибавя и фактът, че съществуващите санкции, включително тези срещу Иран и Венецуела, като цяло приемат, че след като суровият петрол бъде рафиниран, той вече не се обозначава като произхождащ от страната, от която се доставя.

Индийските рафинерии, например, използват суров петрол от множество различни държави, включително Русия, което прави трудно определянето на точния произход на барел дизел или бензин. Възпиращ ефект обаче може да има дори само говоренето за потенциални санкции. Петролен анализатор заяви пред изданието, че Индия или други държави могат да спрат да купуват руски суров петрол, ако смятат, че пазарът на ЕС може да бъде отрязан като дестинация за техните рафинирани горива. Русия е вторият по големина износител на суров петрол в света след Саудитска Арабия и вече има опасения, че световният петролен пазар ще се свие по-късно тази година, което ще доведе до повишаване на цените.

Борел заяви, че всеки механизъм за спиране на потока от руски петрол ще трябва да бъде приложен "от националните органи", което предполага, че ЕС би могъл да се насочи към купувачите на индийски рафинирани горива, за които смята, че са получени от руски суров петрол.

"Ако те продават, то е защото някой купува. И ние трябва да проверим кой купува", казва Борел.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 2
    • + 1

    Още една оплаквачка на чужд гроб.

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 2
    • + 3

    Мафиотът Путин излезе голям "умник" - сега се налага да моли индийците да му купуват петрола на ПОЛОВИН ЦЕНА!

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 3
    • + 2

    Тоест Европа купува скъп петрол някъде, а Русия продава евтино на други държави, което означава, че има допълнителен финансов стимул заводите да се преместят извън ЕС или допълнителен инфлационен натиск ако примемем, че ще пазим производителите в ЕС с мита срещу по-евтините стоки произведени с руски суровини
    .

    Нередност?
  • 4
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • + 4

    1. Доста неадекватно сравнение с приходите от 2022 г., когато именно заради войната цените и печалбите беха рекордно високи.
    2. Как точно идиотският таван на ЕС ограничава печалбите на Русия, след като тя не продава на страни, които се придържат към него?
    3. ЕС забрани на България да изнася нищожните си количества горива, произведени от руски нефт, но купува в огромни обеми такива от Индия, ОАЕ и къде ли не. И това не прави впечатление на никой полезен идиот, облъчен с брюкселски лозунги.

    Нередност?
Нов коментар