🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саудитският публичен фонд купува 10% от летище "Хийтроу"

Френската инвестиционна компания Ardian придобива други 15%

През тази година летището е на загуба заради значителния си дълг, който се влияе от агресивното повишаване на цената на заемите
През тази година летището е на загуба заради значителния си дълг, който се влияе от агресивното повишаване на цената на заемите
През тази година летището е на загуба заради значителния си дълг, който се влияе от агресивното повишаване на цената на заемите    ©  Reuters
През тази година летището е на загуба заради значителния си дълг, който се влияе от агресивното повишаване на цената на заемите    ©  Reuters

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF) ще купи 10% в летище "Хийтроу" в Лондон от испанския инфраструктурен гигант Ferrovial, съобщава BBC. Други 15% ще бъдат продадени на базирания във Франция фонд за дялови инвестиции Ardian. Сделката предстои да получи одобрение на регулаторите. Ако това стане, Ferrovial ще излезе от инвестицията си в оператора на летищата в Обединеното кралство, която в началото възлизаше на 56%, но до 2013 г. беше намалена до 25%.

Други акционери във FGP Topco - компанията, собственик на лондонското летище, включват Qatar Investment Authority, Caisse de dépôt et placement du Québec, сингапурската GIC, Australian Retirement Trust, China Investment Corporation и Universities Superannuation Scheme.

През тази година летището е на загуба заради значителния си дълг, който се влияе от агресивното повишаване на цената на заемите. Регулаторът на гражданската авиация също така реши да намали таксите за пътниците, които отиват за покриване на разходите за пистите на терминалите, системите за багаж и сигурността.

Средната такса на пътник в "Хийтроу" за 2023 г. е 31.57 паунда, но според регулатора ще спадне до 25.43 паунда през 2024 г. и ще остане "сравнително непроменена" до края на 2026 г. Шефовете на "Хийтроу" искат таксите да се увеличат до над 40 паунда, докато авиокомпаниите предлагат те да не надвишават 18.50 паунда.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е един от най-активните държавни фондове в света с активи за над 700 млрд. долара благодарение на петролното си богатство, който напоследък инвестира в спортове като футбол и голф. Фондът обаче се контролира от принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, чието правителство е обвинявано в множество нарушения на правата на човека.

Американското разузнаване заяви, че вярва, че принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на живеещия в САЩ журналист Джамал Хашоги през 2018 г., въпреки че принцът е получил имунитет в САЩ и според посолството на Саудитска Арабия е бил поканен да посети Обединеното кралство.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар