Украинската икономика: Първи стъпки към възстановяване

Умерено положителен фактор през първата половина на годината беше зърнената сделка

Темата накратко
  • За по-малко от година предприятията и гражданите се приспособиха към военната действителност, а икономиката през 2023 г. се представя по-добре от очакваното.
  • Растежът на икономиката е много важен за Киев, защото с данъчните приходи от бизнеса частично финансира своите въоръжени сили.
  • Един от най-значимите фактори за подобряване на ситуацията в украинската икономика е бързото възстановяване и относително стабилната работа на енергийната система от февруари насам.

Най-големият икономически срив за над 30 години независимост. Това преживя Украйна през миналата година в резултат на руската инвазия, довела до хиляди жертви, разрушени предприятия и инфраструктура. Близо една трета от брутния вътрешен продукт (БВП) беше изтрит, а територия с площ близо като тази на България - окупирана, включително голяма част от Донбас заедно с металургичния мегаполис Донецк.

За по-малко от година обаче предприятията и гражданите се приспособиха към военната реалност, а икономиката през 2023 г. се представя по-добре от очакваното. Така през второто тримесечие БВП се покачи за пръв път от началото на руската инвазия на годишна база - с 19.5%. За първите седем месеца годишният ръст е 2.2%, а броят на украинските предприемачи е надминал нивата отпреди войната според икономическото министерство.

Растежът на икономиката е много важен за Киев, защото с данъчните приходи от бизнеса той частично финансира въоръжените си сили. Икономическата устойчивост накара централната банка да повиши очакванията си за растежа на БВП през 2023 г. до 2.9% от по-рано заложената цел 2%. МВФ от своя страна предвижда, че растежът тази година ще е 2%. Прогнозата обаче е ревизирана нагоре с около 5 пункта и идва на мястото на очаквания преди това спад. Това повишение се дължи на "по-силен от очакваното ръст на вътрешното търсене, като фирмите и домакинствата се адаптират към войната на фона на рязко намаляваща инфлация и стабилни валутни пазари", обясняват от фонда. Прогнозата за догодина също е за растеж от 3.2%. Това обаче все още далеч не може да компенсира спада от над 29% през първата година на войната.

Киев е още по-голям оптимист от МВФ и очаква икономиката й да нарасне с около 5% през следващата година благодарение на инвестициите във възстановяването и по-силното потребителско търсене.

Сигнали за подобрение

Един от най-значимите фактори за подобряване на ситуацията в икономиката е бързото възстановяване и относително стабилната работа от февруари насам на енергийната система, която беше активно атакувана от Русия от октомври 2022 г. до януари 2023 г. През февруари ситуацията с енергийните доставки се подобри, което оказа положително въздействие върху икономическата активност във всички сектори. Тази зима обаче очакванията са Кремъл отново да нанася удари по енергийната система.

Според проучване на Европейската бизнес асоциация украинският бизнес продължава да се адаптира към предизвикателствата след агресията на Русия. През второто тримесечие на 2023 г. 68% от компаниите вече са работили с пълен капацитет (през първото тримесечие са били 54%, а през четвъртото тримесечие на миналата година - 44%). В същото време броят на дружествата, работещи с ограничения, е намалял до 31% (в сравнение с 46% за периода януари - март).

Освен това инфлацията се понижава с по-бърз темп от първоначално очакваното - от 26.6% на годишна база през декември миналата година до 8.6% през август.

За първите седем месеца годишният ръст е 2.2%, а броят на украинските предприемачи е надминал нивата отпреди войната според икономическото министерство.

След срива с почти една трета през първата половина на 2022 г. промишленото производство е спаднало с 2.9% на годишна база за периода януари - юни. Икономическата активност на предприятията обаче помогна да се компенсира значителна част от шока след началото на войната. Промишленото производство започна да се възстановява през март - то отчита ръст от 51.2% спрямо същия месец на 2022 г., но през април - юни възстановяването се е забавило. Най-голям е спадът при черната металургия - производството на стомана през първата половина на годината намалява с 31.4%. Трябва да се има предвид обаче, че значителни производствени мощности в тази сфера са под руска окупация. При доставката и разпределението на електроенергия и газ понижението е 11.4%.

Международната финансова подкрепа

Определящ фактор за функционирането на украинската икономика е постоянната финансова подкрепа от международните й партньори. За 2023 г. Киев очаква да получи близо 42 млрд. долара външно финансиране, за да покрие бюджетния дефицит и да започне възстановяване.

Умерено положителен фактор за развитието на цялата икономика през първата половина на годината беше зърнената сделка, по силата на която през част от черноморските пристанища на Украйна бяха експортирани 32 млн. тона зърно. Значението на този фактор обаче намалява, тъй като изпълнението на сделката беше блокирано от Русия, макар че Киев създаде нов коридор в Черно море.

"Отделен важен момент за украинската икономика е очакването тазгодишната реколта от зърнени и бобови култури да е над 45 млн. тона. Но е очевидно, че местните земеделски стопани са принудени да намалят посевите, което ще доведе до намаляване на общата реколта през този сезон", отбелязва Дмитрий Чурин, директор на аналитичния отдел на инвестиционната компания Eavex Capital.

Въпреки много трудното начало на годината, изразяващо се в постоянни прекъсвания на електрозахранването поради атаки срещу украинската инфраструктура, цялостната ситуация в страната явно се подобри, което ни позволява да се надяваме на умерен реален ръст на БВП от около 3% до края на 2023 г., след резкия спад на икономиката с 29% през 2022 г., обяснява Чурин.

Има и стари проблеми

За да се противопостави на руската агресия - както днес, така и в бъдеще, е ясно, че Украйна трябва да укрепи икономическия си капацитет. Киев не може да очаква чуждестранни инвестиции, докато руската враждебност не спадне. Така че единственият ресурс, на който страната може наистина да разчита (извън международното финансиране), е бизнес общността, която в момента е решена да остане в Украйна, обръща внимание в анализ Дмитрий Боярчук, изпълнителен директор на мозъчния тръст CASE Ukraine, базиран в Киев.

Изненадващо за него е, че украинските власти, изглежда, подценяват значението на най-ценния си вътрешен ресурс, като залагат на значителна чуждестранна финансова подкрепа и потенциални репарации от Русия като средство за стабилизиране на икономиката.

Той акцентира на това, че украинските предприятия се борят с тежка данъчна система. Несъвършената данъчна администрация постоянно заема високо място в бизнес анкетите, на второ място след проблеми като спад в търсенето и други усложнения, свързани с войната.

Другият стар проблем е корупцията. Растежът на БВП е свързан с ограничаването й, като на Запад й се обръща значително внимание и дори справянето с нея се обвързва с продължаващата военна и финансова подкрепа. Изследване на Международния валутен фонд показва, че Украйна би могла да отбележи допълнителен годишен ръст на БВП в размер на 0.85%, ако корупцията бъде намалена до нивата, наблюдавани в държави - членки на ЕС и НАТО, като България и Румъния.

Икономиката в Украйна постепенно се възстановява, но за продължаване на процеса ще са необходими значителни инвестиции. Световната банка оцени, че Киев се нуждае от финансиране за възстановяване и реконструкция в размер на 411 млрд. долара, а 14 млрд. долара са критичните нужди, които трябва да бъдат покрити още през тази година (сумата почти сигурно ще нараства). Държавата се опитва да подкрепи бизнеса чрез редица програми, но пътят на възстановяването ще е дълъг.

Производството и търговията със стомана показват признаци на възстановяване

Стоманодобивният сектор, който беше основен стълб украинската на икономиката, е сред най-засегнатите от войната. Преди руската инвазия страната беше 14-ият по големина производител на стомана в света. Два водещи производителя - "Азовстал" и ММК "Илича" в Мариупол, обаче бяха разрушени. Останалите се борят с прекъсването на електрозахранването.

"Прекъсванията на електрозахранването за компании като нас са голям проблем", казва Мауро Лонгобардо, генерален директор на ArcelorMittal в Кривой рог. Компанията започна да внася електроенергия, но разходите за това са високи. Енергийният дефицит не е единственото предизвикателство за ArcelorMittal. Складът на компанията в Кривой рог, на около 400 км югоизточно от Киев, беше ударен от три руски ракети в началото на декември и един работник беше убит.

Логистиката е друго главоболие за компанията, която доскоро изнасяше до 80% от продукцията си. Русия блокира украинските черноморски пристанища и компанията трябваше да работи по нови маршрути за износ през Полша. Въпреки предизвикателствата ArcelorMittal, която е най-големият чуждестранен инвеститор в Украйна, се ангажира да остане и обяви, че ще инвестира 130 млн. долара през тази година.

Не е изненада, че войната доведе до спад на пазара на стомана с 55% през миналата година. През тази обаче показва признаци на възстановяване. Индексът на бизнес очакванията (BEI) на централната банка, който показва оценката на компаниите за текущото състояние на икономиката, се повишава през последните няколко месеца, което свидетелства за подобряване на бизнес активността, макар че тя остава далеч от нормалната. Проучването на операторите на пазара за търговия със стомана, проведено от украинския тинк-танк GMK, показа наличието на многопосочни тенденции - от оценки за стагнация (в индустрията като цяло или в отделни нейни сегменти) до незначителен ръст.

Според Виталий Притула, който ръководи търговската компания Eurometal, търсенето на някои видове стоманени продукти се е стабилизирало и вече няма изкривявания както през 2022 г. Той обаче смята, че пазарът е в стагнация, което е трудно обяснимо, защото май е месецът, в който обикновено започва бумът на търговията, но тази година той всъщност не се е състоял. В същото време през миналата година продажбите в обеми на компанията са нараснали 4 пъти.

От друга компания - Vartis, отбелязват, че от началото на годината се усеща увеличение на потреблението в сектора. TACT Metal отчита ръст на продажбите от 20% през първата половина на 2023 г., което кореспондира с ръста на търсенето от страна на машиностроителната индустрия. Metinvest-SMC от своя страна оценява обема на украинския пазар на стоманени продукти (с изключение на предварително боядисана стомана) за периода януари - май 2023 г. на почти 1 млн. тона, което е с около 1% по-малко от този показател за същия период на миналата година.

Какви са очакванията

Очевидно е, че докато не се подобри ситуацията в двете ключови за Украйна индустрии, консумиращи стомана - строителството (спад от 65% спрямо 2021 г.) и машиностроенето (-41%), на практика няма да има съществени предпоставки за увеличаване на вътрешното търсене на стоманени продукти. Големи надежди се възлагат на цялостното следвоенно възстановяване на инфраструктурата, но засега за това се говори повече, отколкото се прави.

В същото време участниците на пазара за търговия със стомана имаха предпазливи оптимистични прогнози за годината. Vartis очаква ръст в продажбите на стоманен прокат на ниво от поне 10-15% в сравнение с 2022 г. и планира да разшири мрежата от стоманени центрове. Пазарът очаква увеличаване на работата в рамките на програмата за възстановяване на инфраструктурата, унищожена или повредена от руската агресия.

"Очакванията ни за втората половина на годината са доста оптимистични, като се основават на динамиката на възстановяването на пазара на стоманени продукти от началото на 2023 г. Големите инфраструктурни проекти, адаптирането на промишлените предприятия към новите реалности, търсенето на нови пазари за продажби и вериги за доставки ще спомогнат за увеличаване на търсенето на стоманени продукти", обобщават от Metinvest-SMC.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    След като липсват основания за бравурност по фронта, започват да се търсят другаде. Със същото огромно желание...Иначе БВП на Украйна се е сринал наполовина, ама на кого му пука, че е колкото БВП на Хамбург...
    https://business.dir.bg/ikonomika/bvp-na-ukrayna-se-srina-do-nivoto-na-bvp-na-hamburg

    Нередност?
Нов коментар