🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво означават цени на петрола от 100 долара за глобалната икономика

Нефтът поскъпна с 30% от юни насам, а прогнозите са и догодина брентът да струва със 7% по-високо от тази година

В световен мащаб запасите от петрол намаляват с 600 хил. барела на ден през третото тримесечие, а моделите сочат умерен спад до 200 хил. барела на ден през четвъртото.
В световен мащаб запасите от петрол намаляват с 600 хил. барела на ден през третото тримесечие, а моделите сочат умерен спад до 200 хил. барела на ден през четвъртото.
В световен мащаб запасите от петрол намаляват с 600 хил. барела на ден през третото тримесечие, а моделите сочат умерен спад до 200 хил. барела на ден през четвъртото.    ©  Reuters
В световен мащаб запасите от петрол намаляват с 600 хил. барела на ден през третото тримесечие, а моделите сочат умерен спад до 200 хил. барела на ден през четвъртото.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Нарастват страховете, че инфлацията ще остане висока заради поскъпването на нефта.
  • Повишението с 30% от юни насам е в резултат на нарастващото търсене в Китай и съкращенията на производството от Русия и Саудитска Арабия
  • Консултантската компания Wood Mackenzie предвижда, че брентът ще бъде средно 90 долара за барел през 2024 г., което е със 7% по-високо от тази година.

Цените на петрола са напът да достигнат 100 долара за барел през септември за пръв път през 2023 г., след като се повишиха с почти 30% от юни насам основно заради намаляването на производството от Русия и Саудитска Арабия и увеличеното търсене от Китай. Поскъпването породи опасения за възобновяване на инфлацията, която се оказва изненадващо устойчива, и това може да навреди на световната икономика.

"Капитал" обяснява защо се стигна до ръста на цените и какви са най-важните ефекти от поскъпването на суровината за световната икономика.

Защо поскъпва петролът

По-добрите от очакваното икономически условия в големите икономики като САЩ спомогнаха за нови рекорди в световното търсене на петрол през 2023 г. Към това трябва да се добави и възстановяването на Китай, макар и под очакванията, след края на нулевата ковид политика. Прогнозите са през тази година светът да потребява безпрецедентните 101.8 млн. барела дневно.

Стремежът на Саудитска Арабия и Русия да ограничат предлагането също доведе до изтегляне на количества от пазара, а резултатът от това е свиване на петролните запаси. Миналата седмица Рияд и Москва удължиха съкращенията на производството и износа до края на 2023 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) и ОПЕК наскоро публикуваха актуализирани прогнози, според които съкращенията ще доведат до дефицит на петролните пазари през тази година, ако се запазят. "Саудитско-руският алианс се оказва огромно предизвикателство за петролните пазари", заяви МАЕ тази седмица.

МАЕ предупреждава, че продължаващите съкращения на производството от двата лидера в ОПЕК+ ще създадат "значителен недостиг на доставки". Докладът на агенцията беше публикуван само ден след като ОПЕК обяви, че през предстоящото тримесечие пазарът е изправен пред дефицит от над 3 млн. барела дневно, което може да доведе до най-значителния недостиг на доставки от повече от десетилетие.

Саудитска Арабия и партньорите ѝ в ОПЕК са обезпокоени и от прогнозата на МАЕ, че търсенето на петрол ще достигне своя връх преди 2030 г., което според някои анализатори може да бъде изместено към 2026 г. поради бързото преминаване към възобновяеми енергийни източници, което вече е в ход.

Какви са очакванията за цените в близко бъдеще

Международният бенчмарк за суров петрол - брент, надмина 95 долара за барел, което е ръст от близо 30% спрямо юни. Американският West Texas Intermediate се търгува над 91 долара, като и двата сорта достигнаха най-високите си нива за 2023 г.

Много анализатори прогнозират, че петролът може да надхвърли 100 долара през следващите седмици поради силното търсене, ограничените доставки и липсата на инструменти, с които американската администрация би могла да ограничи цените.

"Глобалното търсене на петрол е на рекордно високи нива", казва пред Financial Times Ал Салазар, анализатор в Enverus Intelligence Research. "Никога не сме потребявали толкова много и ОПЕК намалява производството въпреки това. Третият компонент са запасите от суров петрол и продукти, които са сравнително ниски. Простата математика означава 100 долара за сорт брент."

Консултантската компания Wood Mackenzie предвижда, че през следващите няколко месеца пазарите на суров петрол и петролни продукти ще бъдат напрегнати. Прогнозата й е, че брентът ще бъде средно 90 долара за барел през 2024 г., което е със 7% по-високо от тази година.

В световен мащаб запасите от петрол намаляват с 600 хил. барела на ден през третото тримесечие, а моделите сочат умерен спад до 200 хил. барела на ден през четвъртото. "Но съкращенията на производството на петрол от ОПЕК+ поддържат световното производство на петрол по-ниско от глобалното търсене", казват от МАЕ, като очакванията им са цената на суровия петрол сорт брент да остане над 90 долара за барел до първото тримесечие на 2024 г.

"Администрацията на Байдън използва голяма част от средствата си още в началото и вече няма много възможности да се опита да укроти цените."

Амрита Сен, съосновател на консултантската компания Energy Aspects

Когато цените на петрола за последен път се повишиха след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г., президентът на САЩ Джо Байдън се намеси, като освободи извънредни запаси от стратегическия петролен резерв на САЩ.

В речта си в Мериленд миналата седмица президентът обеща, че ще "накара тези цени на петрола отново да паднат". Но след като освободи почти 300 млн. барела от резерва, анализаторите са на мнение, че Вашингтон има по-малка възможност да повлияе на цените.

"Администрацията на Байдън използва голяма част от средствата си още в началото и вече няма много възможности да се опита да укроти цените", смята Амрита Сен, съосновател на консултантската компания Energy Aspects.

Какви могат да са ефектите върху икономиката

Повишаването на цените на петрола и от там на горивата ще се отрази на икономиката в по-широк план с увеличаване на производствените разходи и тези за превоз на товари, което може да доведе до по-силен инфлационен натиск, отколкото би се искало на Фед и другите централни банки. Ако лихвените проценти останат по-високи за по-дълго време, опасенията за американската и световната икономика ще се засилят.

Спадът на цените на петрола изигра голяма роля за понижаването на инфлацията през първата половина на тази година, но сега се очаква повишението им да действа като спирачка през втората половина и през 2024 г.

Поскъпването на петрола заплашва да провали кампанията на Федералния резерв на САЩ за овладяване на цените точно когато изглеждаше, че тя дава резултат. Според данните, публикувани миналата седмица от Бюрото за трудова статистика, по-високите цени на бензина са основната причина за 3.7% увеличение на потребителските цени в САЩ през август спрямо 3.2% ръст през юли.

Цените на горивата на бензиностанциите в САЩ - един от най-видимите признаци на инфлацията - са скочили с повече от една четвърт от началото на годината до 3.86 долара за галон в четвъртък според данни на асоциацията на автомобилистите ААА.

Цената на дизеловото гориво, което е от решаващо значение за товарния транспорт, селското стопанство и други отрасли, също се покачва, като за последните три месеца се е увеличила с близо една пета до 4.53 долара за галон.

Миналата седмица Европейската централна банка направи десето поредно увеличение на лихвите и намекна, че вероятно ще спре дотук. В петък обаче служители на финансовата институция заявиха, че не е изключено по-нататъшно повишение.

Маржовете на рафинериите достигнаха най-високото си ниво от осем месеца насам през август, тъй като се борят да не изостават от ръста на търсенето на петрол.

"Залагането на петрола се превръща в любима сделка на Уолстрийт. Никой не се съмнява, че решението на ОПЕК+ (за добива на петрол) от края на миналия месец ще запази петролния пазар много напрегнат през четвъртото тримесечие", казва Едуард Моя, анализатор от OANDA.

Експерти все пак обръщат внимание, че 90 долара за барел не е толкова висока цена, в реално изражение това е само 60% от средното за 2011 г., годишния връх за всички времена на брента. Въпреки че търсенето на петрол расте, глобалната икономика е много по-малко петролно интензивна и следователно по-малко чувствителна към движението на цените на суровия петрол, отколкото беше преди. От Wood Mackenzie смятат, че средното годишно увеличение на цените от 7%, което прогнозират за 2024 г., ще има само незначителен отрицателен ефект върху растежа на световния БВП.

Въпреки това по-високите цени на петрола ще подхранват допълнително инфлацията, потенциално забавяйки намаляването на лихвените проценти. Има обаче печеливши и губещи от по-високите цени. Страните производителки се справят по-добре, а страните, нетни вносителки на петрол - по-зле. За САЩ - както производител, така и потребител - това работи и в двете посоки.

Какво означава това за петролните компании и рафинериите

По-високите цени ще повишат печалбите на производителите на петрол, но е малко вероятно да стимулират увеличаване на местното производство, казват анализатори. Известна преди с твърде високите си разходи за сондиране, американската шистова петролна индустрия възприе много по-предпазлив подход към растежа под натиска на Уолстрийт. Сега тя предпочита връщането на парични средства на акционерите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции пред изпомпването на все по-големи количества петрол. "Липсва желание от страна на шистовите компании да инвестират в добива", казва пред Financial Times Бенджамин Хоф, глобален ръководител на отдел "Суровини" в Société Générale.

Миналия месец Рик Мънкриф, главен изпълнителен директор на Devon Energy, един от най-големите производители на шистови сондажи, повтори това послание пред инвеститорите: "Ние сме дълбоко ангажирани с дисциплинирания стремеж към създаване на стойност на акция, а не към увеличаване на обема на производството."

В същото време маржовете на рафинериите достигнаха най-високото си ниво от осем месеца насам през август, тъй като рафинериите се борят да не изостават от ръста на търсенето на петрол, особено на средни дестилати, посочва още МАЕ в последния си месечен доклад. Въпреки това производителността на рафинериите в развитите икономики е по-ниска, отколкото преди година, поради промени в предлагането след ембаргото върху руския суров петрол и продукти и съкращаването на доставките от ОПЕК+, отбелязват от МАЕ.

Съкращенията на ОПЕК+ намалиха наличността на суров петрол от Близкия изток, от който има по-висок добив на дизелово гориво и други дестилатни горива. Дори ако Саудитска Арабия и Русия решат да започнат да спират съкращенията в началото на 2024 г., световните запаси от петрол "ще бъдат на неудобно ниски нива, което увеличава риска от ново рязко повишаване на волатилността, което не би било в интерес нито на производителите, нито на потребителите, като се има предвид крехката икономическа среда", предупреждава МАЕ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    avalanche avatar :-?
    avalanche
    • - 1
    • + 2

    Какво стана с тавана от 60 долара?

    Нередност?
  • 2
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • - 1
    • + 2

    Който го има - ще богатее, който го няма - ще го купува место много други неща!

    Нередност?
Нов коментар