Chevron купува един от американските си конкуренти - Hess, за 53 млрд. долара

Сделката идва като отговор на двете придобивания, които Exxon направи през лятото

Сделката увеличава производствените възможности на американския гигант с повече от 10%
Сделката увеличава производствените възможности на американския гигант с повече от 10%
Сделката увеличава производствените възможности на американския гигант с повече от 10%    ©  Reuters
Сделката увеличава производствените възможности на американския гигант с повече от 10%    ©  Reuters

Американският енергиен гигант Chevron обяви, че е постигнал съгласие за купуването на един от местните си конкуренти - Hess. Сумата по сделката възлиза на 53 млрд. долара, като тя ще бъде платена платена изцяло в акции. Изпълнителният директор на Hess Джон Хес ще се присъедини към борда на директорите на Chevron при завършване на сделката, което би трябвало да се случи през първата половина на 2024 г.

Придобиването на Hess ще увеличи производството на нефт и газ на Chevron с повече от 10%. През второто тримесечие Chevron е произвел почти 3 млн. барела петролен еквивалент на ден, докато Hess произвежда 387 хил.

По този начин процесът на консолидиране в американския петролен сектор продължава. През лятото най-големият играч на местния пазар - Exxon, купи Pioneer Natural Resources и Denbury за общо 64 млрд. долара. Според анализатори именно това е накарало Chevron да забърза процеса по придобиване на конкурент.

Увеличаването на придобиванията е логично на фона на рекордните печалби, които компаниите в сектора отчетоха през последните години в резултат на увеличената енергийна несигурност.

"Имаме твърде много изпълнителни директори на BOE (барели петролен еквивалент), така че консолидацията е естествена", заяви изпълнителният директор на Chevron Майкъл Вирт, цитиран от Reuters. Той добави, че според него се очакват още подобни сделки в сектора.

Увеличаването на придобиванията е логично на фона на рекордните печалби, които компаниите в сектора отчетоха през последните години в резултат на увеличената енергийна несигурност. Донякъде изненадващо обаче голяма част от усилията на Chevron и Exxon продължават да са подтикнати от вярването, че търсенето на петрол и газ няма да спадне драстично в следващите години. Това е и причината голям дял от наличните средства да бъде влаган именно в придобиването на конкуренти. Поведението на европейските енергийни компании е малко по-различно, като те отделят по-голяма част от инвестициите си за зелени проекти.

В интервю за Financial Times Вирт защити плановете на компанията да продължи да увеличава производството си на петрол и газ. Той твърди, че Chevron "не продава продукт, който е зъл. Ние продаваме продукт, който е добър".

Според него прогнозите на Международната агенция по енергетика (МАЕ), че търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх преди края на това десетилетие, не са правилни. "Не мисля, че те са далеч прави", заяви Вирт пред Financial Times. "Можете да създавате сценарии, но ние живеем в реалния свят и трябва да разпределим капитал, за да отговорим на изискванията на реалния свят", добави изпълнителният директор.

Гвиана

Производственият капацитет на Hess се е увеличил през последната година, като това се дължи главно на увеличаването на производството в Гвиана. Страната се превърна в най-бързо развиващата се петролна сила в света след повече от 11 млрд. барела открити петрол и газ от 2015 г. насам. Hess държи 30% дял във воден от Exxon консорциум, който изпомпва 380 хил. барела на ден, като по този начин двете водещи американски компании стават партньори. Прогнозите на анализатори са, че до 2027 г. страната ще може да произвежда 1.2 млн. барела дневно, което е повече от сегашното ниво в Обединеното кралство, където се произвеждат 1.08 млн. барела на ден.

Сделката все още не е преминала регулаторно разглеждане, но "не виждаме антитръстови опасения тук", каза Вирт. "Това е чудесно за енергийната сигурност: обединява две големи американски компании", добавя той.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук