Търговците на суровини имат до 120 млрд. долара за инвестиции

Миналата година е била втората най-добра в историята на сектора

Средствата ще бъдат инвестирани в придобиването на конкуренти, различни находища, както и преструктуриране на най-високо корпоративно ниво.
Средствата ще бъдат инвестирани в придобиването на конкуренти, различни находища, както и преструктуриране на най-високо корпоративно ниво.
Средствата ще бъдат инвестирани в придобиването на конкуренти, различни находища, както и преструктуриране на най-високо корпоративно ниво.    ©  Reuters
Средствата ще бъдат инвестирани в придобиването на конкуренти, различни находища, както и преструктуриране на най-високо корпоративно ниво.    ©  Reuters

Изключителните печалби на търговците на суровини през последните пет години са довели до натрупването на между 70 и 120 млрд. долара резерви, прогнозира в проучване консултантската компания Oliver Wyman. Това стана възможно, след като войната на Русия в Украйна увеличи печалбите им значително, като тази тенденция се запазва и през 2023 г.

Финансовите резултати на повечето големи играчи в бранша за 2023 г. все още не са публично обявени, но печалбите на най-големите независими търговски къщи се очаква да покажат среден спад от над 30% спрямо рекордните нива от 2022 г., показва докладът. Макар това да звучи като съществено понижаване, трябва да бъде отчетено, че нивата от 2022 г. бяха толкова високи, че дори подобни резултати отново са рекордни.

Според Oliver Wyman търговията с газ и електроенергия е изпреварила петрола като най-големия източник на печалби в сектора. Проучването показва още, че почти половината от брутните печалби на индустрията през 2022 г. са направени именно от търговията с газ и електроенергия.

Брутните печалби от дейности по търговия със суровини, които включват банки, хедж фондове, независими търговци и бизнеси като BP и Shell, нараснаха от около 36 млрд. долара през 2018 г. до рекордните 148 млрд. долара през 2022 г. През 2023 г. Wyman изчислява, че брутните печалби - сумата, направена от сделки преди приспадане на разходи като данъци, заплати и бонуси, ще достигне 105 млрд. долара, което е около двойно повече от историческите нива.

Според Адам Пъркинс, партньор в консултантската компания и един от авторите на доклада, частните търговци на суровини са "имали пет години от най-добрите, подред". Vitol, най-големият независим енергиен търговец, отчете рекордни нетни печалби от 15.1 млрд. долара през 2022 г., като това даде възможност за изплащане на средно 785 хил. долара под формата на заплати и бонуси на своите 3311 служители. Компанията освен това почти удвои собствения си капитал до 25.8 млрд. долара според отчети, подадени в Нидерландия. Финансовите й резултати за 2023 г. ще бъдат обявени в края на март. Trafigura също отчете рекордни нетни печалби в размер на 7.4 млрд. долара през последната си финансова година, която приключи през септември. Това доведе и до утрояване на дивидента за 1200-те служители-акционери на компанията до 5.9 млрд. долара.

За какво ще бъдат използвани парите?

Разполагането с подобни суми несъмнено ще помогне на компаниите да затвърдят ролята си на стратегически доставчици на енергия, метали и храни, в момента, когато Западът продължава да се отдалечава от изкопаемите горива. Търговците вече започнаха да купуват петролни рафинерии, активи за съхранение, електроцентрали и дори други търговски компании.

Миналия месец Vitol представи оферта за придобиване на италианската Saras, която притежава най-голямата рафинерия в Средиземно море. Предложението на нидерландската компания е на стойност 1.7 млрд. евро. През декември Gunvor придоби 75% в електроцентрала в Билбао, Испания, но цената не беше съобщена.

Почти неограничените възможности на компаниите за търговия със суровини засили и процеса по смяна на ръководителите. През септември Trafigura предприе най-голямото преструктуриране на директорите си, откакто нейният основател Клод Дофин почина през 2015 г. Mercuria също има промени на високите етажи, като глобалният ръководител на търговията Магид Шенуда се оттегля от компанията. Той ще бъде заменен от бившия шеф на суровините в Macquarie Ник О'Кейн, който е един от най-добре платените банкери в света за миналата година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар