Русия затяга капиталовия контрол върху западни компании

По този начин Москва иска да си подсигури запаси от чуждестранна валута

Владимир Путин иска да гарантира, че напускането на западните компании няма да бъде лесно
Владимир Путин иска да гарантира, че напускането на западните компании няма да бъде лесно
Владимир Путин иска да гарантира, че напускането на западните компании няма да бъде лесно    ©  Reuters
Владимир Путин иска да гарантира, че напускането на западните компании няма да бъде лесно    ©  Reuters

Русия ограничава западните компании, които продават своите руски активи, да теглят приходите в долари и евро. По този начин Москва всъщност налага допълнителен валутен контрол в опит да подкрепи отслабващата рубла.

Новите ограничения подчертават опасенията на Москва заради продължаващата обезценка на рублата. Това се дължи главно на западните санкции, наложени в отговор на руската инвазия на Русия в Украйна миналата година.

Рублата се обезцени с повече от 20% спрямо долара тази година, преминавайки 100 рубли за долар през август. Това отбеляза "психологически праг" за президента Владимир Путин, принуждавайки властите да предприемат "палиативни мерки", каза един от банкерите, замесени в неотдавнашните излизания на западни компании, пред Financial Times. "Това е като да залепите лейкопласт върху гангрена", добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред Financial Times, че е задължение на всяко правителство да създаде "най-благоприятните условия за своята валута, така че ние създаваме най-благоприятните условия за рублата". "Рублата има абсолютен приоритет", каза Песков. Той добави, че когато става въпрос за излизане на чуждестранни компании, Русия се ръководи от "собствените си интереси и изгоди".

Когато рублата започна да отслабва през юли, руските власти първо наложиха ограничения върху начините, по които компаниите, които напускат страната, могат да вземат приходите от продажбата. На западните компании бяха представени две възможности, когато продават своите активи в чуждестранна валута: парите да бъдат преведени в силно ограничена сметка тип "C" в руска банка или приходите да бъдат преведени към сметка в чужбина. Ако бъде избран вторият вариант, в този случай сумата трябваше да се плаща на няколко вноски. Като алтернатива продавачът може да тегли в рубли и да получи цялата сума незабавно в обикновена руска банкова сметка.

Но първите два варианта на практика бяха допълнително ограничени по отношение на обема и честотата на плащанията в чужбина. Това се случи заради желанието на властите да накарат компаниите да правят сделките си в рубли. Тъй като рублата продължи да пада, Централната банка на Русия повиши лихвения си процент четири пъти от август, като го доведе до 15% в петък. Освен това миналия месец Путин подписа указ, принуждаващ 43 компании да продадат част от приходите си в чуждестранна валута на вътрешния пазар.

Централната банка не подкрепи това решение, каза нейният управител Елвира Набиулина в петък в рядка публична демонстрация на несъгласие с Кремъл. Тя нарече въздействието на мярката "незначително" и "се усеща само за кратък период от време". Рублата се стабилизира на около 0.011 за долар, но остава доста под предвоенните нива и по-ниска от целите на Путин за нарастващ военен бюджет.

Ограниченията за репатриране на валута добавиха към нарастващия списък от критерии, на които трябва да отговарят сделките, преди да могат да бъдат одобрени. Те включват "доброволна" вноска в руския бюджет, наскоро увеличена от 10 на 15% от сумата на сделката. Освен това одобрение трудно се получава, ако продажбата се осъществява с по-малко от 50% намаление от справедливата стойност на активите.

Инвестиционен банкер, който наскоро помогна за сключването на сделка на стойност около 300 млн. долара, каза пред FT, че комисията е поставила седемдневен срок за приключване на продажбата в чуждестранна сметка, но че купувачът не е могъл да прехвърли повече от 20 млн. долара на ден. "Простата математика показва, че е било невъзможно продавачът да получи всички приходи от сделката", добави той. Друг човек, работещ по няколко сделки, твърди, че комисията им е казала, че има неофициален таван от 500 млн. долара, които могат да бъдат прехвърлени в чужбина.

"Държавата е наложила капиталов контрол, без да каже това. Държавата казва: "Не е забранено да се плаща в евро или долари, просто е сложно." От вас зависи дали ще теглите в чуждестранна валута или в рубли, или изобщо няма да теглите", казва лицето.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар