Замразените руски активи: Конфискувай ги, ако можеш

Използването на блокираните пари на Москва за финансиране на Украйна е изкушаваща идея. Но крие и рискове

Обстоятелствата и мащабът на средствата правят случая с активите на Руската централна банка уникален.
Обстоятелствата и мащабът на средствата правят случая с активите на Руската централна банка уникален.
Обстоятелствата и мащабът на средствата правят случая с активите на Руската централна банка уникален.    ©  Reuters
Обстоятелствата и мащабът на средствата правят случая с активите на Руската централна банка уникален.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Евентуално решение Русия да бъде накарана да плати за агресията си със собствените си пари звучи практично и морално оправдано.
  • Обратната теза обаче е, че може да усложни ситуацията на Украйна и да лиши Запада от важен коз в преговорите за мир.
  • А също така да доведе до неочаквани и нежелани дипломатически, политически и икономически последствия.

В двете години, откакто Русия нахлу в Украйна, въпросът за финансовата подкрепа на Киев никога не е бил толкова критичен. Предвид колко време и усилия отне на ЕС да одобри последния пакет от 50 млрд. евро за Украйна и продължаващия месеци наред блокаж в американския Конгрес относно помощ от 60 млрд. долара, идеята замразените на Запад руски активи да бъдат конфискувани и след това предадени на Киев започва да изглежда все по-привлекателна. И то в момент, когато нападнатата държава започва да страда от остър недостиг на оръжия и муниции.

Евентуално решение Русия да бъде накарана да плати за агресията си със собствените си пари звучи практично и морално оправдано. Още повече че разрушенията в Украйна са огромни - по оценка на Световната банка от миналата година щетите възлизат на над 400 млрд. долара, като оттогава те продължават да нарастват. Според Европейската инвестиционна банка цената на възстановяването може да достигне 1 трлн. евро. Във време на затягане на бюджетите, икономическо забавяне и инфлация използването на руски средства за тази цел е далеч по-лесно послание за западните политици към техните избиратели, отколкото нови пакети с милиардни помощи. Аргументът е, че подобен ход ще помогне на Украйна, ще накаже руския президент Владимир Путин и ще ускори края на войната. Обратната теза обаче е, че може да усложни ситуацията на Украйна и да лиши Запада от важен коз в преговорите за мир. А също така да доведе до неочаквани и нежелани дипломатически, политически и икономически последствия.

Защо това няма да спаси Украйна

След руската инвазия в Украйна ЕС и страните от Г-7 замразиха възлизащи на близо 300 млрд. евро активи на Руската централна банка. Западът и Украйна са в съгласие, че Русия не трябва да си получи тези средства обратно, докато не прекрати военните действия, не върне всички окупирани от нея територии и не плати репарации. От тук нататък обаче мненията започват да се разминават.

Идеята за използване на руските активи има най-много поддръжници във Вашингтон (след Киев). Администрацията на Джо Байдън прокара закон, който упълномощава президента да конфискува държаните в САЩ руски активи и да ги насочи към подпомагане на Украйна. Америка вече е правила подобно нещо - последно преди две години с афганистански активи след идването на власт на талибаните, а преди това през 2003 г. с държавни активи на Ирак. И мнението във Вашингтон е, че ако държавите от Г-7 (които отговарят за 44% от световния БВП) действат заедно, това ще повиши легитимността на всеки ход спрямо руските държавни активи.

Но обстоятелствата и мащабът на средствата правят случая с Русия уникален. При всички извършени в Украйна зверства, Русия е призната държава с легитимно правителство. Евентуална конфискация ще бъде последвана от съдебни искове от страна на Москва в множество държави; Украйна едва ли ще получи достъп до средствата в продължение на години или дори десетилетия, докато тези дела вървят. В най-добрия случай конфискуваните средства може в крайна сметка да помогнат за следвоенното възстановяване на Украйна; в най-лошия - скептиците в Америка и Европа ще използват далечната перспектива за разблокиране на руските активи като извинение да не изпращат допълнителна военна помощ на Украйна и така ще подарят победата на Путин.

Каквото и да смятат във Вашингтон обаче, всъщност две трети от блокираните руски активи са в Европа: в Германия, Франция и най-вече в Белгия, където близо 191 млрд. евро са задържани в депозитарната и клирингова компания Euroclear. Без да имат прецеденти като тези в Америка, европейските правителства разбираемо се колебаят да конфискуват активи на държава, с която не са официално във война. И както споделят европейски официални лица, участващи в преговорите по темата в рамките на Г-7, "ние имаме много повече какво да губим".

Притеснението е най-вече от ефекта от подобен ход върху еврото и чуждестранните инвестиции и клиринг в евро. Примерно суверенните фондове, централните банки, корпорациите и частните инвеститори от Саудитска Арабия, Китай или ОАЕ може да се замислят да инвестират в европейски активи. Потенциален отлив на инвестиции в евро би имал сериозни последици - скок на цената на кредитите и инфлация, както и спад в данъчните приходи.

Контрааргументът е, че подобни тревоги може да са пресилени. Ако някой е смятал да преосмисля инвестиционната си стратегия, вече е щял да го направи още през февруари-март 2022 г., когато руските активи бяха замразени. Но тогава нямаше капиталово бягство, тъй като привлекателността на западните активи и валути няма особена конкуренция. Две години по-късно продължава да няма признаци на паническо отърваване от инвестиции на Запад. Както отбелязва бившият президент на Световната банка Робърт Зелик, стига страните от Г-7 да действат в унисон, конфискуването на руските активи няма да има ефект върху техните валути, тъй като другите държави едва ли ще се втурнат да инвестират примерно в китайски юани. "С резервните валути въпросът винаги е какви са алтернативите ви", отбелязва Зелик.

И все пак, ако САЩ и Европа създадат опасен прецедент, като заграбят държавни активи в подобен мащаб без ясни правни основания, това може да отвори врата за бъдещи злоупотреби и да подкопае стабилността на международните отношения и икономическите системи. Както отбелязва в свой текст за Financial Times Никълъс Мълдър, преподавател по история в Cornell University, подобен ход "ще ускори размиването на границата между война и мир, ще отчужди много държави извън коалицията на санкциите [срещу Русия] и ще събори носеща колона на света, който САЩ и Европа твърдят, че защитават". И заради запазването на който подкрепят Украйна срещу руската агресия.

Към икономическите основания срещу конфискацията има още един. Москва вече предупреди, че ако нейните държавни активи бъдат взети, тя ще направи същото с оставащите активи в Русия на компании от "неприятелски държави". И тук аргументът, че тези компании са инвестирали в Русия на свой риск и трябва да си понесат сами последствията, се сблъсква с факта, че за някои системно важни западни фирми отписването на руските им активи би довело до крах. Пример е Euroclear, използвана от чуждестранни инвеститори за закупуване на руски акции и облигации. Ако активите на клиентите й бъдат конфискувани, тя ще бъде изправена пред множество съдебни дела и дори фалит. Спасяването на компании като Euroclear би струвало на европейските правителства повече, отколкото пряката помощ за Украйна.

И какви са опциите за използването на тези средства

Предвид мащаба на съпътстващите опасности европейските лидери е малко вероятно да се поддадат на американския натиск за конфискация в близко бъдеще и това изглежда като по-разумното решение. Вече циркулират по-добри варианти за използването на руските активи.

Една от идеите, които се въртят сред страните от Г-7, е руските активи да бъдат използвани като обезпечение за емитиране на дълг. Коалицията, подкрепяща Украйна, ще изиска от Русия да изплати дълга, а ако тя не го направи, ще конфискува замразените руски държавни активи. Продажбата на тези облигации ще набере средства за Украйна и ще избегне много от рисковете от конфискацията.

Въпросът е кой би купил подобни облигации. Както отбелязва в свой анализ за Carnegie Endowment финансовият анализатор Александър Колиандр, централните банки едва ли ще участват, защото за тях това би било равносилно на печатането на пари при финансовата криза през 2008 г. и пандемията. Търговските банки от своя страна едва ли биха купили подобни облигации без държавни гаранции от западните правителства. Така трансферирането на замразените руски активи към Киев пак ще струва скъпо на Запада и западните данъкоплатци.

За момента има междинен план - данък от 100% върху печалбите от руските активи. Освен това ЕС пpиe зaĸoн зa cъxpaнявaнe нa oчaĸвaнитe пeчaлби oт зaмpaзeни средства нa Рycĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa. Нa цeнтpaлнитe дeпoзитapи нa цeнни ĸнижa ĸaтo Еurосlеаr щe бъдe зaбpaнeнo дa изпoлзвaт нeтнитe пeчaлби и тpябвa дa дъpжaт пpиxoдитe oт pycĸитe aĸтиви oтдeлнo. EC изчиcлявa, чe oĸoлo 15 млрд. eвpo подобни пeчaлби мoгaт дa бъдaт пpeднaзнaчeни зa Уĸpaйнa пpeз cлeдвaщитe четири гoдини.

Което съвсем не е достатъчно за Киев, за да финансира войната и бюджета си. Междувременно дългосрочните перспективи за помощта за Украйна остават несигурни. И са заложник на изхода от президентските избори в САЩ, както и на политическите настроения в Европа. "Ако в някой момент необходимостта започне да надвишава риска, дискусиите за експроприиране на активите на Москва със сигурност отново ще се засилят и накрая руските ресурси може да бъдат конфискувани", посочва Александър Колиандр. Но за всички ще бъде по-добре да не се стига дотам.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    poc43676331 avatar :-|
    poc43676331
    • + 1

    Ако активите на клиентите й бъдат конфискувани, тя ще бъде изправена пред множество съдебни дела и дори фалит.
    ————-
    Защо?

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 7

    D-r D отново е блокиран и отново ще предоставя акаунта си за неговия коментар по темата:

    "Розовите пропагандисти могат да продължават да словоблудстват, но във всички наказателни кодекси по света отнемането на чужди активи се дефинира като кражба. И Робин Худ, и Жан Вължан - независимо от мотивите им и романтиката, с която са обръгнати, са си крадци от гл.т. на правото.

    В този смисъл Западът, който видимо никога няма да се откаже от колониалните си рецидиви да смята чуждото за свое, е изправен пред голяма чуденка: как да открадне активите на руската ЦБ, че да не го застигне камшичния удар, както вече се случи с наложените от него антируски санкции, които унищожават собствената му икономика.

    Ако РФ беше с международната тежест на Венецуела, Западът отдавна да я е преджобил, както по времето на опита за преврат с белото момче Хуан Гуайдо (за което Капитал мощно клакираше) ОК му предостави златните резерви на Венецуела, депозирани в централната му банка за съхранение...

    Пълна измама е и благото словосъчетание, че откраднатите активи ще се ползват за "възстановяването на Украина". След като самият Блинкен през декември м.г. увещаваше конгресмените да гласуват "помощта" за Украина с довода, че 90% от тези милиарди остават в САЩ, е повоче от ясно какво ще се случи с евентуално откраднатите активи на руската ЦБ...

    Краденето на руските държавни активи от рецидивиста Запад неминуемо ще има много сериозни последици.
    Първо - никой не си държи парите у крадци.
    Второ - никой няма доверие на крадци.
    Трето - крадците все някога стигат до правосъдие.
    И тогава без значение са пледоариите на крадците пред съдията, че са крали с изключително добри намерения, в което се опитва да ни убеждава и розовата пропаганда."

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • + 3

    От целия пропаганден бълвоч все пак можеш да сглобиш някаква реална картинка, но с много пресяване.

    Какво се казва правилно:
    - Руските активи не могат да се конфискуват, защото са на суверенна и международно призната държава. Това означава, че действието може да се обжалва пред международните инстанции и ако там мине се слага край на настоящия финансов световен ред. Примерът с Афганистан е неуместен точно поради тази причина.
    - 2/3 от активите са в Европа, тоест САЩ натискат да се изземват активи, за които те не отговарят и ЕС ще изпере пешкира на преките последствия – сладко. Последствията от действията са добре описани в статията.
    - Създава се опасен прецедент, който може да доведе до реципрочни или подобни действия от други държави. Което, повтарям, означава край на настоящия световен ред. Русия ще изземе активите на Запада на своя територия, които са сходни като обем с нейните в чужбина и пак европейските там са 2/3.
    - Подкопаването на доверието първо в еврото и после в долара ще създаде предпоставки и повече стимули за създаването на нова резервна валута.
    - Изказването, че тези пари няма да помогнат на Украйна е частично вярно – защото дори и да се предоставят, Западът няма ресурса да поддържа същото ниво на военни доставки от последните две години, без сериозно да компрометира собствената си сигурност.
    - Действията за изземване на руските активи са обществено по-приемливи от наливането на публични средства в бездънната яма Украйна – факт.

    Какво се спестява:
    - Замразените руски и съответно западни активи в Русия са единствения силен лост за преговори между Вашингтон, Брюксел и Москва за решаване на конфликта по дипломатичен път. Премахне ли се, тогава всичко се решава на бойното поле, което само отваря въпроса колко ще е лошо поражението на Украйна. Пряка намеса на НАТО рискува ескалация в ядрена война. Това е споменато с половин изречение от кумова срама.
    - Сънищата, че Русия трябва да плаща репарации са последната “морална опора“ на Запада и надежда за колективен натиск над Москва. Защото засега концепцията на Уилсън за колективна сигурност отива в канала, предвид отказът на половината свят от намеса. Това е по-скоро пропаганда, която има за цел да усили омразата на обществото към Русия и да засили чувството за необходимост за изземане на активите. Единственият начин това да се случи е Москва да бъде напълно победена, което няма как да стане без намеса на НАТО и съответно ядрен конфликт. Едностранното налагане на репарации е нищожно в международното право и няма да издържи теста за легитимност.
    - Настоящите действия за „изземане“ на активите не оказват влияние на самите активи. ЕС прие две неща за изстискване на пари от тези средства. Първото е да се вземат банковите такси за обслужване и да се включат в пакета от 50 милиарда евро помощ на ЕС за Украйна. Те са около 4 милиарда евро и се взимат де факто от самите банкови институции. Второто е споменатото с буквален превод от Ройтерс за изземване на доходността по Държавните ценни книжа. От тях се очакват средства за под 15 милиарда евро в рамките на четири години. Само, че тези пари са на инвеститорите, закупили руските ДЦК. Активите на Москва остават непокътнати засега.
    - Венецуелският пример даден от Доктора има любопитно развитие от края на миналата година, като започва поетапното им размразяване в полза на Каракас. Целият казус удобно се пропуска от западната пропаганда.

    За какво директно се лъже:
    - Г-7 имаше над 44% от световния БВП по ППП за последно през 2000 г. Сега са с малко под 30%, докато БРИКС е с малко под 32% - https://www.statista.com/statistics/1412425/gdp-ppp-share-world-gdp-g7-brics/ Светът се променя, но мисленето на либералните чукундури остава на ниво това от 90-те години и идеята за „края на историята“.
    - Търсенето на пари за „възстановяването“ на Украйна в момента е пълна лъжа. Опитват се да намерят средства, за да продължи държавата да съществува – военно и финансово. Защото войната тепърва продължава и не се знае какво, къде и как ще се възстановява.
    - Теза за руските „зверства“ в Украйна издиша вече напълно, като имаме база за сравнение на израелската „специална антитерористична операция“ в Ивицата Газа. Данните само до началото на октомври са за над 21731 убити цивилни от които 13000 са жени и деца. ООН удобно спря данните след това, като само в рамките на няколко дни през декември обяви за нови 1500 цивилни жертви. В Украйна за периода февруари 2022 до края на септември 2023 г. са убити 9701 цивилни. И двете данни са само за убити, не и за ранени има ги по сайтовете на ООН.

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • + 5

    Коментарите под статията са убийствени за нивото на компетентност на авторката. Когато нещата са пределно видими дори за неексперти, опитите за пропагандното им деформиране са безумно глупави.

    Нередност?
  • 8
    wanderer avatar :-|
    wanderer
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "poc43676331":

    Колегите вече са обяснили за кражбата, но не са обяснили какво представляват активите на една централна банка, включително руската. В случая, част от активите са 10-годишни немски държавни облигации. Ако бъдат краднати, ППС конфискувани от РЦБ и за да станат “помощ за Украйна”, някой (Германия) трябва да осребри (на момента) тяхната стойност. Тоест Германия да задлъжнее допълнително при по-лоши условия (по-висока лихва) в сравнение да тегли кредит и да го подари на Украйна.

    Нередност?
Нов коментар