🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Си обеща нови възможности за американския бизнес в Китай

Усилията на китайския лидер засега дават противоречив резултат

Усилията на Си да привлече американски инвеститори, изглежда, не са достатъчни на фона на проблемите, пред които е изправен Китай
Усилията на Си да привлече американски инвеститори, изглежда, не са достатъчни на фона на проблемите, пред които е изправен Китай
Усилията на Си да привлече американски инвеститори, изглежда, не са достатъчни на фона на проблемите, пред които е изправен Китай    ©  Reuters
Усилията на Си да привлече американски инвеститори, изглежда, не са достатъчни на фона на проблемите, пред които е изправен Китай    ©  Reuters

Президентът на Китай Си Цзинпин беше посрещнат с овации от бизнес елита на САЩ в Сан Франциско. Причината - Си заяви, че китайският пазар е готов да си сътрудничи със САЩ. На срещата в хотел Hyatt Regency присъстваха някои от най-влиятелните предприемачи и инвеститори в Америка, в това число Илън Мъск, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

След разговора си с американския президент Джо Байдън Си заяви, че светът има нужда от сътрудничество между САЩ и Китай за постигането на едно по-добро бъдеще. И добави: "Китай е готов да бъде приятел и партньор на САЩ."

Интересът за партньорство обаче не идва само от страна на Китай. Основателят на хеджфонда Bridgewater Рей Далио казва пред Financial Times, че е ентусиазиран за взаимоотношенията между САЩ и Китай, а друг технологичен лидер, присъствал на събитието в Сан Франциско, заявява че 20-те най-добри американски компании в Китай са били там.

Отношенията се затоплиха, но проблемите остават

Усилията на Си да привлече американски инвеститори, изглежда, не са достатъчни на фона на проблемите, пред които е изправен Китай. През последното десетилетие отношенията между двете страни бяха обтегнати поради технологичната конкуренция, регионалните спорове и проблемите с човешките права. Днес двете сили са изправени пред различни предизвикателства, а намирането на баланс изглежда трудно постижимо.

Китайската икономика все още се възстановява от ефекта на пандемията, а все по-настоятелният апарат за вътрешна сигурност на Пекин разколеба потенциалните предприемачи да правят големи планове. Нестабилната геополитическа обстановка е една от причините редица американски компании да пренасочат веригите си за доставки. Gallup, Airbnb и Linkedin се оттеглиха от страната, а Аpple започна да премества производството си на поръчки във Виетнам и Индия.

Бизнес експерти и анализатори заявяват, че не очакват срещата на Си с Байдън да размрази напълно отношенията. Двамата лидери възобновиха военното си сътрудничество и разработиха стратегия за борбата с навлизането на фентанил в САЩ, но въпреки това останаха някои неразрешени въпроси, свързани с напрежението в Тайван.

Майрън Брилиант, бивш ръководител на отдела за международни отношения на Търговската камара на САЩ, коментира пред Financial Times: "Aмериканските бизнес лидери не желаят да бъдат въвлечени в игра на шах между Китай и правителствата на САЩ. Главните изпълнителни директори са склонни да рискуват, а ситуацията между Китай и САЩ увеличи риска от правене на бизнес в Китай."

Все по-засилващата се критика към Китай от страна на някои американски политици допълнително усложни напрегнатата ситуация за бизнес лидерите.

Главният изпълнителен директор на ExxonMobil Дарън Уудс заяви пред репортери в сряда сутринта, че няма да присъства на вечерята. Уудс каза, че "и Китай, и САЩ са твърде важни за глобалния световен ред, за да не постигнат някакъв баланс, въпреки че този баланс ще се промени".

Експерт по отношенията между САЩ и Китай изтъкна, че загрижеността на двете правителства за националната сигурност ще постави таван на отношенията и добави, че ако икономическите интереси са в конфликт с националната сигурност, националната сигурност ще вземе превес.

Въпреки привидното желание за сътрудничество между двете държави, няма изгледи Китай да отпусне хватката си. Американската консултантска фирма Bain & Co беше обискирана от китайската служба за вътрешна сигурност, а петима служители от групата Mintz бяха задържани. Пекин забрани използването на чипове на американската група Micron в критичната инфраструктура поради рискове за киберсигурността. Всички тези мерки, наложени от китайската система, обезпокоиха много чуждестранни фирми.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Доста неактуална информация!
    На първата си пресконференция след срещата със Си отпреди седмица престарелият Байдън изпляска отново онова за диктатора Си. Китайското Външно оцени постъпката му като неадекватна.
    И нещата спряха на нивото отпреди Сан Франциско, демек студената война продължава.

    Нередност?
Нов коментар