🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Наводненията в Гърция са индикатор за сериозното изменение на климата в Европа

Бедствията от септември разкриха липсата на механизми за справяне с климатичните промени

На страната й липсва адекватна система за адаптация към климатичните изменения.
На страната й липсва адекватна система за адаптация към климатичните изменения.
На страната й липсва адекватна система за адаптация към климатичните изменения.    ©  Reuters
На страната й липсва адекватна система за адаптация към климатичните изменения.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Наводнението в гръцката провинция Тесалия през септември даде гласност на все по-задълбочаващия се проблем с климатичните промени.
  • Бедствието разкри евентуални злоупотреби с евросредства и неизпълнени проекти.
  • Гърция ще търси помощ от ЕС и ще върви по стъпките на Нидерландия, за да преструктурира системата си за наводнения.

Наводненията в Гърция през септември бяха най-големите в истрията й до момента. Бедствието унищожи плодородните региони, причини щети на железопътната мрежа и инфраструктурата на страната и отне живота на 16 души. Това беше второтосериозно наводнение в Тесалия в рамките на 3 години и е индикатор за задълбочаващ се проблем - изменението на климата в Европа.

Гръцкият министър на околната среда Теодор Скилакакис коментира пред Reuters, че кризата с климата приближава по-бързо от очакваното и беше категоричен, че рано или късно тези проблеми ще засегнат не само Гърция, но и цяла Европа. Програмата на ООН за околната среда съобщи в доклад от миналия месец, че неправилното планиране и инвестиране са причините светът да не може да се справи с климатичните промени. Изчисления показват, че глобалният недостиг на финансиране за адаптиране възлиза на 194 млрд. долара. Проблемът ще бъде обсъден на тазгодишната Конференция на ООН по промените в климата, която ще се проведе в Дубай през ноември.

Възможни злоупотреби със средства и бюрокрация са причините Гърция да не може да се справи с наводненията

Бурята Даниел, която връхлетя региона на Тесалия между 4 и 7 септември, отбеляза края на един от най-горещите периоди в страната от десетилетия насам. Пожарите и наводненията не са нещо необичайно за Гърция, но зачестяването им започва да се отразява негативно на икономиката, която зависи от туризма и земеделието. Щетите, които нанесе бедствието, възлизат на над 2 млрд. евро и бяха причината да започне разследване срещу властите и предприетите от тях мерки.

От прокурорска заповед стана ясно, че местните власти в Тесалия са разследвани поради подозрения за злоупотреби със средства, които може да са увеличили щетите от наводнението. Бившият губернатор на Тесалия Костас Агорастос съобщи, че от 2020 г. насам са били започнати 70 проекта по мерки, свързани с климата. Любопитното е, че не всички проекти, чиято стойност възлиза на 164 млн. евро, са били завършени.

Докладите на Европейския съюз показват, че на страната й липсва адекватна система за адаптация към климатичните изменения, но освен това се наблюдават пасивност и бюрокрация от страна на държавните институции, които възпрепятстват развитието й. "Дори издаването на разрешение за почистване на речно корито може да отнеме години", коментира ръководителят на Техническата камара на Гърция Йоргос Стасинос.

Друга пречка е липсата на капацитет на гръцкото правителство. Националната метеорологична система не разполага с необходимата техника да излъчва предупреждения за наводнения в реално време, което е огромен проблем. Опозицията обвини правителството на Кириакос Мицотакис за липсата на адекватни мерки и заяви, че му липсва волята да изготви национален план за справяне с бедствията.

Като резултат от всички тези проблеми страната беше изправена пред Европейския съд на 16 ноември, защото не успя да предаде навреме актуализирани карти на наводненията. Министерството на околната среда ще се стреми да ги представи в срок до 30 ноември, като в тях ще бъдат включени и данни за климатичните условия от последните години. "Трябва да променим методите си за предвиждане на бедствията и да гледаме не в миналото, а към бъдещето", категорично заяви министърът на околната среда Скилакакис.

Въпреки проблемите си Гърция постигна значителен напредък в намаляването на парниковите емисии и стимулирането на възобновяеми източници за производство на електроенергия. Страната върви в правилната посока, но е изправена пред немалко предизвикателства. Може би най-сериозното от тях е недостигът на средства за изграждане на устойчива система срещу екстремните климатични условия, защото икономиката й все още се възстановява от финансовата криза.

Напред по стъпките на Нидерландия

През 50-те години в периода на следвоенния бум на икономиката строителството в Гърция се разрасна значително. Това доведе до хаотично градско развитие, а изграждането на сгради върху пресъхнали речни корита се превърна в честа практика. Градът Музаки в Тесалия е пример за недомисленото строителство в страната. Той е изграден по бреговете на река Памисос и по време на наводнението през 2020 г. сграда на медицинско звено частично се срути в реката, а тази година двуетажна сграда беше отнесена от придошлите води.

Експерт от Световния фонд за природата (WWF) каза, че за да се избегнат такива инциденти властите трябва да работят по възстановяването на естествената среда около реките. Възстановяването на горите по поречията, естествените меандри във водните пътища и бентовете в планините биха помогнали наводненията да намалеят.

Нидерландия отдели 2.8 млрд. евро за програмата "Room for the river", която беше изпълнена в периода 2007-2022 г. и осигури пространство на 4 реки в холандската делта да текат безопасно. Гърция възнамерява да вземе пример от Нидерландия и да отдели 3.2 млрд. евро държавни и европейски средства за устойчивост на климата до 2027 г.

След бурята "Даниел" Гърция се обърна за помощ към нидерландската селскостопанска фирма HVA International, която предлага съвети след бедствие. Екипите на HVA са установили, че дигите са зле поддържани, речните корита не са били почиствани, а в управлението на защитата от наводнения е царял хаос. Според доклада на HVA решението е цялата система за защита от наводнения да бъде преструктурирана и да бъдат определени ясни цели и действия за справяне с бедствията.

Гърция ще има нужда от помощта на ЕС

Гръцкото правителство обяви през септември удвояване на годишните средства, заделени за природни бедствия от 2024 г. до 600 млн. евро, въпреки че служители признават, че това няма да е достатъчно. Министър-председателят КириакосМицотакис призова ЕС да помогне на страните да се справят с въздействието на изменението на климата и да попълни своя фонд за солидарност. Той също така заяви през септември, че планира да направи задължителна частната застраховка срещу наводнения и ще предложи данъчни стимули от следващата година на хората, които застраховат домовете си.

Централната банка на Гърция предупреди през 2011 г., че икономическата цена от климатичните изменения ще достигне 700 млрд. евро до 2100 г. Това се равнява на повече от тригодишния БВП на страната, ако не бъдат предприети действия. Мерките за адаптиране на стойност 67 млрд. евро биха могли да намалят тази загуба до 510 млрд. евро, заяви водещият икономически мозъчен тръст в страната IOBE в доклад от февруари.

Тесалия под ново управление от януари - какво следва

Димитрис Куретас беше избран за управител на централната гръцка провинция Тесалия миналия месец. Той ще встъпи в длъжност през януари и успехът на управлението му ще зависи от това дали е способен да се справи със следващото наводнение. Куретас разработва голям брой стратегии за справяне с наводненията, които са оставени недовършени от предишните правителства. Проектите включват схема за изграждане на резервоари в планините, които да задържат водата, драгиране на речните корита и премахване на отломки, причинени от предишни наводнения. "Ако не планираш на базата на изменението на климата и не се адаптираш към него, ще бъдеш изложен на риск ", коментира Куретас пред Reuters.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ijh26646896 avatar :-|
    ijh26646896
    • - 1
    • + 1

    Как може изобщо един естествен процес да бъде обявяван за "проблем" и да се обсъждат "мерки" срещу него, осъзнавате ли колко абсурдно е това? Нека правим разлика между "измененията в климата от човешка дейност", които с много напъни и измами я излезнат половин-един градус за 100 години, я не, и нормалната цикличност, на която се дължат резките "изменения" в северното полукълбо през последните 15-20 години. Не можеш да се бориш с климата и природата, можеш само да се приспособиш към тях.

    Нередност?
  • 4
    Angelova avatar :-|
    Angelova
    • - 1

    До коментар [#2] от "ijh26646896":


    - Климатичните промени представляват сериозна заплаха за екосистемите, икономиката и здравето на хората. Повишаването на температурите води до учестяване на екстремни временни условия като горещини, наводнения, суша и урагани, които имат разрушителни последици върху живота и обществото.

    - Научните изследвания доказват, че човешката дейност, особено използването на фосилни горива и емисиите на парникови газове, е значителен фактор за ускоряване на климатичните промени. Изглаждането на този въздействащ фактор може да намали скоростта на промените в климата и техните отрицателни последици.

    - Макар да не можем директно да контролираме климата, можем да предприемем действия за намаляване на своето въздействие върху нея. Това включва преминаване към възобновяеми източници на енергия, намаляване на емисиите на парникови газове, опазване на горите и екосистемите, устойчиви транспортни системи и други иновации, които намаляват нашия отпечатък.

    - Докато е вярно, че климатът има циклични колебания през историята си, настоящите промени са безпрецедентни по скоростта си и се съчетават с високите нива на емисии, генерирани от човешката дейност. Това води до ускорени и сериозни последици, които могат да бъдат усилени, ако не се предприемат действия.

    И така, вместо да се опитваме да "контролираме" климата, усилията ни са насочени към намаляване на нашия отпечатък върху нея и адаптиране на обществото и инфраструктурата ни, за да се справим с измененията, които вече виждаме и ще продължаваме да виждаме в бъдеще. Това включва необходимостта от сътрудничество между националните и международни общности, изследвания, иновации и образование за постигане на устойчив бъдещ.

    Така че, вместо да се опитваме да контролираме природата, целта ни е да я зачитаме, да се учим от нея и да предприемаме умни действия, които могат да намалят негативните последици от измененията в климата върху нашия свят.

    Нередност?
Нов коментар