Горящият проблем на Европа

Глобалното затопляне превръща горските пожари във все по-сериозен и скъп проблем за Стария континент

От 15 юли горските пожари в Гърция са били по 65 на ден
От 15 юли горските пожари в Гърция са били по 65 на ден
От 15 юли горските пожари в Гърция са били по 65 на ден    ©  European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
От 15 юли горските пожари в Гърция са били по 65 на ден    ©  European Union, 2023 (photographer: M. Karagisnnis)
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Триъгълникът на дявола. Така гръцките пожарникари наричат опасната смес от висока температура, ниска влажност и силен вятър, разказва Василиос Викас. Той координира чуждестранни отряди пожарникари, дошли в подкрепа на гръцките си колеги за горещия сезон.

По стените на кабинета на Василиос в Hellenic Fire Service Training Center висят сложни схеми с графици, брой хора и пожарни коли и локациите, на които са изпратени чуждестранните екипи. От тях става ясно, че българите са били 50 души. Заминали за остров Корфу на 26 юли.

Екстремните температури и силни ветрове в Гърция през юли продължиха 16 последователни дни, като са донесли повече от 1467 пожара до първите дни на август.

"Всеки ден от 15 юли трябваше да се справяме с повече от 65 горски пожара, като от тях 3-4 са по-големи от обикновения", изчислява Василиос в момент, в който опасността от пожари за първи път е слязла от критичните 5 и 4 по скалата на огнената заплаха на 3, давайки на него и екипите му глътка въздух.

Малко по-рано през деня румънският екип, базиран в центъра, е предал щафетата за следващия месец на френския тим. За тийм лидера на румънците Кира Флорин това е било третата поредна година в Гърция за част от летния сезон на пожарите.

"Много е важно да видите как другите пожарникари се справят с техните пожари и да придобиете знания. В Румъния растителността е друга и огънят не се разпространява толкова бързо", обяснява Флорин. Тоест те могат да изчакат огънят да стигне до главния път, допълва Василиос, докато в Гърция е нужно да се действа по-агресивно с пожара.

Подобен гръцки опит може да се окаже жизненоважен след 15-20 години, не изключва Флорин. Заради климатичните промени и пълзящото на север затопляне.

Горещото Средиземноморие

Пожарите до момента изпепелиха близо 50 000 хектара гори и растителност в Гърция. Огнената стихия на остров Родос принуди властите да извършат най-голямата спасителна операция, предприемана някога в страната, като над 20 хил. души трябваше да напуснат домовете си и хотелите. Още стотици бяха евакуирани от Корфу и други райони. Двама пожарникари загинаха, след като самолетът им се разби в хълм на остров Евия.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че страната му е една от тези, които са на първа линия в борбата с изменението на климата, без да има лесно решение. През 2011 г. комисия, създадена от централната банка на страната, публикува проучване, в което се изчислява, че въздействието на изменението на климата може да отнеме 577-701 млрд. евро от БВП на Гърция до 2100 г. През 2021 г. след критичната ситуация с огнената стихия на остров Евия страната създава отделно Министерство на климатичните кризи и гражданска защита. Приема се и програмата AIGIS, която предвижда 1.97 млрд. евро инвестиции в самолети, хеликоптери, пожарни автомобили, нови технологии. Създадено е специално звено за потушаване на горски пожари, които допреди това са забранени, като т.нар. backfire или запалване на огън, което да разчисти определено място и така да прекъсне пътя на пожара. Въпреки голямата въздушна флотилия на Гърция и опита в горските пожари по думите на министъра на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас трябва да се търсят и съвместни начини за справяне с проблемите.

Гърция е само една от горящите точки на Средиземноморието. За изминалата година щетите от горските пожари в ЕС се изчисляват на поне 2 млрд. евро. Очакванията са рискът от пожари да се увеличава поради изменението на климата. Европейската служба за климатичните промени "Коперник" измери, че юли 2023 г. е бил най-горещият месец в историята на измерванията. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза неотдавна, че човечеството е излязло от ерата на глобалното затопляне и е навлязло в ерата на "глобално кипене".

Помощ от всички

Така Брюксел поема все по-голяма роля в координирането на спешната реакция при пожари, разполагането на пожарникари и пращането на авиация на нуждаещите се държави и планира покупки на самолети от типа Canadair.

Между 2007 и 2021 г. над 17% от всички искания за помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС са били в отговор на горски пожари. Тази година Гърция активира Механизма за гражданска защита на ЕС на 18 юли. Десет държави (България, Хърватия, Кипър, Франция, Италия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Сърбия) се включват в гасенето на пожарите в Гърция, или общо 510 пожарникари, 9 самолета и 117 превозни средства.

Последният случай на активиране към момента е от началото на седмица от страна на Кипър, като заради пожарите бяха мобилизирани 2 противопожарни самолета Canadair, разположени в Гърция.

По програмата на ЕС за предварително разполагане пък в Гърция са посрещнати 205 чужди пожарникари с превозни средства от България, Франция, Германия, Румъния, Словакия и Малта. Екипите от различните държави са разпределени в различни интервали на горещите месеци. Това е втората поредна програма за предварително разполагане на огнеборци, като през 2023 г. освен Гърция ще се включат и Франция и Португалия и общо 450 пожарникари.

В очакване на водните бомбардировачи

По въздух надеждите се насочени към покупките на най-известния противопожарен самолет Canadair, основан на концепцията за летящ воден бомбардировач амфибия с висока ефективност, като прави зареждането на вода в движение от различни водоеми.

"Самолетът има капацитет от 6 тона вода, като може да направи максимум 30 загребвания", обяснява майор Хараламбос Муртос пред един от водните бомбардировачи Canadair, намиращ се на военновъздушна база Elefsina, северно от Атина. Майор Муртос работи от 15 години по мисии за потушаване на пожарите. Тази година участва в 30 мисии, като окачествява този сезон като по-интензивен от други досега.

В борбата с потушаването на пожарите на горящия континент Брюксел реши да заложи силно на авиацията. За сезон 2023 г. Кипър, Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Швеция събраха 24 самолета за гасене на пожари и 4 хеликоптера на разположение на други държави - членки на ЕС, в случай на извънредна ситуация. Това са два пъти повече ресурси в сравнение с флота на rescEU за 2022 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС е подсилен с флота на rescEU от 2019 г., като европейски резерв, който включва противопожарни самолети и хеликоптери и е 100% финансиран от ЕС.

Eдва 225 броя са били произведени от 60-те години на миналия век досега, като производството им спира през 2015 г. Производителят De Havilland Canada реши да го поднови миналата година, след като шест южни държави от ЕС - Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания, направиха поръчки за 22 нови самолета.

През този юли ЕС пък обяви, че ще купи още 12 самолета Canadiar, първите, които ще финансира изцяло (настоящия флот, който осигурява като помощ наема от отделни държави). Самолетите ще бъдат разположени в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания. Пилотите за управление на самолетите ще бъдат осигурени от приемащите нации, докато целият друг персонал, необходим за разполагането и поддръжката им, ще бъде платен от ЕС. Първите доставки обаче ще започнат едва през 2027 г.

Засега техниката е сред малкото предимства за хората в директната битка със стихията, но усилия трябва да се положат и за превенцията и предотвратяването на пожари, причинени от човешка немарливост или злонамерено. Според гръцките власти значителна част от пожарите в последните седмици са именно такива.