Фед не е готов да започне да говори за намаляване на лихвите

Централните банкери се опасяват от преждевременно прекратяване на затягане на паричната политика

"Би било прибързано да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да бъде облекчена", заяви председателят на Фед Джером Пауъл
"Би било прибързано да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да бъде облекчена", заяви председателят на Фед Джером Пауъл
"Би било прибързано да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да бъде облекчена", заяви председателят на Фед Джером Пауъл    ©  Reuters
"Би било прибързано да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да бъде облекчена", заяви председателят на Фед Джером Пауъл    ©  Reuters

Федералният резерв (Фед) се готви да преустанови историческата си кампания за повишаване на лихвите, но това не означава, че все още са готови да обсъждат намаляване на лихвите. От юли насам лихвеният процент по федералните фондове се задържа на 22-годишния си връх от 5.25% до 5.5% - ниво, което политиците определят като "рестриктивно" за домакинствата и бизнеса, тъй като централната банка се стреми да ограничи търсенето в най-голямата икономика в света.

Централните банкери обаче са изправени пред два ключови въпроса: дали лихвените проценти вече са достатъчно високи, за да намалят инфлацията до целта на Фед от 2%, и колко дълго трябва да останат на "достатъчно рестриктивно" ниво. Тези въпроси ще останат без отговор, когато Федералният комитет по операциите на открития пазар се събере в средата на декември за последното си заседание през 2023 г.

Служителите на Фед са готови да оставят отворена възможността за по-нататъшно затягане, като засега оставят настрана опциите за бъдещи намаления на лихвите, въпреки че икономическите сигнали все повече подсказват, че дебатите в централната банка ще започнат да се развиват в тази посока. Колебанието да се обяви официално за приключена фазата на борба с инфлацията и да се обърне по-пряко внимание на параметрите за намаляване на лихвените проценти се дължи отчасти на опасенията, че по този начин може да се отприщи вълна от разхлабване на финансовите условия, която да подкопае усилията на Фед да овладее ценовия натиск, отбелязва Financial Times. Един от предпазливите знаци е, че през последните седмици фондовите пазари в САЩ се повишиха рязко, тъй като дългосрочните лихвени проценти се понижиха - нещо, което според Кристофър Уолър, управител на Фед, служи като напомняне, че "политиците трябва да бъдат внимателни, когато разчитат на такова затягане, за да си свършат работата".

Фед също така е изправен пред рискове, тъй като високите лихви могат да повлияят негативно на банковия сектор, фондовия пазар и търговията на САЩ. Тези фактори биха могли да окажат влияние върху политиката на следващото заседание. Ако трябва да има ново увеличение на лихвения процент, експертите очакват то да бъде само 25 базисни пункта преди края на годината.

"Би било прибързано да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция, или да спекулираме кога политиката може да бъде облекчена. Икономиката многократно е изненадвала нас и всички други прогнозисти", сподели Джером Пауъл, председател на Федералния резерв, на 1 декември в своята реч в колежа Spelman в Атланта. Той също така коментира, че все още икономиката е в състояние на възстановяване от пандемията.

"Ще бъда много изненадан, ако в скоро време чуете коментар от някой като председателя или други, че сме "готови", споделя Чарлз Евънс, бивш президент на Фед на Чикаго, цитиран от Financial Times.

"Определено не е време за победна обиколка", коментира Джон Робъртс, бивш макроикономически анализатор на Фед.

Другите сигнали

Акциите на американския фондов пазар силно се възстановиха - S&P 500 отчете 8.9% ръст през ноември, най-доброто представяне на индекса в последните 70 години. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши, воден от печалбите на Salesforce и Boeing. Търговците на фючърси залагат, че първото намаление ще дойде догодина през май и че основният лихвен процент ще се движи около 4% до края на следващата година.

Последни данни сочат, че потребителските разходи показват признаци на охлаждане и има спад в бизнес активността както в производството, така и в услугите. Търсенето на работници е намаляло, без да предизвика значителни проблеми на пазара на труда. Това може да е знак, че усилията на Фед за справяне с инфлационния натиск действат.

Deutsche Bank прогнозира, че американската икономика ще отчете две тримесечия на отрицателен растеж през първата половина на 2024 г., което ще повиши нивото на безработица от сегашните 3.9% до 4.6% към средата на следващата година. Това сподели Брет Райън, старши икономист на банката, пред Reuters.

От UBS очаква Фед да започне да намалява лихвите през март.