🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската икономика нарасна с 4.9% - най-бързо от две години

Потребителските разходи са се увеличили с 4% на годишна база през третото тримесечие

Американската икономика расте със същия темп като китайската, което е доста над очакванията
Американската икономика расте със същия темп като китайската, което е доста над очакванията
Американската икономика расте със същия темп като китайската, което е доста над очакванията    ©  Reuters
Американската икономика расте със същия темп като китайската, което е доста над очакванията    ©  Reuters
Темата накратко
  • Това е най-големият ръст от две години насам.
  • Двигател на растежа на БВП са по-високите потребителски разходи.
  • Анализатори и експерти очакват сериозно забавяне през последното тримесечие на годината.

През третото тримесечие икономиката на САЩ нарасна по-бързо от очакваното, като отбеляза най-бързия си темп от почти две години. Това е последният знак за икономическата устойчивост на страната въпреки високите лихвени проценти и очакванията през миналата година за влизане в рецесия. Според предварителните данни на Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията силните потребителски разходи са били основният двигател на увеличението на брутния вътрешен продукт с 4.9 % на годишна база.

Това е скок от 2.1% през второто тримесечие и най-високият ръст от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам. Икономистите прогнозираха средно равнище от 4.3%. Данните са предварителни, като следващия месец ще бъде публикувана втора оценка, а през декември - трета.

Потребителските разходи са нараснали през периода с годишен темп от 4% спрямо едва 0.8% през второто тримесечие, като растежът е бил стабилен както при стоките, така и при услугите. Бизнес разходите за материални запаси, които по принцип са нестабилни, също осигуриха значителен тласък през третото тримесечие. Все пак очакванията на икономисти са, че те ще намалеят през четвъртото тримесечие.

Въпреки че растежът на заплатите се забави, той се покачва малко по-бързо от темпа на инфлацията, което повишава покупателната способност на домакинствата. Увеличението на заплатите през последното тримесечие е частично компенсирано от увеличението на личните данъци, което доведе до спад на доходите на домакинствата след облагане с данъци с 1%. Това накара потребителите да използват спестяванията си, за да финансират част от разходите си.

Докладът също така показа, че основната инфлация е намаляла значително през последното тримесечие. Повечето икономисти преразгледаха своите прогнози и сега вярват, че Фед може да създаде "меко кацане" за икономиката. Това вярване се позовава на очакванията, че периодът юли - септември ще покаже продължаване на добрите показатели на производителността на труда и умереност в разходите за труд на единица продукция през третото тримесечие. "От известно време сме свидетели на негативни предубеждения, предизвикани след пандемия за предстояща рецесия и постоянна инфлация", каза пред Reuters Брайън Бетюн, професор по икономика в Бостънския колеж. "Но не само, че икономиката е изненадващо устойчива, ние също получихме растеж, движен от производителността, за две последователни тримесечия през 2023 г., което означава, че бизнес цикълът все още изглежда много стабилен", добави той.Том Саймънс, икономист в Jefferies, заяви пред Financial Times: "Запасите поставят висока летва, която трудно ще бъде надхвърлена, а с възобновяването на плащанията по студентските заеми ще бъде шокиращо, ако видим този вид растеж да се запази и занапред." Мораториумът върху изплащането на студентските заеми приключи този месец.

Данните идват в момент, когато Федералният резерв се подготвя за заседанието си следващата седмица, на която ще вземе решение за лихвените проценти. Централната банка се опитва да използва по-високите лихви, за да върне инфлацията към целевото равнище от 2%, без да предизвика рязко влошаване на икономиката. Малко вероятно е данните за БВП да окажат драстично влияние върху решението следващата седмица, тъй като те са ретроспективни в сравнение с месечните данни като инфлацията и заплатите.

Широко разпространено е очакването Фед да запази лихвените проценти на 22-годишния връх, за да даде на политиците повече време да оценят ефекта от предишните увеличения на лихвите и неотдавнашните събития, като например рязката разпродажба на пазарите на облигации.

Очаквания за забавяне

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приветства доклада от четвъртък като пример за устойчивостта на американската икономика. Тя обаче отново повтори, че възможността растежът да се забави до края на годината е голяма. "Това е добро, силно число и показва икономика, която се справя много добре", каза Йелън по време на дискусия, организирана от Bloomberg TV във Вашингтон. "Нека си припомним, че това е число само за едно тримесечие и не очаквам растеж с това темпо да продължи", добави тя, цитирана от CNN.

Според анализатори една от главните причини за очакваното свиване са намаляващият процент на спестяване, съчетан с възобновяването на изплащането на студентски заеми през октомври. Икономисти отчитат, че подновяването на плащанията се равнява на приблизително 70 млрд. долара, или около 0.3% от разполагаемия личен доход. По този начин намаляване на разходите изглежда логично. Друг потенциален проблем е, че спестяванията, които са натрупани по време на пандемията, вече започват да привършват. Някои сектори на икономиката бяха засегнати от повишаването на лихвените проценти, особено имотният. Продажбите на съществуващи жилища спаднаха до най-бавния си темп от 13 години насам през септември, тъй като лихвите по ипотечните кредити се повишиха.

Потребителските разходи бяха много по-устойчиви, отколкото повечето икономисти очакваха през тази година, като силните данни за продажбите на дребно през миналата седмица допринесоха за краткото повишаване на доходността на 10-годишните държавни ценни книжа до 16-годишен връх.

София Дросос, икономист в Point72 Asset Management, смята, че потребителите са били подпомогнати от комбинацията от нарастващи заплати и забавяща се инфлация. "Темпът на потребление вероятно ще се забави. [но] ако продължим да наблюдаваме спад на инфлацията, докато пазарът на труда е здрав, потребителите ще останат на стабилна основа", смята тя.

Трябва да се има предвид, че САЩ са изправени и пред трилиони долари федерален дълг, две продължаващи войни и възможността за спиране на работата на правителството следващия месец. Всичко това прави намаляването на темпа на растеж на БВП почти неизбежно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    Войната си казва думата.

    Нередност?
Нов коментар