🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайските служби вербували европейски политик в опит да разделят Запада

Западните агенции определят случая като "класически пример" за китайски шпионаж

Вербуваният е трябвало да влияе на европейските дискусии по въпроси, вариращи от репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите (мюсюлманско малцинство) в провинция Синдзян
Вербуваният е трябвало да влияе на европейските дискусии по въпроси, вариращи от репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите (мюсюлманско малцинство) в провинция Синдзян
Вербуваният е трябвало да влияе на европейските дискусии по въпроси, вариращи от репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите (мюсюлманско малцинство) в провинция Синдзян    ©  Reuters
Вербуваният е трябвало да влияе на европейските дискусии по въпроси, вариращи от репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите (мюсюлманско малцинство) в провинция Синдзян    ©  Reuters
Темата накратко
  • Съвместно разследване на три западни медии разкрива връзка между китайски таен агент и белгийски политик, които заедно се опитвали да разделят Запада и да влияят върху световната политики.
  • Кореспонденцията между двамата продължила близо три години и се водела изцяло дистанционно чрез съобщения. Вербуваният европеец - Франк Крейелман, е бивш сенатор и доскорошен областен лидер на партия.
  • Редица западни агенции определят случая като показателен за целите на Пекин, а белгийският премиер изразява опасения относно състоянието на демокрацията.

В продължение на повече от три години белгийски политик е действал като агент на китайското разузнаване. Случаят ясно показва една от основните цели на китайския шпионаж - въздействие върху политически решения, засягащи пряко държавата.

Даниел Ву, офицер от Министерството на държавната сигурност (MSS) на Китай, подтиквал Франк Крейелман, белгийски сенатор от 1999 до 2007 г., да влияе на европейските дискусии по въпроси, вариращи от репресиите на Пекин срещу демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите (мюсюлманско малцинство) в провинция Синдзян.

В края на 2022 г., когато предстои официално посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Китай, Ву иска Крейелман да убеди двама десни членове на Европейския парламент да кажат публично, че САЩ и Обединеното кралство подкопават европейската енергийна сигурност.

"Целта ни е да влошим американско-европейските отношения", пише офицерът в съобщение до бившия сенатор.

Комуникацията между китайския служител и белгийския политик е документирана в поредица от разменени текстови съобщения в периода 2019 - 2022 г. По време на съвместно разследване Financial Times, германското списание Der Spiegel и френският вестник Le Monde получават въпросните доказателства от западен източник. Коментар не е получен и от замесените лица, а китайското посолство в Брюксел отрича да е запознато със случая.

Шпионаж за световно влияние

Съобщенията разкриват детайли относно опитите на Пекин да променя политически решения - явление, за което западните разузнавателни служби отдавна сигнализират. Но докато всички държави развиват една или друга форма на шпионаж, то операциите на MSS са насочени към постигане на влияние, простиращо се на всички континенти.

Ву е действал предимно от източната провинция Джъдзян, където се намира един от клоновете на министерството, твърдят четирима агенти от западни страни. Офицерът е бил засичан да оперира също в Полша и Румъния.

В кореспонденция от 2021 г. китайският офицер пише на Крейелман, че има за задача да "атакува Адриан Зенз" - изследовател, помогнал за разкриването на геноцида срещу уйгурите. В друг случай Ву моли белгийския сенатор да му съдейства при саботирането на конференция в Тайван. Двамата обсъждат използването на посредник, който да повлияе на католически кардинал, вербувайки го да говори срещу политизирането на COVID-19. По това време Пекин е подложен на сериозен международен натиск заради заразата, която тръгна от град Ухан.

Бивши служители на американското разузнаване, запознати с дейността на MSS и информирани за комуникацията, потвърдиха, че съобщенията носят белези на класическа операция на китайската агенция за политическо влияние.

"Те отразяват манията на министерството, че САЩ стои зад протестното движение в Хонконг, желанието за спиране на протайванските конференции, и мисията му да дискредитира всички, съобщаващи за жестокостите в Синдзян", коментира Денис Уайлдър, бивш топ анализатор на ЦРУ за Китай, сега преподавател в Джорджтаунския университет.

Питър Матис, бивш ЦРУ анализатор на контраразузнаването, отбеляза, че случаят демонстрира и друга характеристика на китайското разузнаване - MSS позволява независимост на своите регионални поделения. "Командването и Пекин дават насоки, но агентите решават как да постигнат целите си", добави Матис.

Друг бивш американки агент заяви пред Financial Times, че китайските офицери обикновено вербуват европейски политици от по-ниските етажи на властта, които са "съпричастни с каузата на Китай или такива, възползващи се от щедростта на държавата". Въпросните лица имат установен контакт с високопоставените служители и така обсъждат с тях важни политически въпроси. Стратегията е потвърдена от друга поредица съобщения, в които Ву споменава предишни опити на Крейелман да достигне до Мартин Зелмайер - бивш генерален секретар на Европейската комисия и едно от най-влиятелните фигури в Брюксел за времето си. Китай обаче е неуспешен в конкретното си начинание, а Зелмайер отрича яростно твърдението.

Не е ясно кога е бил вербуван белгийският политик. Връзката между Ву и Крейелман е била изцяло дистанционна с изключение на едно посещение на европееца в Саня, курортен град на остров Хайнан, през 2019 г., когато се запознава с китайския си "работодател".

Заради сътрудничеството си с китайската агенция в петък Крейелман беше отстранен от партията Vlaams Belang, чиито лидер беше в град Мехелен.

Найджъл Инкстър, бивш ръководител на операциите в MI6 и експерт по китайското разузнаване, коментира, че по-голямата част от китайския шпионаж се извършва от различни провинциални клонове, а този в Джъдзян има "първенство" за операции в Европа. По данни въпросното подразделение разполага с приблизително 5000 офицери.

"Китай има значителен ресурс за осъществяване на шпионаж в Брюксел, който е стратегически важен заради високата концентрацията на международни организации, в това число Европейската комисия и НАТО", добави Инкстър.

Брюксел е основна "мишена" за китайското разузнаване и поради ограниченото присъствие на западни служби там. Освен всичко по думите на бивш оперативен агент от ЦРУ китайците са склонни на по-рисковани действия в Европа, защото считат, че последствията от залавянето им ще са по-малки, отколкото в САЩ.

При пристигането си на срещата на европейските лидери в Брюксел в петък белгийският премиер Александър де Кроо беше попитан за случващото се в страната му, което той определи като "много проблематично".

"Това всъщност би означавало, че някои хора саботират нашия просперитет, нашата сигурност, нашата демокрация отвътре, от партия, която стои в парламента на нашата страна, в Сената... Сенатор от Vlaams Belang е на първа страница на Financial Times - целият свят е видял това", коментира министър-председателят.

Де Кроо признава, че е знаел за разкритията от няколко седмици и е бил "шокиран". Премиерът добави, че случаят показва как "крайната десница може да бъде опасност за нашето общество".

Въпреки всичко обаче от съобщенията се разбира, че Крейелман не е бил твърде успешен в опитите си да повлияе европейската политика. През юни 2021 г. например той сам призна, че се е "опитал да се противопостави... но без успех" на резолюция в белгийския парламент, която обявява уйгурите за застрашени от геноцид.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар