🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайската икономика се върна към растеж след удара от коронавируса

През второто тримесечие БВП е нараснал с 3.2%, но за първата половина на годината все още е на червено

Промишлеността се възстановява по-бързо от продажбите на дребно
Промишлеността се възстановява по-бързо от продажбите на дребно
Промишлеността се възстановява по-бързо от продажбите на дребно    ©  Reuters
Промишлеността се възстановява по-бързо от продажбите на дребно    ©  Reuters

Китайската икономика почти се е възстановила през второто тримесечие от ефектите на коронавируса. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал на годишна и тримесечна база повече от очакванията. Втората най-голяма икономика в света отбеляза рязък спад през първите три месеца на годината по време на блокирането заради вируса.

БВП на страната нарасна с 3.2% в сравнение със същия период на миналата година и с 11.9% спрямо първото тримесечие. За шестте месеца обаче все още се отчита спад - с 1.6% по-малко от първото полугодие на 2019 г.

Данните за китайската икономика се следят отблизо, защото могат да се използват за ориентир как може да протече възстановяването на САЩ и ЕС, които бяха ударени от вируса малко по-късно.

По-добрите икономически резултати сочат към V-образно възстановяване - рязко повишение на БВП сред остър спад. Това също така означава, че Китай не е влязъл в техническа рецесия - с две последователни тримесечия на свиване на икономиката. Връщането към растежа става след най-голямото свиване за последните десетилетия от 6.8% през първото тримесечие. Тогава предприятията спряха работа през по-голяма част от периода, защото Пекин въведе строги мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Мерките на Пекин

Правителството въведе редица мерки за подпомагане на икономиката, включително данъчни облекчения. Засега изглежда, че те действат - заводите са отново натоварени с поръчки, което личи от ръста на промишленото производство, отбелязва BBC.

Но един сектор, който не се възстанови толкова бързо, колкото се надяваха специалистите, са продажбите на дребно. Те все още намаляват през второто тримесечие, а увеличението на вътрешното потребление отново ще остане предизвикателство.

Точно когато икономиката започва да се възстановява, напрежението между Китай и САЩ отново нарасна - този път заради приетия от Пекин закон за сигурността на Хонконг, довел до решението на Вашингтон да отнеме специални икономически статут на града. Поради това някои икономисти все още не са склонни да определят възстановяването на Китай като V-образно.

Германската Deutsche Bank пише в бележка до клиентите си, че "възстановяването с V-образна форма" е "до голяма степен завършено". "Потребителските разходи все още са под предишното си ниво, но основната разлика е до голяма степен концентрирана в няколко сектора - пътувания, хранене, развлекателни услуги - където бързото възстановяване е малко вероятно", смятат от банката.

През май Китай обяви, че няма да си поставя цел за икономически растеж за 2020 г., тъй като по-важно е да се справи с кризата в резултат на пандемията на коронавирус. Това се случва за първи път от 1990 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1

    Как китайците могат ! , По - лесно ли се управлява грамадна държава от , колкото като нашата ?

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия

    Смешки..
    Когато масово започнат да се изнасят производства от китай, цифричките стръмно ще се обърнат... а то и сега за момента не е ясно - това реално ли е или е пропаганда от ККП ... като нивата на заразеност там.

    Нередност?
Нов коментар