🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иран е използвал сметки в Lloyds и Santander UK за избягване на санкциите

На европейски банки, нарушили американските санкции срещу Иран, са наложени глоби за по над милиард долара

Според документи Lloyds и Santander UK са обслужвали сметки на фиктивни британски компании, притежавани от санкционираната иранска Petrochemical Commercial Company
Според документи Lloyds и Santander UK са обслужвали сметки на фиктивни британски компании, притежавани от санкционираната иранска Petrochemical Commercial Company
Според документи Lloyds и Santander UK са обслужвали сметки на фиктивни британски компании, притежавани от санкционираната иранска Petrochemical Commercial Company    ©  Reuters
Според документи Lloyds и Santander UK са обслужвали сметки на фиктивни британски компании, притежавани от санкционираната иранска Petrochemical Commercial Company    ©  Reuters

Иран е използвал две от най-големите британски банки, за да прехвърля пари по цял свят като част от схема за заобикаляне на санкциите. Според документи, с които се е запознал Financial Times, Lloyds и Santander UK са обслужвали сметки на фиктивни британски компании, притежавани от санкционираната иранска Petrochemical Commercial Company (PCC), която е част от мрежа, обвинявана от САЩ, че набира стотици милиони долари за Иранската революционна гвардия и че е работила с руските разузнавателни служби за набиране на средства за подкрепяни от Иран милиции. PCC и британското ѝ подразделение PCC UK са обект на санкции от ноември 2018 г. Досега САЩ са наложили на европейски банки, нарушили американските санкции срещу Иран, глоби за по над милиард долара.

Анализираните от FT документи показват, че откакто е попаднала под американски санкции, PCC е използвала британски компании, за да получава средства от ирански подставени лица в Китай, като е прикривала действителната си собственост чрез "споразумения за попечителство" и номинални директори. Една от тези компании - Pisco UK, е регистрирана в графство Съри и притежава сметка в Santander UK.

Според британския търговски регистър Pisco UK е собственост на британския гражданин Абдула-Сиауаш Фахими. Според вътрешни документи, някои от които публикувани онлайн от иранския опозиционен сайт WikiIran, Pisco е изцяло контролирана от PCC, а Фахими е подписал споразумение да притежава компанията от нейно име. Според британски корпоративни документи Фахими е бил директор на PCC UK от април 2021 г. до февруари 2022 г.

През 2021 г. по сметката на Pisco в Santander UK са преведи средства от китайското дружество Black Tulip, което според вътрешни записи на PCC също е собственост на служител на иранската компания. Миналата година Министерството на финансите на САЩ обвини иранските нефтохимически компании, че използват множество фиктивни компании, за да избягват санкциите, като пренасочват продажбите през Азия.

Друг фронт на PCC във Великобритания е Aria Associates, която има сметка в Lloyds. Официално компанията е собственост на Мохамед Али Реджал, който според вътрешни имейли е заместник изпълнителен директор на PCC UK и редовно е общувал със служители на компанията в Техеран.

От Santander заявиха, че не могат да коментират конкретни взаимоотношения с клиенти, но са "фокусирани върху спазването на санкциите". Лице, запознато със ситуацията, е заявило, че банката е закрила сметката на Pisco. Lloyd Banking Group също е заявила, че не могат да коментират отделни клиенти, но се съобразяват със санкциите, и добавят, че "освен това, поради законови ограничения, не можем да коментираме подаването на доклади за подозрителна дейност до съответните органи, когато и ако такива се появят".

PCC UK, Реджал и Фахими не са отговорили на запитванията за коментар на FT.

Други документи, видени от FT, показват, че докато PCC е продължила да работи в Обединеното кралство, тя е сключила договори за доставка на оборудване с турската компания ASB, която миналата година е била санкционирана от американското правителство за сътрудничество с високопоставени служители на Иранската революционна гвардия. Одиторски доклади, с които се е запознало британското издание, също показват, че PCC UK е поддържала големи търговски салда с PCC в Иран, след като е била поставена под санкции от САЩ, което ѝ е позволило да продължи да работи въпреки забраната на западните банки да работят с дружеството.

На адреса на PCC UK в лондонския квартал Белгравия също така е регистрирана и NIOC International Affairs (London) Ltd., подразделение на санкционираната иранска национална петролна компания, за която Вашингтон от години твърди, че пряко финансира Иранската революционна гвардия и иранската военна дейност.

Все още няма коментари
Нов коментар