Коментар | Защо руските санкции се провалят

Освен ако мерките не са с почти глобално участие, търговците могат лесно да пренасочат санкционираните стоки чрез трети страни

Страни като Индия, Китай, Армения, Гърция, Турция, ОАЕ и Сингапур на практика станаха "перачници" на руски петрол и други санкционирани стоки
Страни като Индия, Китай, Армения, Гърция, Турция, ОАЕ и Сингапур на практика станаха "перачници" на руски петрол и други санкционирани стоки
Страни като Индия, Китай, Армения, Гърция, Турция, ОАЕ и Сингапур на практика станаха "перачници" на руски петрол и други санкционирани стоки    ©  Reuters
Страни като Индия, Китай, Армения, Гърция, Турция, ОАЕ и Сингапур на практика станаха "перачници" на руски петрол и други санкционирани стоки    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ан Крюгър, бивш първи зам.-директор на МВФ и настоящ преподавател по международна икономика в Johns Hopkins University, в коментар за Рroject Syndicate

Когато двустранните преговори не успеят да разрешат споровете между суверенни държави, накърнената страна може да се обърне към международна съдебна институция като Международния наказателен съд. В друг случай договорите и споразуменията често имат клаузи за медиация от предварително упоменат орган.

По подобен начин Световната търговска организация включва процедури за членките, които се следват, когато търговските партньори нарушат правилата на организацията. Но правилата на СТО позволяват на държавите да предприемат едностранни действия, които сметнат за необходими за защита на националната сигурност, дори ако тези мерки изискват нарушаване на договорения таван на митата.

Когато бившият американски президент Доналд Тръмп, посочвайки опасения за националната сигурност, наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, голяма част от търговските партньори на САЩ сметнаха това за протекционизъм и подадоха оплакване към СТО. Но американският отказ за назначаването на нови съдии в органа за разрешаването на диспутите на СТО остави членките без функциониращ механизъм, който да се занимае с подобни конфликти.

Санкциите са най-ефективни, когато са наложени на практика от целия свят. Известен пример са санкциите срещу Южна Африка през 80-те години на миналия век, които изиграха съществена роля в улесняване на падането на апартейда. Но ако не са почти универсални, търговските рестрикции често са по-малко ефективни от очакванията. Както казва Ричард Ханания в свой анализ от 2020 г. за Cato Institute, налаганите от САЩ търговски санкции "почти винаги не успяват да постигнат целите си", като дори "имат огромна хуманитарна цена и не само не са ефективни, а са и контрапродуктивни".

Санкциите са най-ефективни, когато са наложени на практика от целия свят.

Причина за това е, че освен ако мерките не са с почти глобално участие, търговците могат лесно да пренасочат санкционираните стоки чрез трети страни. Например Иран успява да заобиколи западните рестрикции, като изгражда сложна мрежа за пренос на петрол. По същия начин санкционирани китайски стоки все още успяват да влязат на американския пазар, тъй като базирани в Китай компании пренасочват своя износ чрез държави като Виетнам и Мексико.

След инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. САЩ и техните съюзници наложиха безпрецедентни търговски и финансови санкции на Москва, включително забрана за технологичен и военен износ. Също така бе въведен таван на цената на руския петрол от 60 долара на барел, което трябваше да отслаби икономиката на страната, докато гарантира, че Европа ще избегне дестабилизираща енергийна криза.

Тези мерки до голяма степен бяха неуспешни. Макар че финансовите санкции принудиха търговците на петрол да осигурят кораби с подходящо застрахователно покритие, преди да финализират транзакцията, цената на руския петрол не падна под 60 долара за барел. До ноември 2023 г. тя се вдигна до 84.20 долара, тъй като руските компании разработиха различни методи за прескачане на западните рестрикции.

Освен това руският санкционен режим доведе до възхода на няколко посредници, като страни като Индия, Китай, Армения, Гърция, Турция, ОАЕ и Сингапур на практика станаха "перачници" на руски петрол и други санкционирани стоки. Когато дадена компания е идентифицирана и санкционирана, нова фирма с друго име често заема мястото й. Една гръцка компания дори продаде руски петрол на американската армия.

В отговор на увеличаващите се доказателства за избягване на санкциите САЩ и техни съюзници затегнаха прилагането на мерките. През декември американското финансово министерство въведе санкции на над 25 компании и физически лица, включително в Китай и Северна Корея.

Това не означава, че западните страни не трябва да търсят невоенни методи за упражняване на натиск върху Русия. Но степента на заобикалянето на санкциите поставя под въпрос ефективността на настоящия режим и подчертава нуждата от това западните сили да вземат под внимание цената и рисковете за техните икономики.

Все още няма коментари
Нов коментар