САЩ санкционираха компании от Турция, ОЕА и Китай заради търговия с Русия

Целта е Кремъл по-трудно да получава чувствителни технологии за войната в Украйна

Съюзниците на Украйна са обезпокоени от факта, че Русия използва страни като Турция, ОАЕ и Китай като източници или канали за доставка на санкционирани стоки, които Москва не може да произведе на своя територия
Съюзниците на Украйна са обезпокоени от факта, че Русия използва страни като Турция, ОАЕ и Китай като източници или канали за доставка на санкционирани стоки, които Москва не може да произведе на своя територия
Съюзниците на Украйна са обезпокоени от факта, че Русия използва страни като Турция, ОАЕ и Китай като източници или канали за доставка на санкционирани стоки, които Москва не може да произведе на своя територия    ©  Reuters
Съюзниците на Украйна са обезпокоени от факта, че Русия използва страни като Турция, ОАЕ и Китай като източници или канали за доставка на санкционирани стоки, които Москва не може да произведе на своя територия    ©  Reuters

САЩ наложиха санкции на компании в Турция, ОАЕ и Китай като част от усилията да спрат руската отбранителна индустрия да се сдобива лесно с чувствителни технологии за войната в Украйна. Според Financial Times повече от 250 компании са били засегнати от американските мерки.

"Ще продължим да използваме инструментите, с които разполагаме, за да насърчаваме търсенето на отговорност за престъпленията на Русия в Украйна и за тези, които финансират и подкрепят руската военна машина", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Съюзниците на Украйна са обезпокоени от факта, че Русия използва страни като Турция, ОАЕ и Китай като източници или канали за доставка на санкционирани стоки, които Москва не може да произведе на своя територия. Мерките на САЩ са насочени и към компании, които са помогнали за прехвърлянето на боеприпаси и военно оборудване от Северна Корея за увеличаване на руските отбранителни запаси.

Санкционирани дружества

През ноември FT съобщи, че турският износ на части, свързани с военната промишленост, за Русия е нараснал рязко, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна миналата година. САЩ, ЕС, Великобритания и други западни партньори твърдят, че тези т.нар. високоприоритетни стоки са изделия с особена стойност за военните усилия на Русия и включват микрочипове, навигационно оборудване и оптични мерници.

Една от новосанкционираните турски компании, Kartal Exim, се описва като "многофункционален доставчик на технологично оборудване". Руските регистри сочат, че тя е изпратила стоки за около 2.1 млн. долара на Orlan LLC - компания от Санкт Петербург, която се описва като доставчик на риболовно оборудване. До момента най-голямата категория стоки, изпратени от Kartal Exim до Orlan, на стойност 1.1 млн. долара, е посочена като оборудване за "пренос на данни" - категория от списъка с високоприоритетни стоки. Стоките, изпратени от Истанбул, са произведени от западни доставчици, сред които Hewlett Packard Enterprise, Fujitsu, Dell и Samsung. Kartal не е отговорила на молбата на FT за коментар.

В ОАЕ новите американски санкции са насочени към 12 компании, много от които участват в доставката на части за самолети в Русия. Едно от санкционираните предприятия е Aspect DWC, което според руските митнически документи е доставяло части за бизнес самолети Dassault.

Сред санкционираните китайски дружества е мрежата за обществени поръчки, управлявана от бизнесмена Ху Сяосун. По данни на Министерството на финансите на САЩ неговата компания - Jarvis HK, е изнасяла боеприпаси, дронове камикадзе и оборудване за производство на полупроводникови микрочипове от Китай в Русия.

САЩ включиха в списъка и 17 други китайски юридически лица, сред които Beijing Yunze Technology и Chang Guang Satellite Technology. Според списъка двете дружества са доставяли сателитни изображения, използвани в руски операции, включително от частната военна компания "Вагнер". Министерството на финансите на САЩ отбелязва, че Русия е станала "зависима от търговските сателитни изображения на КНР".

САЩ също така са санкционирали и Иван Таврин, ръководител на компания за дялов капитал, който се превърна в основен участник в сделките на западни компании, желаещи да излязат от Русия, както и Expobank, която финансира няколко от тези сделки.

ЕС забранява вноса на диаманти от Русия

Европейският съвет одобри забрана за внос на редица стоки в новия, 12-и пакет икономически и персонални санкции срещу Русия. В съобщението се казва, че:

- се забранява директният (1 март 2024 г.) и индиректният (1 септември) внос, покупка или прехвърляне на диаманти от Русия, включително транзитно преминаващите през нея, но и руски диаманти, преработени в трети страни

- забранява се вносът на втечнен пропан-бутан, който засяга годишен оборот от 1 млрд. евро (с година преходен период)

- затягат се правилата за търговия на

стоки и технологии с двойна употреба

- ограничава се още повече вносът на стоки, които носят значителни приходи на Русия, като чугун, мед, медни и алуминиеви кабели - на стойност 2.2 млрд. евро годишно

- въвежда се нова клауза - т. нар. no Russia clause (която се прилага към износители от ЕС и забранява реекспорта за употреба към Русия на някои стоки). Това означава, че европейските компании ще трябва да се договорят с партньори от трети страни, за да бъде включена в договорите забрана стоки с двойна употреба да се реекспортират към Русия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Войната в Украина вече може да се брои за приключена и скалпа е на колана на Вовата Путин.
    Та не тази война е причината на точковото санкциониране, на което е обърнала внимание газетата, а погледът на САЩ е в предстоящата голяма война и всяческото спъване на потенциалния противник да засили военния си капацитет.

    В този ред на мисли особено внимание трябва да се обърне на експорта на перални за РФ, защото единствено руснаците могат от перални да правят свръхзвукови калибри...

    Нередност?
  • 3
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Преди 5-6 месеца ли беше, когато изсреляха летателен апарат към луната, един симпатичен и умен човек се беше пошегувал, че ще лети около нея заради центрофугиращия чип от пералнята.

    Финият хумор винаги е приятен.

    Уви, след това сондата се разби. Тогава един дежурен пропагандист на ПП Любомир Аламанов се изказа, как дори сондите не искали да изпълняват волята на Путин и се разбивали. Само българските путински мурзилки слушали, дори сондите не били.

    Като започна да гледам посоката на войната, след някоя и друга година може да започне едно голямо триене на статуси, коментари и анализи. Но тогава авторите ще продънват по-вокално и от преди и ще прокламират гордо: О, другарю ХХХХ, дори и вие не можете да ми попречите да ви обичам. Нищо, че преди година и сондите не ви слушата, днес аз ще бъда почетната ви мурзилка.

    Нередност?
Нов коментар