Чехия започва да снабдява от лятото Украйна с боеприпаси от страни извън ЕС

Прага вече е намерила 800 хил. снаряда в незападни държави

Чешкото правителство намери 800 хил. снаряда, като доставките им може да започнат още от лятото.
Чешкото правителство намери 800 хил. снаряда, като доставките им може да започнат още от лятото.
Чешкото правителство намери 800 хил. снаряда, като доставките им може да започнат още от лятото.    ©  Reuters
Чешкото правителство намери 800 хил. снаряда, като доставките им може да започнат още от лятото.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украйна може да започне да получава боеприпаси, които са купени от страни извън Европейския съюз (ЕС), още това лято. Това ще се случило благодарение на програма на чешкото правителство, според която Прага и други партньори купуват боеприпаси и впоследствие ги изпращат към Киев.

Чешката програма беше представена на Мюнхенската конференция по сигурност, като целта й е да запълни дупката, която беше оставена от блокирането на новия пакет от помощи в Конгреса в САЩ. Проблеми имаше и от европейска страна, като обявеният през миналата година план за произвеждането на 1 млн. снаряда не беше изпълнен до крайния срок от 31 декември.

По този начин Украйна се оказа в позиция, в която отново се наложи значително да отстъпи на Русия по отношение на изстреляните боеприпаси. В началото на 2023 г. The Washington Post съобщи, че Съединените щати тихомълком са сключили сделка с Южна Корея за купуване на 1 млн. снаряда в стандартния за НАТО калибър 155 mm, който вече е стандартният и за украинската армия. Тези снаряди, добавени към боеприпасите, които Украйна получаваше директно от САЩ и европейските страни, позволиха на украинските гаубици да поддържат скоростта 10 хил. изстрела на ден. Това беше и периодът, в който Киев не отстъпваше на Москва по изстреляни снаряди, дори и украинските гаубици да са два пъти по-малко от руските.

Това доведе до ситуация, в която ежедневното използване на артилерия от Украйна спадна от 10 хил. изстрела до едва 2 хил. В същия момент обаче използването от страна на руската армия остана повишено благодарение на огромната пратка амуниции от Северна Корея.

Какво прави Чехия?

Именно на този фон заместник-министърът на отбраната на Чехия Йан Йерес заяви, че страната му е открила 800 хил. снаряда, "намиращи се в незападни държави". Източници на Euractiv твърдят, че по-голямата част от набелязаните боеприпаси се намират в Турция, Южна Корея и Южна Африка.

Прогнозната цена за тези снаряди е 1.5 млрд. долара, макар и да имаше очаквания, че разходите може и да са по-малки заради големия брой на закупени боеприпаси. Ролята на чешкото правителство е да открива тези боеприпаси и да извърши доставката им до Украйна. От партньорите по програмата се очаква да предоставят нужното финансиране.

"Целта на нашата инициатива е да доставяме боеприпаси на световните пазари, да организираме финансиране и да координираме доставките до Украйна", каза чешкият премиер Петр Фиала, цитиран от Euractiv.

Белгия, Канада, Дания и Нидерландия бяха първите държави, които официално заявиха, че стават част от инициативата. В последствие още 13 държави се присъединиха към чешкия артилерийски клуб. За три седмици Йерес и колегите му събраха всичките 1.5 млрд. долара, което ще позволи и изпращането на по-голямата част от тях към Прага.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар