И Естония предупреждава, че Русия се готви за война със Запада

Москва ще увеличи значително броя на войниците по границите си с НАТО

Службите очакват масирано струпване на войски по границата с НАТО през следващите години
Службите очакват масирано струпване на войски по границата с НАТО през следващите години
Службите очакват масирано струпване на войски по границата с НАТО през следващите години    ©  Reuters
Службите очакват масирано струпване на войски по границата с НАТО през следващите години    ©  Reuters

Русия се подготвя за война със Запада в следващото десетилетие, смята Каупо Розин, генерален директор на външното разузнаване на Естония. Той заяви, че според службите Москва планира да удвои броя на войниците, които са разположени по границата с НАТО, като това е сигурен признак за намеренията на Кремъл.

Розин подчерта, че Русия в момента не е "склонна да провежда каквито и да било военни действия срещу НАТО", но "виждаме, че руснаците в собственото си мислене изчисляват, че военен конфликт с НАТО е възможен през следващото десетилетие". "Руснаците планират да увеличат военната си сила по границата с балтийските държави, но също и по границата с Финландия", каза Розин. "Много вероятно ще видим увеличение на военната сила, може би близо удвояване. През следващите години ще видим увеличение на въоръжените транспортни средства, танковете, артилерийските системи", добави той, цитиран от Financial Times.

В доклада на разузнаването се казва, че броят на войските, които Русия е разположила на границата си с Естония, се очаква да се удвои от 19 хил., които бяха там преди нахлуването в Украйна през 2022 г. По дългата 1340 км граница с новата членка на НАТО Финландия се очаква да бъде разположен нов армейски корпус. Той вероятно ще се състои от "две или три маневрени единици с около дузина единици за огнева поддръжка и бойна поддръжка", се добавя в доклада.

Розин твърди, че съюзниците от НАТО трябва да възпират Русия, като увеличат военните си разходи. Естония планира да похарчи повече от 3% от БВП тази година за отбрана, над целта от 2% на НАТО, която по-големите европейски страни, включително Франция и Германия, все още се борят да постигнат. "Можем да управляваме това от наша страна", добави той. "Не става въпрос само за това как мислят руснаците. Възможно е да повлияем на руските изчисления", смята Розин.

Намесата на Тръмп

Голямо влияние върху развитието на този въпрос ще окажат президентските избори в САЩ тази година. В случай че Доналд Тръмп успее да спечели нов мандат в Белия дом, то бъдещето на НАТО изглежда доста по-несигурно, отколкото ако сегашният президент Джо Байдън остане на власт за нови четири години.

Доналд Тръмп заяви през уикенда, че Русия може да прави "каквото си поиска" със страните от НАТО, които не успеят да постигнат целта от 2%. Това не е нова идея, като Тръмп нееднократно засягаше въпроса по време на президентския си мандат. Въпреки заканите обаче, според експерти и анализатори бизнесменът не би трябвало да ги изпълни, дори и определени страни от алианса да не изпълняват изискването за инвестиции в отбрана.

Москва произвежда боеприпаси

Един от най-важните аспекти на войната е производството на нужните боеприпаси или снабдяването на армията с тях, ако производството не е възможно. Русия е произвела 3.5 млн. броя боеприпаси миналата година, което далеч надхвърля собственото производство на Украйна и западните доставки, показват данни на естонската служба. Този брой ще нарасне до 4.5 млн. през 2024 г., докато западното производство остава бавно, което означава, че пропастта между руските и украинските сили ще се разширява, се казва в доклада.

Въпреки това Русия е претърпяла тежки загуби на техника, които включват повече от 2600 танка, 5100 бронетранспортьора и 600 самоходни артилерийски установки към миналия месец, изчисляват от естонските служби. В опит да заобиколи западните санкции, които ограничават достъпа на Москва до металорежещи машини, производствени линии и фабрично оборудване, Путин нареди модернизирането на бронираните превозни средства, извадени от складовете, и агресивно преследва алтернативни доставки, особено от Китай и Хонконг, се казва в доклада.