🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще наложи мита върху вноса на руско зърно

Рекордните 4 млн. тона е достигнал европейският внос от Русия на засегнатите продукти през миналата година

Това ще доведе до повишаване на цените с поне 50%, като по този начин ще бъде сведено до минимум търсенето
Това ще доведе до повишаване на цените с поне 50%, като по този начин ще бъде сведено до минимум търсенето
Това ще доведе до повишаване на цените с поне 50%, като по този начин ще бъде сведено до минимум търсенето    ©  Reuters
Това ще доведе до повишаване на цените с поне 50%, като по този начин ще бъде сведено до минимум търсенето    ©  Reuters

ЕС се готви да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус, за да успокои фермерите и някои държави членки - първото ограничение върху хранителни продукти след инвазията на Москва в Украйна. Това съобщава Financial Times, като се позовава на свои източници. Брюксел дълго време се съпротивляваше на натиска от страна на Полша и балтийските държави за ограничаване на вноса от Русия и Беларус с аргумента, че подобен ход може да наруши световните пазари на храни и да навреди на развиващите се страни.

Според запознати с плановете обаче през следващите дни се очаква Европейската комисия да наложи мито от 95 евро на тон върху зърнените култури от Русия и Беларус. Това ще доведе до повишаване на цените с поне 50%, като по този начин ще бъде сведено до минимум търсенето. Мита от 50% ще бъдат наложени и на маслодайните семена и производните им продукти. Вносът на засегнатите продукти - зърнени култури, маслодайни семена и техни производни - от Русия в ЕС достигна рекордните 4 млн. тона през 2023 г., което представлява 1% от общото потребление в ЕС. През февруари Латвия наложи едностранна забрана за внос на много храни от Русия и Беларус, а Литва обяви строги проверки на товарите.

Според източниците на изданието митото ще бъде максималния допустим размер спрямо правилата на Световната търговска организация. Русия би могла да предприеме ответни мерки, но тя вече е забранила вноса на повечето хранителни продукти от ЕС, а много европейски компании от този сектор са напуснали страната през последните години, пояснява FT.

Едностранни забрани на вноса на храни от Русия

През февруари Латвия наложи едностранна забрана за внос на много хранителни продукти от Русия и Беларус, докато Литва обяви строги проверки на товарите. По-рано този месец полският премиер Доналд Туск заяви, че Латвия по разбираеми причини е наложила собствена забрана за износ на руски храни, и предупреди, че Полша може да последва примера ѝ. Туск заяви, че би "предпочел да вземем заедно, като целия ЕС, решение за санкции срещу Русия и Беларус по отношение на храните и селскостопанските продукти".

В Полша фермерите протестират срещу по-евтиния внос от Украйна, а все повече и от Русия, който подкопава пазара на местно зърно. След като преди това наричаше руския износ на зърно за Полша "незначителен", миналата седмица комисарят по земеделието на ЕС Януш Войчеховски промени позицията си по време на посещение в родната си Полша, заявявайки, че "когато Русия използва храната като оръжие, ние трябва да реагираме".

В петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви в разговор с Туск, че комисията "разглежда възможността за въвеждане на ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Русия". Същия ден ЕК представи предложение за изменение на някои разпоредби на Общата селскостопанска политика, за да подпомогне европейските фермери. Сред тях са промени на някои от стандартите за т.нар. добро земеделско и екологично състояние, както и освобождаване на стопанства с площ под 10 хектара от контрол и санкции, свързани с изискванията на ЕС.

Комисарят по въпросите на търговията Валдис Домбровскис вероятно ще избере митата вместо санкциите, тъй като те няма да изискват единодушно одобрение от страните в съюза, както е в случая със санкциите. Мярката ще позволи на продуктите да преминават през ЕС по пътя към Африка и Азия. Москва вече обвини ЕС, че със санкциите си срещу руски банки и енергийни компании е предизвикал смущения на световния пазар на храни, с което спечели симпатиите на някои развиващи се страни. Дипломатите на ЕС твърдят, че доставките са били задушени от опитите на Русия да блокира Черно море и от нападенията срещу украински зърнени силози.

ЕС произвежда повече от 300 млн. тона зърнени и маслодайни култури годишно и е нетен износител на първите, така че няма нужда от внос от Русия и Беларус. Представител на ЕС отбеляза, че цените на зърнените култури са на четиригодишно дъно, докато Русия е "много конкурентна на пазарите на зърнени култури и оказва значителен натиск".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Само заради езиковата бариера ли четете и преразказвате FT, а не полски, унгарски словашки, пък и български медии по темата за протестите на фермери срещу дъмпинговия внос на земеделска продукция от Украина?
    Май половината яйца в БГ са преетикирани украински, както чета?

    В Полша обструкциите на украинския внос на зърно добиват формата на търговска война - изсипвт се на релсите вагони със зърно, блокират се на границата кервани украински ТИР-ове.

    ЕС немее по темата, но въвежда мита за стоки, които видимо са му необходими - 4 млн.т. пшеница, които никой насила не му бута в ръцете.

    Доста е суициден синдром гони този фон дер ЕС!
    След като си отряза евтиния газ и петрол и поетапно взе да изпада в рецесия, сега видимо ще почне и да гладува....

    Нередност?
Нов коментар