Аналена Бербок: Да покажем смелост и отговорност за нашата Европа

Трябва да подготвим ЕС за разширяване. Не можем да си позволим "сиви зони" на Балканите или в Източна Европа, тъй като за Путин те са покана за вмешателство, смята федералният министър на външните работи на Германия

Аналена Бербок: Да покажем смелост и отговорност за нашата Европа
Аналена Бербок: Да покажем смелост и отговорност за нашата Европа
   ©  photothek.net, Florian Gärtner
   ©  photothek.net, Florian Gärtner
Аналена Бербок е федерален министър на външните работи на Германия. Статията излиза едновременно в няколко европейски медии, като в България е предоставена ексклузивно за "Капитал".
Темата накратко
  • Най-късно от започването на агресивната война срещу Украйна от страна на Русия знаем: разширяването на нашия Европейски съюз е необходимост в геополитически аспект.
  • Не можем да си позволим отново, както при държавите от Западните Балкани, цяло поколение да стои в очакване в чакалнята на Европейския съюз.
  • За да може нашият съюз на свободата да се справи с тази поколенческа задача, трябва да го реформираме. Това за мен означава и по-малко възможности за вето в съвета.

Наоколо звучеше европейският химн, в небето блестеше дъжд от златни искри. Напълно непознати хора се прегръщаха. На 1 май 2004 г. на моста на река Одер между източногерманския Франкфурт и западния полски град Слубице заедно със стотици хора и аз празнувах този специален за Европа момент: Изтокът и Западът най-сетне се бяха обединили в Европейския съюз. Тази нощ около 75 милиона души в Естония, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения, Словакия, Чехия, Унгария и Кипър станаха част от семейството на ЕС. По-късно се присъединиха и нашите съседи в България, Румъния и Хърватия.

Смелостта, отговорността и далновидността на хората в присъединилите се държави - от Балтийско до Средиземно море - тогава направиха възможен този голям празник. Те решително започнаха дългия и труден процес на реформи и хармонизация.

За мен като германски външен министър 1 май показва, че всяко поколение си има своя задача. Поколенията на нашите родители, на нашите баби и дядовци след Втората световна война осъзнаха, че помирението е основата за една Европейска общност на мира. Ние, германците, не бива никога да забравяме, че точно ние, които бяхме причинили война и унищожение на толкова много хора, по този начин можехме да намерим пътя към мира и приятелството. Поколенията преди нас създадоха един Европейски съюз на свободата - да живеем, да се трудим, да развиваме икономиката - от Атлантическия океан до границата с Русия.

Поколението от времето на голямата присъединителна вълна трябваше да събере смелост, да не позволява да бъде объркано от насрещния вятър и популистките лозунги. Както в Германия, където в период на висока безработица се насаждаше страх от "полските водопроводчици". Но както бившият федерален президент Валтер Шел някога каза, задача на политиката е "да върши правилното и да го популяризира". Вместо да се поддава на настроения и да се оставя те да я водят. Човек се пита дали ако тогава бяха съществували социалните медии, дебатът щеше да приключи с друг резултат. Но от омраза, популизъм и колебливост не може да произлезе нищо многообещаващо.

Сега нашето поколение е изправено пред задачата да защити и укрепи проекта за мир и свобода - Европа, дори това да коства неимоверни усилия. Защото агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна ни показва по най-брутален начин, че нашият мир, нашата свобода и нашето благоденствие в Европа не са даденост. За да опазим нашата Европа, ние се нуждаем днес от същото, което е водело поколенията преди нас при изграждането на нашата обединена Европа: смелост, отговорност и далновидност.

Като Европейски съюз ние защитаваме заедно с приятели и съюзници нашите ценности и нашата сигурност. Твърдо заставаме на страната на Украйна. Толкова дълго, колкото е необходимо. На страната на държавата, която от повече от две години дава огромна жертва за бъдеще в свобода и демокрация - и междувременно се насочва с големи крачки по пътя на присъединяването към Европейския съюз.

Най-късно от започването на агресивната война срещу Украйна от страна на Русия знаем: разширяването на нашия Европейски съюз е необходимост в геополитически аспект. Политическите и географските "сиви зони" на Балканите или в източната част на Европейския съюз са изключително опасни. Ние не можем да си позволим подобни "сиви зони", тъй като за Путин те са покана за вмешателство, за дестабилизация.

Европейският съюз се застъпва за свободата, демокрацията и върховенството на закона. Точно както преди 20 години и днес отново милиони европейци виждат шанс и обещание да станат граждани на Европейския съюз. И не можем да си позволим отново, както при държавите от Западните Балкани, цяло поколение да стои в очакване в чакалнята на Европейския съюз. Не трябва да проиграваме шанса да разширим и подсилим нашия съюз, а по този начин и да го направим по-сигурен. Нашият съюз на мира и свободата е отворен за нови членове.

Но за да бъде успешно присъединяването на други държави в съюза, трябва да гарантираме, че Европейският съюз продължава да бъде способен да действа както в собствените си граници, така и извън тях. Затова ние ще продължим последователно да развиваме нашия Европейски съюз. Дори и непрекъснато да се борим ожесточено относно това "как" - както подобава в едно голямо семейство. Богатият опит на държавите - членки на Европейския съюз, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004 г. и успешно се справиха с дългия процес на трансформация, е особено ценен.

За да може нашият съюз на свободата да се справи с тази поколенческа задача, трябва да го реформираме. Това за мен означава и по-малко възможности за вето в съвета. В един съюз с възможни повече от 35 члена трябва да продължим да бъдем дееспособни. Това означава също да можем да взимаме решения с голямо мнозинство вместо единодушно. Дори и това да означава, че предложения, отправени от Германия - както и от всяка друга държава членка - могат да бъдат отхвърлени с мнозинство при гласуване. Трябва да се заемем с разширяването и реформите заедно и решително.

Да покажем смелост и отговорност, това означава днес, че трябва сега да подготвим нашия Европейски съюз за това да присъедини още в това десетилетие нови държави. За да се прегръщат отново хората, наоколо да звучи европейският химн, обединени в нашето разрастващо се европейско семейство.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    Нашата Европа е България. България като държава, а не като треторазрядна провинция на бюрократичното чудовище Европа, дето чрез проксита анексира земя след земя.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Розово-зелената Аналена е част от миналото.
    Миналото не може да чертае бъдещето, със своите методологии по две причини:
    а) неолибералният глобализъм е изключително кратък, регионален и несъществен като последици момент от развитието на човечеството. Ако трябва да го сравним с болест - прилига на лек грип;
    б) неолибералите, които са европейска проекция на социалистическата Демократическа партия в САЩ се вписват в нейното идеологическо могъщество - от Клинтън до Тръмп II.

    Не бих си губил времето да чета Беброк. След макс половин година никой няма да я знае. Та е от политиците-чорапи: носиш и хвърляш...

    P.S. Бих помолил тия, дето я ни я натрапват като радиоточка, да я попитат какво е общото и различното между СЕ и Нато?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    P.S. И - чудно защо, вместо с фусила Аналена, не се завъртите към студентските протести в САЩ, които обхващат все повече университети там? Полицаи в американски университетски кампуси влачат за косите евреи, които протестират срещу избиването на кило на хора, само защото са палестинци!
    Ставащото наподобява 1968 г в Париж, а ев ситуация на пропагандна мерзост като в "1984" по Оруел.

    Всъщност дали ще искате да го видите или не - общественото развитие ви подминава, Капитал.
    Отново и отново.
    Пък вие си останете до осмуканите от мравките днешни ребрени (без мозък) политически кокали, които ни тикате в очите.

    Нередност?
Нов коментар