🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грузия завива към Русия и се разправи с протестиращите, подкрепящи ЕС

Властите използваха сила срещу демонстрантите, които са против закона за чуждестранните агенти, наподобяващ този на Путин

Полицията използва водни оръдия, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне голям протест срещу закона за "чуждестранните агенти".
Полицията използва водни оръдия, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне голям протест срещу закона за "чуждестранните агенти".
Полицията използва водни оръдия, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне голям протест срещу закона за "чуждестранните агенти".    ©  Reuters
Полицията използва водни оръдия, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне голям протест срещу закона за "чуждестранните агенти".    ©  Reuters
Темата накратко
  • Демонстрантите се събраха, след като парламентът прие закона за "чуждестранните агенти" въпреки предупрежденията на ЕС и опозицията, че той повтаря репресиите на Путин срещу инакомислещите.
  • Насилието избухна ден след рядката поява на публично събитие на проруския олигарх Бидзина Иванишвили, който е и основател на управляващата партия "Грузинска мечта".
  • Предвид наближаващите избори "Грузинска мечта" вижда в закона средство да държи опозицията под контрол и да увеличи максимално шансовете си да запази парламентарното си мнозинство.

Грузинската полиция брутално се разправи с продемократичните протестиращи от началото на седмицата и така Тбилиси пое към проруски курс, макар че е кандидат за членство в ЕС. Във вторник вечерта полицията използва водни оръдия, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне голям протест срещу закона за "чуждестранните агенти", който според демонстрантите е вдъхновен от въведения от Владимир Путин в Русия. Насилието избухна ден след рядката поява на публично събитие на проруския олигарх Бидзина Иванишвили, който е и основател на управляващата партия "Грузинска мечта".

Проруският олигарх Бидзина Иванишвили нападна Запада

В понеделник Иванишвили участва в проправителствен митинг, на който произнесе дълга конспиративна антизападна реч, напомняща руската пропаганда, в която заяви, че Грузия не се управлява от "избрани власти, а от чуждестранни агенти", съобщава Financial Times.

Миналия месец законът предизвика няколко нощни протеста, но във вторник вечерта насилието ескалира, като по данни на вътрешното министерство полицията за борба с безредиците е пребила протестиращи и е задържала най-малко 63 души.

Демонстрантите се събраха, след като парламентът прие закона за "чуждестранните агенти" въпреки предупрежденията на ЕС и опозицията, че той повтаря репресиите на Путин срещу инакомислещите. Докато в сряда в центъра на града отново цареше спокойствие, заседанието на парламента, на което се обсъждаше законопроектът, беше прекъснато от масов спор между десетки депутати.

Какво изисква законът

Законът изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от нужното финансиране за дейността си от чужбина, да се регистрират в Министерството на правосъдието или да бъдат глобени, което поражда опасения за репресии в стила на Кремъл и възможно съдебно преследване.

Предвид наближаващите избори "Грузинска мечта" вижда в закона средство да държи опозицията под контрол и да увеличи максимално шансовете си да запази парламентарното си мнозинство. Но за грузинците, желаещи страната да се присъдени към ЕС, това е сериозна заплаха за стремежа на страната да влезе в съюза и е ясен знак за сближаване с Русия.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили може да откаже да подпише закона, но правителството може да го гласува отново. Зурабишвили се кандидатира като независим кандидат с подкрепата на "Грузинска мечта", но след това се разграничи от партията и сега е неин яростен критик. Във вторник тя определи репресиите като "напълно неоправдани, непровокирани и несъразмерни". Зурабишвили заяви, че правителството носи "пълна отговорност" за насилието и че "правото на мирен протест е отказано на грузинския народ".

В сряда вечерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в социалната мрежа X, че страната се намира на "кръстопът". "Грузинският народ иска европейско бъдеще за своята страна... Тя трябва да запази курса по пътя към Европа", написа тя.

Служител на ЕС предупреди, че всяко наказателно действие от страна на Брюксел може да има обратен ефект. "Ситуацията е много лоша и в ЕС има сериозни опасения относно политиката и поведението на "Грузинска мечта", посочва служителят.

В същото време, ако ЕС замрази кандидатурата на Грузия за членство, това "просто ще засили руското влияние в страната и ще играе в полза на управляващата партия". "Проблемът е, че, от една страна, имаме проблемна управляваща партия, която напада ЕС и прави всичко срещу присъединяването, като същевременно твърди, че иска да се присъедини към ЕС", каза служителят. "От друга страна, имаме население, което е твърдо за ЕС. Така че е необходим баланс."

Според съобщения в медиите парамедици са оказали първа помощ на най-малко 20 протестиращи, които са се оплаквали предимно от задушаване и парене в очите. Поне един човек е загубил съзнание, след като е бил улучен от гумен куршум.

Леван Хабеишвили, лидер на опозиционното "Обединено национално движение", втората по големина партия в парламента, също е бил пребит и е постъпил в болница. "Не чувствам никаква болка. Главата ще оздравее, окото ще оздравее и тялото ще оздравее. Борбата срещу путинистите трябва да продължи", каза той във видеоклип, разпространен от партията.

Няколко журналисти бяха нападнати, включително фотограф на AFP, който беше пребит с гумена палка, въпреки че е бил ясно идентифициран като представител на пресата.

Грузинското министерство на вътрешните работи заяви, че полицията е използвала специални мерки, тъй като участниците в митинга са "влезли в словесни и физически сблъсъци" с органите на реда.

Автобуси от страната за подкрепа на правителството

Реакцията на полицията във вторник рязко контрастира с проправителствения митинг с около 100 хил. души предишната вечер, когато участниците бяха докарани с автобуси от цялата страна - "акция в стил Путин", според Зурабишвили.

Участниците в митинга - предимно по-възрастни хора, много от тях от селските райони и от работническата класа - казват пред британското издание, че са дошли да подкрепят "родината", своята "вяра" и "суверенитет". Те говорят и за "западни специални служби" и нацисти, проникнали в страната им - вечна тема в руската пропаганда.

В речта си Иванишвили обвини Запада, че е оставил Грузия и Украйна "на студено", вместо да им позволи да се присъединят към НАТО. Той твърди, че "глобална партия на войната" е взела тези решения и е противопоставила Грузия на Русия през 2008 г. Тогава Москва изпрати танковете си към Тбилиси в едноседмична война, която затвърди хватката на Русия върху два отцепнически грузински региона. Но Иванишвили също така обеща да вкара Грузия в ЕС до 2030 г. - отражение на силните проевропейски настроения в страната.

"Иванишвили рядко прави подобни публични изявления, само в ситуации, в които няма друг избор", казва Вано Чхиквадзе от групата на фондация "Гражданско общество - Грузия" в Тбилиси.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • - 1
    • + 6

    няма нищо лошо в това да се обявяват средствата за финансиране - както европейски / американски, така и руски.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 4

    Американците нали имат такъв закон? Що пък и грузинците да нямат? Ние кога ще имаме?

    Нередност?
  • 4
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • + 5

    Защо, какво лошо има Грузия да приеме американския закон срещу чуждите агенти за да осветли руското влияние?

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "tct19646882":

    Ами, че то техния закон е почти като американския. "Проблемът" е, че и американските и другите западни НПО-та ще се изсветлят. И ще се види, че техните пари са ужасно много.

    Нередност?
  • 7
    tct19646882 avatar :-|
    tct19646882
    • + 3

    До коментар [#6] от "mickmick":

    Аз техния закон имам предвид, наричайки го "американски". Нали постоянно се писка за некакво руско влияние - ами ето, законът ще го бори.

    Нередност?
Нов коментар