🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВМРО-ДПМНЕ извоюва убедителна победа на двойните избори в Северна Македония

Партията, прекарала седем години в опозиция, събра почти три пъти повече гласове от управляващата коалиция

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters
Темата накратко
  • Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ нанесе съкрушителен удар на управляващите СДСМ.
  • Партията ще има 59 депутати, като й липсват само два мандата за мнозинство. Очаква се съставянето на коалиция с опозиционния албански блок VLEN.
  • Позицията на новото правителство ще е решаваща за евроинтеграцията на страната.

ВМРО-ДПМНЕ водена от Християн Мицкоски, спечели парламентарните и президентските избори в Северна Македония, провели се едновременно в сряда. При 95% преброени гласове за дясноцентристката партия са гласували 43%, а за СДСМ - коалицията, управляваща от 2017 г. насам, само 15%, съобщава Държавната избирателна агенция. Така 59 от общо 120 депутатски места отиват при опозицията, като за мнозинство й липсват само два мандата. Коалицията на социалдемократите има 19 депутати, а на трето място с малка разлика е водещата албанска партия в страната Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) с 14% и 18 депутати.

Традиционно в Северна Македония, където етническите албанци съставляват около една четвърт от населението, печелившата албанска партия е водеща при съставянето на правителството. Но още преди седмици ВМРО-ДПМНЕ заяви, че не желае да работи с ДУИ и вместо това се насочи към опозиционния албански блок VLEN, който е четвърта политическа сила с почти 11% и 13 депутатски места. Снощи кандидат-премиерът Мицкоски обеща бързи коалиционни преговори, като добави, че вече е разговарял с трима от лидерите на VLEN.

След като изборите се превърнаха в най-големия разгром в историята на СДСМ, лидерът на партията и бивш министър-председател Димитър Ковачевски призна, че резултатите са разочароващи, и призова за смени в ръководството на партията. За сравнение - на изборите през 2020 г. социалдемократите спечелиха 36%, но сега слабата икономика, застоят на преговорите за евроинтеграция и корупцията накараха гласоподавателите да изберат опозицията.

Балотажът на президентските избори затвърди резултатите от първия тур на 25 април и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова спечели надпреварата с 64%, докато действащият държавен глава Стево Пендаровски получи 29%, съобщава BalkanInsight. Въпреки твърденията за "тих бойкот" от страна на ДУИ избирателната активност достигна задължителните по конституция 40% и страната избра нов държавен глава. Вчера Пендаровски поздрави формацията победител и намекна, че водещата албанска партия е попречила на "хиляди да гласуват". По-рано ръководни фигури в ДУИ открито заявиха, че са пуснали бюлетина само за парламентарните избори, отбелязва "Дневник".

Предизборните кампания на повечето партии включваха обичайната размяна на обвинения и смели обещания. Сред лозунгите изобилстваха такива срещу корупцията, но малко от кандидатите посочиха конкретни реформи и мерки за възстановяване на върховенството на закона, пише BalkanInsight.

ВМРО-ДПМНЕ използва недоволството на избирателите от управляващата коалиция и обеща по-твърда позиция спрямо Гърция и България.

Под лозунга "Македония отново твоя!" опозицията критикува социалдемократите, че са твърде меки към несправедливите искания на Атина за промяна на името на страната и на София (а и Брюксел) за вписването на българите в конституцията. Но с изключение на няколко коментара "българският въпрос" не беше особено застъпен в реториката на нито един от кандидатите. И докато предизборните програми и на ВМРО-ДПМНЕ, и на СДСМ бяха фокусирани върху обещания за увеличаване на пенсиите, на минималната и средната заплата и т.н., никой не поясни откъде точно ще дойдат необходимите средства за тези промени.

Под надслов "Без отказване от бъдещето" социалдемократите призоваха гласоподавателите да ги изберат въпреки спънките по пътя към евроинтеграцията. Според тях, ако опозицията спечели изборите, кандидатурата за присъединяване на държавата към ЕС ще бъде застрашена. След като България и Северна Македония приеха т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето, СДСМ имаше готовност да впише българите в конституцията, но не успя да събере нужното мнозинство в парламента.

ВМРО-ДПМНЕ предпочита предоговаряне или интерпретиране на изискването на София, което по време на кампанията Мицкоски определи като "българския диктат". Като условие за създаването на правителство обаче VLEN постави приемането на конституционните промени. Позицията на новата коалиция по въпроса ще бъде ключова за европейското бъдеще на страната и отношенията й със съседите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар