🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Македония одобри френското предложение, външните министри подписаха двустранния протокол

Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха протокол за договорените мерки по договора за приятелство между София и Скопие, който ще е част от преговорната рамка

Гласуването в събота бе предшествано от повече от две седмици напрежение и масови протести в македонската столица, а дебатът по темата в четвъртък започна под обсада на парламента от демонстранти.
Гласуването в събота бе предшествано от повече от две седмици напрежение и масови протести в македонската столица, а дебатът по темата в четвъртък започна под обсада на парламента от демонстранти.
Гласуването в събота бе предшествано от повече от две седмици напрежение и масови протести в македонската столица, а дебатът по темата в четвъртък започна под обсада на парламента от демонстранти.    ©  Reuters
Гласуването в събота бе предшествано от повече от две седмици напрежение и масови протести в македонската столица, а дебатът по темата в четвъртък започна под обсада на парламента от демонстранти.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Македонският парламент даде зелена светлина на преговорите на страната за членство в Евросъюза, за което Скопие получи поздравления от представители на европейските институции и САЩ. Т.нар. френско предложение за вдигане на българското вето над преговорите между Северна Македония и Брюксел за членство в ЕС получи 68 гласа "За" от общо 120 депутати в македонския парламент в събота. Опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" напусна пленарната зала точно преди гласуването.

Въпреки това напрежението около основните спорни моменти остава и няма скоро да се уталожи, прогнозират наблюдатели. Вписването на българите в конституцията и статута на македонския език са трудно преодолими проблеми.

В Министерството на външните работи (МВнР) днес, ден след като парламентът в Скопие гласува решението, беше подписан ключов протокол между министрите на външните работи на България и Република Северна Македония (РСМ) за договорените мерки за ефективно изпълнение на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни за следващия период. Подписването на протокола е условие България да одобри преговорната рамка за Северна Македония. Съдържанието на протокола няма да бъде разпространено днес, а най-вероятно след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел. Документът описва конкретни мерки и срокове по преговорите, включително изчистване на историческите спорове и промени на учебниците, включване на българите в македонската конституция, ангажименти за премахване езика на омразата и др.

Подписването на протокола стана след като в МВнР беше проведено второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия, в рамките на която трябваше да бъде направен преглед на изпълнението на договора за приятелство и се уточнят мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период.

Следваща стъпка е свикването на две междуправителствени конференции, като втората ще бъде същинското начало на преговорите за Македония, а преди нея РСМ трябва да направи промени в конституцията си, за да впише българите в нея. Другояче казано промяната в конституцията е условие за да започнат реални преговори за присъединяване. Това, според наблюдатели, ще е далеч по трудно от гласуването в събота, доколкото за промяна в македонската конституция се изискват 2/3 мнозинство, също както в България.

Политическата буря в Северна Македония ще продължи и няма да утихне толкова бързо, както в България, а първият препъникамък ще бъде включването на българите в конституцията на страната, прогнозира преди два дни бившият зам. министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Горещите точки

В събота парламентът на Северна Македония задължи правителството и преговорния екип в разговорите с ЕС последователно да се придържа към решимостта "за безусловно зачитане на езика, идентичността, историческите и културни особености на македонския народ, като елементи, които не подлежат на преговори с Европейския съюз". В преговорната рамка македонският език да бъде отбелязан без обяснение, допълнение или бележка под линия, а "двустранните въпроси, свързани с двустранните споразумения за добросъседски отношения, които не са пряко свързани с правото на Европейския съюз и критериите за членство от Копенхаген, не трябва да бъдат критерии за отваряне или затваряне на преговорните глави".

Българското Народно събрание гласува на 24 юни решение за подкрепа на европейската интеграция на Македония, като в самото решение са изведени категорично няколко условия, сред които вписването на българите в Конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати другите народи и на равна основа с тези народи, както и по-ясното отразяване в преговорната рамка "на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на Република Северна Македония в Европейския съюз не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език".

САЩ и ЕС поздравиха РСМ за решението в събота

Водещи фигури в ЕС приветстваха решението на македонския парламент в събота, малко след гласуването в подкрепа на френското предложение, съобщи БТА.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър", че това е съдбоносна стъпка за Северна Македония и Европейския съюз. Решението на македонския парламент открива пътя за т.нар. междуправителствена конференция със Северна Македония още следващата седмица.

Поздравления за Северна Македония изразиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, които определиха гласуването на македонския парламент като историческо.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че страната му "приветства решението на парламента в Северна Македония да направи следващите стъпки към членство на страната в ЕС".

"С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към преговори за членство в ЕС. България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС. Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани.", се казва в декларация на правителството по повод подписания двустранен протокол, разпространена в неделя привечер.

* Статията е обновена след информацията за подписването на двустранния протокол в неделя

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Чакайте, чакайте!
    В София депутатите гласуваха един вариант на т.н. френско предложинеи, а в Скопие - доста по-различен от него.
    Реално на всяка страна й се подхвърли това, което там може да мине.

    Важен е резултатът, макар и постигнат с измама, така ли?

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 6

    В двата парламента се гласуваха различни текстове за едно и също нещо, което е измама. И какво като се подпише пореден протокол към договор, който не се спазва от СМ?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Това, което се случва е престъпление - и пред костите на предците ни, и пред внуците ни!
    Липсата на обществена реакция на политическия гьонсуратлък на политическата ни каста е свидетелство за будната кома на националната идентичност.

    Когато сключвате договор за каквото и да е - трудов, за лизинг, презбрачен и пр, най-отдолу пише "сключи се в два еднообразни екземпляра с еднаква правна стойност".
    А Макроновите документи са два: един е за БГ, друг е за БЮРМ!
    Едните са се съгласили при едни условия (за които другата страна не знае), другите - при други.

    Това е фрапантна измама!
    И вместо да анулира решението си, БГ чрез онази, която ще е министър още само седмица, го потвърждава с двустранен протокол...

    И никой от политическите ни (и не само те) подлоги (имам пред вид не съда за фекалии, а този, който се подлага другиму) и дума не обелва за това!

    След като първият вариант на т.н. фр.предложение бе гласувано в НС (дали са го дали на депутатите да го видят е друга тема), защо т.н.двустранен протокол не е минал по същия ред, а е набързо подписан от министър в оставка?

    Дали политиците (и журналистите) ни живеят в паралелна действителност и хич не им е ясно, че ЕС си отива със или без БЮРМ, но достойнството на нацията би трябвало да остане.

    Глупости говоря. Нация, национално достойнство и т.н. са приказки за наивници. Важното е да имаш сирене и олио и да цакаш държавата.
    P.S. Тези плакати от снимката са вдигнати от 38-те депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които заедно с двамата на Левица напускат залата преди гласуването.
    P.S.2 А, и едно полезно четиво за размисъл.
    Това е списък на партиите и депутатите им в Скопското Собрание. 120 депутата от ...21 (!!!) партии!

    !https://www.sobranie.mk/politicki-partii.nspx

    От славомакедонските партии опозиционната ВМРО-ДПМНЕ има 38, а управляващата СДСМ - 30 мандата. БЮРМ реално се управлява от албанските партии, на които им е през ( ...) в ЕС или извън ЕС. Същественото там е, че Чичо Сам им е обещал Велика Албания: Албания, Косово, 2/3 от БЮРМ и СЗ Гърция.

    Албанските партии накланят везните в Собранието. Но в главите на славомакедонците антибългаризма го наливат славомакедонските партии. Естествен превес има по-антибългарската ВМРО-ДПМНЕ. И тя скоро ще бутне социалистите на Заев/Ковачев.
    И - казват - ще денонсират договора с БГ.

    P.S.3 И защо тогава заради Киро, Весела Чер и оная, невзрачната ручахме жабетата?!

    Нередност?
Нов коментар