Замразените доставки на бомби са най-голямото предупреждение от САЩ към Израел досега

Байдън заяви, че ще спре изпращането на някои оръжия за Тел Авив, ако еврейската държава предприеме мащабна наземна операция в Рафах

Преди ноемврийските избори американският президент Байдън е изправен пред натиск от демократическите си поддръжници да намали подкрепата за Израел
Преди ноемврийските избори американският президент Байдън е изправен пред натиск от демократическите си поддръжници да намали подкрепата за Израел
Преди ноемврийските избори американският президент Байдън е изправен пред натиск от демократическите си поддръжници да намали подкрепата за Израел    ©  Reuters
Преди ноемврийските избори американският президент Байдън е изправен пред натиск от демократическите си поддръжници да намали подкрепата за Израел    ©  Reuters

САЩ са най-големият източник на оръжие и муниции за Израел. Те осигуряват на еврейската държава военна помощ за 3.8 млрд. долара всяка година, за да й дадат предимство в размирния Близък изток. Наскоро американският Конгрес одобри законопроект за още 14 млрд. долара военна подкрепа.

Вчера стана ясно обаче, че администрацията на президент Джо Байдън за първи път е спряла временно доставката на муниции за Израел. Висш американски представител коментира пред британската ВВС, че изпращането на хиляди бомби е забавено, а продажбата на други оръжия се преразглежда.

Казах ясно на израелския премиер Нетаняху, че няма да получат нашата подкрепа, ако наистина навлязат в тези населени центрове в Рафах.

Джо Байдън

президент на САЩ

Още от началото на войната срещу "Хамас" САЩ посочват, че подкрепата им за Израел е "желязна". Но в същото време Вашингтон все по-често изразява опасенията си от действията на израелската армия спрямо цивилното население в Газа и от блокирането на достъпа на хуманитарни помощи. "Вашингтон има истински лост на влияние над Тел Авив", пише в анализ дипломатическият кореспондент на ВВС Джеймс Ландъл. И допълва, че САЩ постепенно засилват натиска над Израел - съветват зад затворени врати, предупреждават публично и спират да налагат вето на осъждащи резолюции в ООН.

Днес в интервю за CNN Байдън заяви, че Вашингтон ще спре доставката на някои оръжия за Тел Авив, ако еврейската държава предприеме мащабна наземна операция в град Рафах в Газа, където местните жители са се смесили с бежанци от други части на анклава. Американският президент подчерта, че не определя сегашната ситуация в Рафах като "наземна операция": "Те не са влезли още в населените центрове. Това, което правят, е точно на границата. Но казах ясно на израелския премиер Нетаняху, че няма да получат нашата подкрепа, ако наистина навлязат в тези населени центрове."

Вашингтон иска да накара израелското правителство да се съгласи за споразумение за спиране на огъня с "Хамас".

Защо е тази промяна в тона? Първо, израелска операция в Рафах ще доведе до още много цивилни жертви и до дълбока хуманитарна катастрофа. Отложената доставка за Израел е именно на такива бомби, които могат да се използват в града и ще имат опустошителни последици в гъстонаселените области. Второ, Вашингтон иска да накара израелското правителство да се съгласи за споразумение за спиране на огъня с "Хамас", преговорите по което продължават в Кайро.

Трето, не бива да се пренебрегва и вътрешнополитическият аспект за Байдън - преди ноемврийските избори американският президент е изправен пред натиск от демократическите си поддръжници да намали подкрепата за Тел Авив. Според анализатори някои демократически гласоподаватели може да не отидат до урните заради действията на Байдън спрямо войната в Газа, а ниската избирателна активност би била сериозен удар по държавния глава, който се изправя срещу Доналд Тръмп.

Решението за временно замразяване на военната подкрепа обаче крие неизвестни за САЩ. Израел може просто да игнорира посланията, които изпраща Вашингтон. Може да реши, че администрацията на Байдън блъфира и че американските военни доставки ще продължат в дългосрочен план. Но също така Тел Авив може да не е склонен да рискува исторически разрив с най-големия си съюзник. Във всеки случай днешното изказване на Байдън е най-категоричното предупреждение от американска страна до момента.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Нова са глупости!
    Дементният не прави разлика между bombs и rockets. На тия години бомби са по-скоро спомен за цомби...
    Сериозно погледнато тази доста неадекватна реакция (защото преди седмица Конгресът задължи правителството да осъществи военни доставки за Израел да 21 млрд долара), се дължи на протестите срещу поголовното избиване на палестинци в американските университети.
    Гледах социоанкети - младите американци без значение от цвета на кожата, са пропалестински настроени. Фусилите -проционистки.
    Заради изборите дедото играе. Всъщност ат десетилетия се убива не толкова с бомби, а най- вече с ракети.
    Които САЩ продължават да доставят на Израел!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    P S. Обръщам внимание, че президентът на САЩ няма никакъв ход, освен да изпълни решението на Конгреса - да засипе Израел с доставки на оръжия за 21 000 000 000$ само за тази финансова година!
    Няма - не искам, няма - недей.,
    Та- пак да повгоря: това с цомбите са са приказки за дебили .

    Нередност?
Нов коментар