Ескалацията на конфликта по оста Иран - Израел

Израелската ПВО: Огън, не ме следвай

Какви системи използва Тел Авив, за да неутрализира иранската атака. И случайно ли бе, че тя се оказа така неуспешна

Иран е изстрелял към Израел над 300 дронове и ракети
Иран е изстрелял към Израел над 300 дронове и ракети
Иран е изстрелял към Израел над 300 дронове и ракети    ©  Reuters
Иран е изстрелял към Израел над 300 дронове и ракети    ©  Reuters

Вечерта на 13 април небето над израелския град Рамат Ган е спокойно. Сирените за въздушна тревога не се включват. Това означава, че "Железен купол" - системата за противовъздушна отбрана на страната, не е засякла насочена към района вражеска ракета или дрон и не се е задействала.

"Прочетох в онлайн новините, че от Иран към Израел летят ракети и дронове, но при нас нямаше извънредни събития. По принцип има разделение на сектори и щом няма някаква заплаха в периметъра, системата не сработва. Затова и нямаше сирени, въпреки че ги очаквахме. Даже спах тази нощ", казва пред "Капитал" 41-годишен жител на Рамат Ган, пожелал анонимност. Но споделя, че при нападението на "Хамас" на 7 октомври миналата година не е било така. Тогава в небето са се виждали десетки припламвания - знак, че "Железен купол" прихваща изстреляните от групировката към Рамат Ган ракети.

  • Как се разви иранската атака

Преди няколко дни Иран за първи път извърши удари по израелска територия. Посред нощ миналата събота в Израел се включват сирени, гражданите търсят убежище, а навън се чуват експлозии, когато противовъздушната отбрана се активира. Прихванатите обекти осветяват небето, а много дронове и ракети са свалени от израелските военни и техните съюзници, преди да достигнат територията на страната.

По информация на британската ВВС Техеран е изстрелял над 300 дронове и ракети - 170 дрона и 30 крилати ракети (недостигнали израелска територия), както и поне 110 балистични ракети (малка част от които са достигнали до Израел).

Според анализатора от USMEP Даниъл Лийви Иран е искал да демонстрира, че е способен да удари военна база в Израел, но не е търсел ескалация.

Най-малко девет държави са участвали в развитието на конфликта. От Иран, Ирак, Сирия и Йемен са изстреляни обекти към израелската държава. Израел, САЩ, Обединеното кралство и Йордания са ги свалили. Ливанската "Хизбула" също твърди, че е стреляла към израелска военна база в окупираните Голански възвишения.

  • Как реагира израелската отбрана

Според израелските власти 99% от баража е бил прихванат или извън въздушното пространство на страната, или над самата страна. Тъй като повечето от обектите са идвали от относително голяма дистанция, е имало време да се изпратят изтребители F-35, за да ги свалят, като 25 от 30 крилати ракети са били обезвредени извън страната.

За това, което е преминало през тази първа линия на отбраната, Тел Авив разчита на трислойния щит на системата си за противовъздушна отбрана (ПВО), който оперира от 7 октомври насам. Първата фаза е Arrow или "Стрела" - използва се за прихващането на ракети с далечен обсег и се смята, че именно тази система се е справила с повечето от изстреляните балистични ракети. Вторият етап е David's Sling или "Прашката на Давид" - предназначен за неутрализиране на балистичните ракети с малък обсег, крилатите ракети и дроновете.

Накрая идва прословутият Iron Dome или "Железен купол" - прицелващ се в безразборно летящи ракети, насочили се към населени места. Наскоро той е усъвършенстван, за да защитава и от дронове (въпреки че по информация на израелските сили нито един от 170-те изстреляни безпилотни апарата не е достигнал до въздушното пространство на страната). Очаква се новото лазерното оръжие Iron Beam или "Железен лъч", което ще бъде нов елемент от израелската отбранителна система, да бъде активно през 2025 г.

  • Как оперира "Железен купол"

Системата "Железен купол" е разработена след конфликта между Израел и "Хизбула" от 2006 г. Функционира при всякакви климатични условия и за първи път е използвана в битка през 2011 г. Разчита на радар за проследяване на ракетите и ги прихваща само когато се очаква те да ударят населени места. Състои се от батареи, разположени из Израел, като всяка има между 3 и 4 установки, които могат да изстрелят 20 прихващащи боеприпаса. Има както фиксирани, така и мобилни версии на системата.

  • Какви са пораженията

Седемгодишно момиче е тежко пострадало от шрапнел близо до южния град Арад. Няколко балистични ракети са уцелили израелска територия, по данни на британската ВВС, като една от тях нанася леки поражения по военновъздушна база в пустинята Негев. Пред CBS американски правителствени представители казват, че пет балистични ракети са избегнали ПВО и е имало попадение на израелска територия. Четири са ударили базата, където се намират израелските F-35 и за която се смята, че е основната цел на иранската атака, но са попаднали върху пистата и празни хангари. Петата е била насочена към радар в Северен Израел, но е пропуснала целта.

Според Даниъл Лийви, президент на U.S./Middle East Project (USMEP), няма нищо случайно в това развитие на ситуацията. "Разбира се, това не беше неуспешна иранска атака. Иранците, както е признато от всяка разузнавателна агенция и се намеква дори в публично оповестени материали, не са възнамерявали това да бъде опустошително действие, предварително са подали на всички предупреждение, излъчвали са кога, какво и как ще направят", казва Лийви пред "Капитал". И допълва, че Техеран е искал да демонстрира, че е способен да удари военна база, но не е търсел ескалация. "Ако това не беше случаят, американците и другите израелски съюзници нямаше сега да призовават за въздържане. Това беше внимателно изчислен ирански отговор", посочва президентът на USMEP. Според него в резултат съществена част от израелските съюзници сега гледат на Техеран като на по-отговорната страна в конфликта и се притесняват докъде ще стигне Тел Авив.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Така, темата с израелското ПВО и ешелонираното ПВО като цяло е доста обемна, тежка и специализирана. Затова е разбираемо защо статията е толкова брутално опростена, като единствената по-голяма критика е насочена към заглавието, чиято идея остава пълна мистерия.

    Малко базова теория за ешелонирана ПВО. Тя е разделена на няколко компонента:
    - Далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) и C3 елементи
    - Първи ешелон – въздушни патрули от изтребители с далекобойни ракети
    - Втори ешелон – далекобойни зенитни системи
    - Трети ешелон – зенитни системи със среден обхват
    - Четвърти ешелон – системи с близък обхват – C-RAM, CWIS и SHORAD

    Израелската ПВО е една от малкото по света, които имат напълно изградена ешелонирана отбрана, която да обхваща всички компоненти. Имат четири самолета за ДРЛО, макар и да не са напълно специализирани и изградени за тази дейност. Първият ешелон са изтребители F-35, F-15 и F-16.

    Вторият ешелон са споменатите ракети Arrow, които са специализирани за антибалистична защита – тоест, работата им е да свалят основно балистични ракети. Към тях добавяме в този слой на ПВОто и батареи Patriot, с които разполага Израел. Те вече имат плачевна ефективност срещу балистични цели – Ирак, Саудитска Арабия и Украйна са добри примери вече. Първият и вторият ешелон работят в тясна координация, защото много често има припокриване на задачите, целите и обхванатите територии.

    Третият ешелон са David’s Sling системи със среден до голям обсег. Това е много интересна разработка – ракетата е модификация на Python 5 въздух-въздух с малък обсег на действие, но с подобрена глава за самонасочване и допълнителен ускорител с който се увеличава обсега. Системата е изключително ефективна и в пъти по-евтина от PAC-3 ракетите на Patriot. Американците харесват идеята и в момента тече разработка за PAAC-4 модификация на американската система, която да се предлага на бедни съюзници. Предвид ескалацията в Украйна няма да е изненада да видим поръчки и от самия Пентагон за нея.

    Четвъртият е вече митичната система Iron Dome, чиято уникалност засега е само, че има доста голям брой ракети на установка – 20. Модифицираната Тор например е с 16, а старите версии само с 8.

    Високата ефективност на Израел беше повече от очаквана, заради няколко фактора. Първият е, че страната има изградена пълноценна ешелонирана отбрана. Вторият и третият фактори са географски – страната е само 22 хиляди квадратни километра, което позволява покриването на цялата територия лесно и ефективно. Това е все едно Украйна да наблъска цялото си ПВО в рамките само на една от своите области, например в Суми, която е малко под 24 хиляди километра. Което поставя под огромен въпрос ефективността на зенитната отбрана на Киев и техните пропагандни твърдения за 90+% свалени цели. Също така Израел е разположена на Средиземно море и по крайбрежието могат да се разположат допълнителни средства от втори и трети ешелон базирани на кораби. Израелски, американски и британски.

    Последният фактор е, че имахме само един залп от 300 ракети и дронове. При продължително „насищане“ на израелското ПВО в рамките на даден период от време то ще издиша. Фактът, че 1/3 от целите бяха свалени от американски и британски изтребители и може би кораби показва, че израелската отбрана може да се справи с около 200 без проблеми. Отвъд тази бройка, нещата стават неясни. Неизвестна е и колко дни поред може Израел да издържи с подобна ефективност при сходни атаки.

    Капитал в същия момент тренира дисциплината „разтягане на пропаганден локум“, защото цялата история с атаката на Иран беше умело режисирана между всички замесени страни. Всички спечелиха от нея, никой не загуби, координацията, синхронът и последствията също показват, че това си беше едно голямо театро. Иран се тупа в гърдите „как са ударили ционизма и неверниците“, Израел „как са вероломно атакувани и заплашени от изтребление“, което дава на Нетаняху още пространство около врата му, САЩ сега пискат как трябва да се прати спешно военна помощ на Тел Авив (или Йерусалим, след като Тръмп премести посолството), а Русия просто гледа отстрани и си чопли Украйна селце по селце, бригада по бригада. Отделно, САЩ, Великобритания и Израел знаеха за атаката предварително, като дори се пускаха предупреждения в пресата. Ескалация няма да има защото никой, ама наистина никой от замесените не иска тотална война в Близкия изток. Дори руснаците, които ще спечелят краткосрочно, но могат да загубят много дългосрочно.

    Нередност?
  • 2
    kuq38698624 avatar :-|
    Юлия
    • + 1

    Не е случайно. Технологиите са добри. Но Израел има малка територия, което е предимство. Иран лансира, че е използвала основно стари ракети. Няколко нови са преминали. Наистина, няколко долетяха, но не точно. Трудно е да се каже, каква част е от по-новите ракети долетяха. Иран знаеше, че нищо съществено няма да постигне. Само за вътрешна употреба. И за външна. В някои англоезични социални мрежи азиатци подкрепят Иран.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Иранският спектакъл наистина бе за Оскари - за режисура, за гл.роля, за поддържаща и за пропагандно майсторство, и с кеф следя гърченето на розовите пропагандисти.

    Малката територия на Израел е нож с две остриета - хем може да концентрира ПРО оръжия, хем всеки пробив на системата ще е фатален.
    А само маркираната атака на персите (за която - оказва се! - всички са били предупредени в детайли предварително), показа, че ПРО-то на евреите - както и всяка една система - има капацитет, и след претоварването му става неефективно.

    Само помислете: разстоянието между Иран и Израел е около 1700 км. Ако шахедите летят с около 200 км/ч и с попътен вятър, те ще го преминат за към 5 часа.
    Т.е. бръмчилките цели 5 часа не са слизали от екраните на американските, британските и еврейските и пр. РЛС и са ги отстрелвали като на панаирджийско стрелбище над Сирия и Йордания.
    Сходно е било и положението със старичките ракети - час-два...
    Демек - само една малка част от шахедите и от балистиките са пощурили Iron Domе, а 7 ракети според евреите и 15 според персите са треснали във ВВС базата в Негев.

    Хора с разум биха се запитали защо е било нужно на аятолласите да изстрелват БПЛА чак от Иран и те да пърпорят беззащитни 5 часа до целта, след като спокойно могат да го направят от граничещите с Израел Ливан и Сирия и да съкратят времето до минути?

    Ами целта не е била изненадата и страховития ефект от удара, а драматургията.
    Както на времето, когато отмъщаваха за убийството на Касем, обстреляха американската база ал Асад в Ирак, в която всички солджъри от няколко дни вече живееха в бункерите...

    Иран просто маркира халостен удар.
    Чак толкова ли не е ясно?

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    Иран просто показа, че може да нарани Израел здраво ако поиска. Тази атака беше просто демонстрация на сила. Сигурен съм все пак, че поне няколко ракети са попаднали там където трябва.

    Нередност?
Нов коментар