🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хуманитарната криза в Газа се задълбочава

Първо намаляха доставките на помощи, а сега редица хуманитарни организации изтеглят екипите си от района

Международният съд на ООН засили натиска върху Израел да изпълни правните си задължения за защита на палестинските цивилни и да позволи адекватни доставки на хуманитарна помощ в региона
Международният съд на ООН засили натиска върху Израел да изпълни правните си задължения за защита на палестинските цивилни и да позволи адекватни доставки на хуманитарна помощ в региона
Международният съд на ООН засили натиска върху Израел да изпълни правните си задължения за защита на палестинските цивилни и да позволи адекватни доставки на хуманитарна помощ в региона    ©  Reuters
Международният съд на ООН засили натиска върху Израел да изпълни правните си задължения за защита на палестинските цивилни и да позволи адекватни доставки на хуманитарна помощ в региона    ©  Reuters
Темата накратко
  • Ударите по екипа на WCK накараха хуманитарната организация да обяви, че ще преустанови дейността си в Газа, за да защити персонала си.
  • Според ООН гладът в северната част на Газа е неизбежен и може да настъпи по всяко време до май 2024 г.
  • "Това е изцяло причинено от човека бедствие", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Хуманитарната криза в Газа ще се задълбочи, след като организации обявиха, че преустановяват дейността си на територията. Причината е израелска атака с дрон в понеделник, която уби седем работници, част от базираната в САЩ неправителствена организация World Central Kitchen (WCK).

Новината идва на фона на навършването на шест месеца от нападението на палестинската групировка "Хамас" в Израел на 7 октомври, последвано от израелска военна операция в Газа. От началото на войната повече от 196 хуманитарни работници са били убити в района според финансирана от САЩ база данни за сигурността на хуманитарните работници.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху призна, че израелските военни са ударили невинни хора. "Това се случва по време на война, ние го проверяваме докрай, в контакт сме с правителствата и ще направим всичко, за да не се повтори това нещо", каза той във видеопослание във вторник.

Международният съд на ООН засили натиска върху Израел да изпълни правните си задължения за защита на палестинските цивилни и да позволи адекватни доставки на хуманитарна помощ в региона. Австралия, Великобритания и Полша поискаха действия за защита на хуманитарните работници, подчертавайки нарастващата дипломатическа изолация на Нетаняху.

В четвъртък американският президент Джо Байдън отправи остро предупреждение към израелския премиер, че бъдещата подкрепа на САЩ за война в Газа зависи от бързото прилагане на нови мерки за защита на цивилното население и хуманитарните работници. Това беше най-твърдият тон, използван досега от Белия дом в публичното пространство относно израелските действия, а британската ВВС пише, че убийството на хуманитарните работници може да изчерпи търпението на съюзниците на Тел Авив, водени от САЩ. В отговор Израел заяви, че е одобрил отварянето на два хуманитарни коридора в Газа.

Колко е важна помощта на WCK

Ударите по екипа на WCK накараха хуманитарната организация - заедно с други организации за помощ като Anera, която помага на бежанците в Близкия изток, и базираната в САЩ Project Hope, която се занимава със здравеопазване - да обявят, че ще преустановят дейността си в Газа, за да защитят персонала си.

По данни на WCK от началото на войната досега организацията е осигурила 43 милиона ястия за жителите на Газа. Според органа на израелското министерство на отбраната, който отговаря за координирането на доставките на помощи за Газа, тя е доставяла 60% от неправителствената помощ, която достига до територията на Газа.

WCK изпращаше помощ по море с подкрепата на Обединените арабски емирства и Европейската комисия, като създаде морски коридор през Кипър. Използваше се кей, направен от отломки, за доставка на крайно необходима помощ в условията на израелски бомбардировки и блокада на сухопътните пунктове. Въпреки това не можеше да се компенсират доставките по утвърдените маршрути.

След нападението WCK изпрати три кораба със стотици тонове храна обратно на пристанището в Кипър. Храната трябваше да бъде разтоварена на импровизирания кей в северната част на Газа, построен от организацията.

Агенциите за помощ започнаха доставки по море, за да увеличат количеството, достигащо до северния район на Газа. Поради разрушени пътища до там трудно достига хуманитарната помощ, която влиза през пунктовете Рафах и Керем Шалом.

Колко точно са ограничени доставките

Газа отдавна е зависима от стотици камиони с помощи на ден, които се внасят при строги правила, наложени от Израел и Египет. Според оценки на Световната банка от 2022 г. вносът представлява две трети от потреблението на храни в района.

Към момента Израел е отворил два контролно-пропускателни пункта към Газа - Рафах и Керем Шалом. Броят на камионите, влизащи в ивицата, е приблизително една трета от средния за периода преди войната. Въпреки че контролно-пропускателните пунктове вече са отворени всеки ден от седмицата, обемът на доставките, изглежда, е спаднал до около 1500 тона дневно.

По данни на The Washington Post шест месеца след началото на конфликта недостигът между обема на всички доставки, включително храни и медицински стоки, които биха влезли в ивицата Газа, ако не беше войната, и действително получените количества достигнаха поне половин милион тона.

Камионите са с различен размер, като някои от тях могат да превозват повече от 25 тона. Камионите, влизащи в Газа от 7 октомври насам, са превозвали средно 15 тона помощи според данни, предоставени отделно от израелското правителство и Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток. Един тон хранителна помощ може да се състои от над 1000 ястия.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси всеки работен ден преди войната са влизали средно по 500 камиона, или около 10 хил. камиона месечно. Средното дневно тегло на стоките в работните дни преди войната е било около 7500 тона.

Какви са вариантите за доставка на помощи

Освен сухопътните доставки остават два варианта, които не са особено ефективни. Първият е по-амбициозният морски план на САЩ, който включва плаващ кей и 1800-метрова дига, които все още не са изградени. Пентагонът твърди, че по този начин ще може да доставя до 2 милиона ястия дневно. Това би означавало около 1700 тона дневно, или 115 камиона, предварително опакована храна.

През последните месеци държави, сред които и САЩ, заедно с групи за помощ са извършили над 40 въздушни десанта. С въздушните самолети се избягват забавянията по границите и се достига до северната част на Газа, до която доставките по шосе са затруднени. Въпреки това те не могат да се доближат до мащаба на доставките по суша или по море.

Помощите по въздух често са малки, като някои от тях се състоят само от три тона - много по-малко от средния товар на един камион.

Как се измерва хуманитарната криза

Глад настъпва, когато в дадена страна има толкова голям недостиг на храна, че населението ѝ е изправено пред остро недохранване, глад или смърт. Според ООН гладът в северната част на Газа е неизбежен и може да настъпи по всяко време до май 2024 г. Kласификацията на IPC показва, че половината от населението - около 1.1 млн. души - гладува. При най-лошия сценарий цялото население на Газа ще изпадне в глад до юли тази година.

"Това е изцяло причинено от човека бедствие", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от The Washington Post.

Недостиг на храна

IPC е скала на ООН, която класифицира недостига на храна или несигурността в пет "фази" на тежест, като гладът е петата и най-тежка фаза. За да бъде официално обявен глад, трябва да се случат три неща в определен географски район:

  • поне 20% от домакинствата да са изправени пред остър недостиг на храна;
  • поне 30% от децата да страдат от остро недохранване;
  • двама възрастни или четири деца на 10 000 души да умират всеки ден "поради пълен глад или поради взаимодействието на недохранване и болести".


5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Чета с интерес за някаква самопородила се хуманитарна криза в Газа!
    И дума няма в политкоректният текст, че първопричината е гражданската война в Израел, в която армията разрушава методично градовете и инфраструктурата в Газа и нвече в сметките ѝ са над 32 000 убити мирни жители - предимно палестински жени и деца!

    Тази хуманитална катастрофа е планирана и осъществявана от израелското правителство!
    Генералната асамблея на ООН прие резолюция, осъждаща геноцида над палестинците в Газа. Българската представителка гласува против...

    Нередност?
Нов коментар