"Моторната резачка" на Милей в Аржентина дава първи резултати

Инвеститорите и аржентинците продължават да подкрепят новия президент въпреки трудностите

Президентът се нуждае от подкрепата на Конгреса за много от дългосрочните си либертариански проекти, като например отварянето на аржентинската икономика за свободна търговия
Президентът се нуждае от подкрепата на Конгреса за много от дългосрочните си либертариански проекти, като например отварянето на аржентинската икономика за свободна търговия
Президентът се нуждае от подкрепата на Конгреса за много от дългосрочните си либертариански проекти, като например отварянето на аржентинската икономика за свободна търговия    ©  Reuters
Президентът се нуждае от подкрепата на Конгреса за много от дългосрочните си либертариански проекти, като например отварянето на аржентинската икономика за свободна търговия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Строгите икономии и дерегулацията, водещи до оптимизъм на финансовите пазари, поне в краткосрочен план задълбочиха най-тежката икономическа криза в Аржентина от две десетилетия.
  • През първите два месеца на 2024 г. икономиката се свива с 3.6% в сравнение със същия период на предходната година, а потребителските разходи рязко намаляват.
  • МВФ прогнозира свиване на икономиката с 2.8% през тази година, а след това ръст 5% през следващата.

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей предупреди избирателите по време на предизборната кампания, че "шоковата терапия", която той ще използва за стабилизиране на сериозно закъсалата икономика на страната, ще бъде болезнена. И прогнозата му се сбъдна.

Инфлацията се ускори, след като Милей встъпи в длъжност на 10 декември - той премахна контрола върху цените, девалвира валутата и започна да намалява субсидиите, които задържаха цените на транспорта и сметките за комунални услуги. Потребителските разходи намаляха, тъй като високата инфлация води до по-бързо изразходване на заплатите и пенсиите, а страната изпадна в шестата си рецесия за последните 10 години. Милей твърди, че подходът му към оздравяване на икономиката е необходим, за да се коригират разрушителните политики на предшествениците му, които той обвинява за проблемите.

Икономическите успехи

Макар и само 4 месеца на власт, Милей може да се похвали с реални икономически успехи. Популярността му се запазва, въпреки че няма подкрепа в Конгреса. Ако успее да задържи общественото мнение в своя подкрепа до междинните избори в края на следващата година, той ще има повече време да промени икономиката. Президентът прогнозира V-образно икономическо възстановяване със стабилен растеж, след като отшумят сегашните проблеми.

За да покаже, че няма да има повече печатане на пари, Милей е обсебен от постигането на бюджетен излишък. Той твърди, че през тази година ще постигне излишък (преди лихвените плащания) в размер на 2% от БВП, което е огромна промяна спрямо дефицита от 3% през миналата година. В края на април президентът обяви първото тримесечие на фискален излишък в Аржентина от 2008 г. насам, като го нарече "постижение от исторически, световен мащаб". Този успех се дължи частично на помощта на "моторната резачка" на Милей - намаляване на енергийните и транспортните субсидии, трансферите към провинциите и капиталовите разходи. Освен това разходите за пенсии, които са най-голямото бюджетно перо, се понижиха с почти 40% в реално изражение в сравнение с първите два месеца на миналата година.

Правителството направи още важни стъпки. През декември то девалвира песото с над 50%, за да запълни частично пропастта между официалния обменен курс и този на черния пазар. Това обаче повиши инфлацията. Същото направи и намаляването на лихвените проценти през декември. Обикновено централните банки повишават лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Основанието на банката беше, че понижението ще намали лихвените плащания по облигациите на страната, което ще свие количеството на парите в обращение.

Правителството твърди, че резултатите потвърждават неговия труден избор. Освен месечните фискални излишъци и намаляващата инфлация разликата между официалния валутен курс и този на черния пазар вече е само около 20%. Резервите са нараснали с над 7 млрд. долара, а правителството успешно удължи падежа на редица дългове в песо, намалявайки натиска върху бюджета. МВФ е доволен, а пазарите започват да вярват, отбелязва в анализ The Economist.

Важна задача - преборване на инфлацията

Милей е изправен пред предизвикателства, докато се опитва да направи дълбоки съкращения на държавните разходи, които могат да поставят на допълнително изпитание желанието на обществото за промяна. След големия скок на инфлацията през декември тя се понижи през януари, февруари и март. Икономисти твърдят, че тази тенденция може да се е запазила, макар че инфлацията все още е над 10% на месец и се доближава до 300% на годишна база. Това е над 100 пъти повече от годишния темп на инфлация в САЩ и Европа.

Но при положение че заплатите са нараснали само със 181% спрямо предходната година, намалената покупателна способност на аржентинците понижава потребителските разходи и до известна степен ограничава възможностите на предприятията да повишават цените.

Строгите икономии и дерегулацията, водещи до оптимизъм на финансовите пазари, поне в краткосрочен план задълбочиха най-тежката икономическа криза в Аржентина от две десетилетия насам. През първите два месеца на 2024 г. икономиката се свива с 3.6% в сравнение със същия период на предходната година, а потребителските разходи рязко намаляват.

Но макар инвеститорите да твърдят, че сериозните трудности са неизбежни през 2024 г., те вярват, че след това икономиката ще се оттласне. МВФ прогнозира свиване на икономиката с 2.8% през тази година, а след това ръст 5% през следващата. Милей се надява, че въпреки всекидневните си трудности аржентинците ще бъдат също толкова търпеливи, колкото и инвеститорите.

Гражданите се сблъскаха с нов скок на инфлацията, а цените на хранителните стоки достигнаха нива, сравними с тези в европейските столици. Заплатата на средностатистическия регистриран работник спадна с 19% в реално изражение от декември насам до 619 хил. песос (708 долара), падайки под прага на бедността. Според експертите заплащането на милиони нерегистрирани работници вероятно е намаляло още повече. Това означава болезнено свиване на покупателната способност на аржентинците, които вече три години се сблъскват с годишна инфлация от средно над 50%.

През февруари супермаркетите и малките търговци на дребно отбелязаха годишен спад на продажбите съответно с 11.4% и 25.5%. Фабриките спряха работа или намалиха производството си в условията на спадащо търсене. Спрените от Милей 88% от аржентинските проекти за обществено строителство, които са основен източник на заетост и корупция, доведоха до загуба на 50 хил. работни места. Близо 50% от аржентинците сега живеят в бедност в сравнение с 38% през септември. В реално изражение заплатите са се върнали с 20 години назад, изчислява консултантската компания Invecq. Затова и много икономисти са притеснени, че стратегията на Милей за ограничаване на инфлацията води до задълбочаване на рецесията в Аржентина, което не е устойчив начин за намаляване на цените.

Николас Духовни, бивш министър на икономиката в дясноцентристкото правителство на Аржентина през 2015-2019 г., казва пред Financial Times: "Голяма част от спада, който Аржентина преживява, е нормализация, която в крайна сметка ще й позволи да се върне към растеж... Пазарите практически не обръщат внимание на настоящия спад. Те гледат напред."

Сериозни проблеми

Въпреки успехите първите няколко месеца от управлението на Милей разкриха сериозни проблеми. Освен трудностите икономическият му план е изпълнен с несигурност. Един от рисковете е валутният курс. Опитвайки се да забави инфлацията, правителството обезценява песото с 2% всеки месец. Но при месечна инфлация, която е много по-висока от 2%, това вероятно е по-малко от необходимото. По-бързо обезценяване или внезапна рязка девалвация биха предизвикали по-голяма инфлация. В анализ по темата The Economist предвижда, че Аржентина неминуемо скоро ще трябва да премине към нов паричен и валутен режим. Въпросът е кога - и към какъв режим. Планът на Милей е да се премахне капиталовият контрол и да се уеднаквят валутните курсове.

Но не е ясно дали правителството ще въведе ортодоксална парична програма за песото, или ще се опита да доларизира икономиката. Предизборното обещание на Милей за доларизация стана неясно, след като встъпи в длъжност. Сега правителството говори повече за "валутна конкуренция" (разрешаване на транзакции в долари или песо). В края на март Милей призна, че доларизацията вероятно няма да се случи преди междинните избори в края на 2025 г.

Тази несигурност вече предизвиква безпокойство сред инвеститорите. Правителството също така намекна, че ще търси нова програма на МВФ, може би на стойност 15 млрд. долара, но и това може да се окаже трудно без по-ясни планове.

Намаляването на инфлацията чрез налагане на рецесия ще доведе до други проблеми. Не е привлекателно да се инвестира в страна, в която рецесията е основна част на паричната й политика. Нещо повече - когато растежът се възстанови, инфлацията може да се ускори, обръщат внимание експертите.

Освен това фискалните излишъци може да се окажат трудни за поддържане. Една от големите икономии е от енергийните субсидии, но голяма част от тях са само отложени, а не отменени. Губернаторите на провинции протестираха гневно, включително в съда, срещу намаляването на техните трансфери. Въпреки че сегашната пенсионна формула помага на правителството да свие разходите, с намаляването на инфлацията тя в крайна сметка ще има обратен ефект.

Нужна е подкрепа от законодателите

Милей все още не е прокарал важни закони: първите му промени в политиката, като например девалвацията на песото, не изискваха одобрението на законодателите. Но той се нуждае от подкрепата на Конгреса за много от другите си дългосрочни либертариански проекти, като например отварянето на аржентинската икономика за свободна търговия. Проблемът е, че президентът е много по-малко популярен в Конгреса, отколкото сред избирателите. Неговата политическа партия държи по-малко от 15% от местата в законодателния орган, който той нарича "гнездо на плъхове".

Милей води кампания срещу политическия естаблишмънт и продължава да обижда някои законодатели в медиите и в социалните мрежи. Водещият му пакет от мерки за затягане на коланите не успя да премине през долната камара на Конгреса. Сега Милей се опитва да възстанови отношенията си с влиятелните губернатори на страната, които често имат влияние върху сенаторите и депутатите от долната камара в съответните райони. Той също така се опитва да съживи новата си версия на закона за затягане на коланите, който не беше приет. Сред измененията е намаляването на броя на държавните компании, които ще бъдат приватизирани, и съкращаването на предложенията, целящи ограничаване на държавните разходи, включително едно, което би дало на Милей едностранна власт да приема всякакви икономически политики.

Надеждите за Милей

Президентът твърди, че ако инфлацията продължи да спада и сложната финансова архитектура, въведена от министъра на икономиката Луис Капуто, продължи да стабилизира икономиката, растежът скоро ще се съживи и ще даде тласък на бързото възстановяване.

Анализаторите смятат, че този път е изпълнен с рискове и следващите два месеца ще бъдат решаващи. Ценовият натиск ще остане силен, тъй като продължаващото поетапно премахване на енергийните субсидии води до повишаване на цените с до 400%. Аржентинският бизнес предупреждава, че песото е поскъпнало с повече от 25% спрямо долара тази година на паралелните валутни пазари, което намалява конкурентоспособността, постигната от девалвацията през декември. Всяко възстановяване на дейността на зависимите от вноса индустрии би подкопало стремежа на Капуто да възстанови оскъдните валутни резерви на Аржентина. В същото време устойчивите фискални излишъци, ключови за пазарното доверие в Милей, стават все по-трудно постижими, тъй като рецесията се отразява на данъчните приходи. А президентът все още не е получил одобрението на Конгреса за повишаване на данъците.

В крайна сметка Милей се нуждае от успехи в Конгреса, за да увери инвеститорите, че има достатъчно съюзници, за да овладее или поне да оцелее при бъдещи протести и политически хаос. А и далеч не е защитен от импийчмънт.

Ако данъчните реформи бъдат блокирани в Конгреса, правителството може да продължи да задържа трансферите към провинциите, за да компенсира разликата. Това обаче може да е взривоопасно. Анализаторите смятат, че съдбата на Милей зависи от две неизвестни - колко икономически трудности могат да понесат аржентинците, преди да се обърнат срещу него, и може ли той да спечели политическата подкрепа, необходима за постигане на икономически напредък достатъчно бързо. Успехът може да го доведе до победа на междинните избори догодина. Ако обаче подкрепата за него намалее преди това, съперниците му със сигурност ще използват собствения му трион срещу него. И така Милей ще се превърне в поредния неуспешен лидер на Аржентина.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    При 260% инфлация е много ясно какви са "видимите резултати" от управлението на оня с резачката.
    Мисля си, ако подобен управляваше Венецуела, щеше ли пропагандистът да пише същото или тъкмо обратното на горното?

    Нередност?
  • 3
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 1

    Рецептата е изпитана, въпросът е дали обществото е готово да изпие горчивото лекарство до края, за да даде резултат, или терапията ще бъде прекъсната и после ще има обвинения, че е била неправилна.

    Нередност?
Нов коментар