Повсеместна подкрепа за украинските граждани

В социалните мрежи хората се самоорганизират и предлагат домовете си, транспорт и вещи от първа необходимост

Повсеместна подкрепа за украинските граждани
Повсеместна подкрепа за украинските граждани
   ©  Помощь беженцам из Украины - Help for refugees from Ukraine
   ©  Помощь беженцам из Украины - Help for refugees from Ukraine
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика огромна вълна от състрадание във всички съседни и близки държави, включително и в България, както и желаещи да помогната на украинските граждани, които напускат страната. Български граждани, както и украинци, бягащи от войната, вече има и в България. Първите автобуси, тръгнали от Одеса в петък, вече пристигнаха тази сутрин.

Организация за помощ и подкрепа тече в социалните мрежи. Хора изразиха готовност да предоставят домове, транспорт и неща от първа необходимост.

В международната група Помощь беженцам из Украины - Help for refugees from Ukraine се приема и търси всякаква помощ без значение от коя държава сте. В групите Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци и Shelter/Притулок/Подслон for Ukraine се предлага помощ в рамките на България.

Беше създаден и единният информационен портал https://gov.bg/bg/ukraine. Доброволческата инициатива BG4UA също набира желаещи да помогнат за евакуиране на хора от Украйна, за транспорт и настаняване на украински бежанци в България, за оказване на правна, финансова и други видове помощ https://www.bg4ua.com/.

Всеобща солидарност

Други предпочитат да помогнат със средства. Повечето големи международни хуманитарни организации, включително UNICEF, Агенцията на ООН за бежанците UN Refugee Agency (UNHCR), Международният комитет на Червеният кръст, Лекари без граници и Международният спасителен комитет в момента активно работят в Украйна и съседните страни, където броят украинските граждани, бягащи от войната, нараства. По последни данни броят на хората, изселили се от районите на бойните действия, вече превишава 150 хил. души, като поне 120 хил. от тях вече са достигнали територията на съседни страни.

В околните на Украйна държави също има силна вълна на гражданска подкрепа. До края на петъчния ден в съседна Полша пристигналите бяха към 30 хил. души. Огромно количество поляци доброволстват, осигурявайки различна помощ за бежанците. Хотелите са пълни, а част от полските граждани, изразяват готовност да приемат украински бежанци.

Групата в Познан Kejterski Patrol - pomoc psom z Ukrainy/ Допомога для собак з України та їх дори предлага разхождане и приютяване на домашни любимци, дошли с украинските си собственици.

Хотели за настаняване

В България на държавно ниво се работи в посока настаняване по хотели. Преди два дни министърът на туризма Христо Проданов заяви, че страната ни има готовност да подслони 2000 - 4000 украински граждани в хотели у нас.

"Хора, евакуиращи се от Украйна, пристигат на наша територия. Това, което правим ние, е да събираме оферти от собственици на хотели, които да ползваме за бази за настаняването им - разбира се срещу заплащане", заяви тази сутрин министърът.

По думите му парите ще дойдат от държавния бюджет. "Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранването. Това е, което сме подали като оферта на хотелиерите. Ще разчитаме разбира се и на европейска солидарност. Защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас", каза още той.

Ограничения няма, като могат да кандидатстват хотелиери от цялата страна, които могат да предоставят подслон и подкрепа. В Министерски съвет ще бъде разположен координационен център, който ще разпределя пристигащите. "Надяваме се до понеделник да имаме готовност да свършим това, което се очаква от нас", обобщи той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 2
    • + 5

    Слава на Украйна! Долу агресора Русия!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    Подкрепа за Украйна се оказва по всички линии и от много страни, само българските русофили в умопомрачение повтарят лъжите на Путин, който съвсем се е побъркал.

    Нередност?
Нов коментар