Бавното руско настъпление в Украйна

Силите на Кремъл едва ли ще предприемат мащабна офанзива тази година

Според западни военни и анализатори все още има възможност с военната помощ на САЩ Украйна да спре настъплението на руските агресори.
Според западни военни и анализатори все още има възможност с военната помощ на САЩ Украйна да спре настъплението на руските агресори.
Според западни военни и анализатори все още има възможност с военната помощ на САЩ Украйна да спре настъплението на руските агресори.    ©  Reuters
Според западни военни и анализатори все още има възможност с военната помощ на САЩ Украйна да спре настъплението на руските агресори.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Докато Украйна беше изправена пред остър дефицит на боеприпаси и изтощена армия, Русия се възползва от огневата мощ и живата си сила и напредна постепенно на фронтовата линия.
  • Експертите допускат, че руската армия ще направи няколко успешни тактически пробива на фронтовата линия, но като цяло ще остане неефективна.
  • Американската военна помощ не решава най-сериозният проблем на Киев - огромният брой войници, които Русия е мобилизирала във войната.

След като в сряда Конгресът одобри дълго отлаганата американска военна помощ от 61 млрд. долара за Украйна, Русия заяви, че съвременните западни оръжия няма да обърнат хода на войната. От началото на конфликта през 2022 г. руският президент Владимир Путин никога не е бил "толкова уверен и щастлив", както през последните месеци, каза пред Financial Times човек, близък до държавния глава. "Да видим дали военната помощ ще промени това", добавя източникът.

Докато Украйна беше изправена пред остър дефицит на боеприпаси и изтощена армия, Русия се възползва от огневата мощ и живата си сила и напредна постепенно на фронтовата линия. Двама високопоставени служители от украинското разузнаване описват настоящите атаки на Русия по ключови места и обекти и ударите с ракети и безпилотни самолети срещу Харков и други важни градове като подготовка на бойното поле за по-голяма офанзива. Длъжностните лица твърдят, че Москва вероятно ще започне ново широкомащабно нападение в края на май или юни. По думите на командира на Националната гвардия на Украйна руските сили ще атакуват на неочаквани места и ще се опитат да превземат Харков, пише Reuters.

Слабостите на руската армия

Според западни военни и анализатори все още има възможност с военната помощ на САЩ Украйна да спре настъплението на агресорите, които макар и многобройни, са зле обучени и използват нискокачествени боеприпаси. Експертите допускат, че руската армия ще направи няколко успешни тактически пробива на фронтовата линия, но като цяло ще остане неефективна.

"През февруари 2022 г. Русия имаше много по-добре оборудвана и обучена армия", коментира западен служител. "Просто не виждам сега да е в по-добро състояние."След като първоначалният й "блицкриг" (от немски език - светкавична война) се провали, Москва се опита да наделее на фронтовата линия, като залага на количество пред качество. За всеки изстрелян от украинските сили залп Русия отвръща с пет снаряда, като съотношението е още по-високо на някои места по линията на съприкосновение", казва Дара Масикот, анализатор във фондацията "Карнеги за международен мир", която изучава руската армия.

"Помощта няма да отмени предимствата, които Москва спечели през тази година, но ще позволи на украинските сили да защитават позициите си и може да се използва за забавяне или спиране на руския напредък", отбелязва Масикот.

Подсилена от рекордните 10.8 трлн. рубли (118.5 млрд. долара) разходи за отбрана тази година - 6% от брутния вътрешен продукт, руската оръжейна индустрия е увеличила производството няколко пъти, като фабриките работят денонощно, според официални лица. Миналия ноември Сергей Чемезов, ръководител на Rostec - държавния отбранителен конгломерат, заяви, че Русия произвежда 2.5 пъти повече артилерия и системи за залпов огън, отколкото преди, като същевременно увеличава производството на някои видове боеприпаси с повече от 60 пъти. Въпросните числа обаче прикриват неспособността на Москва да превърне тази огнева мощ в значителен пробив на бойното поле - нещо, което според руските експерти може да се направи само с по-модерно оръжие.

Западните санкции затрудниха снабдяването на Русия с компонентите, необходими за дронове, боеприпаси, управляеми бомби и високоточни ракети, принуждавайки я да разчита на по-нискотехнологични оръжия, които може да произвежда масово по-лесно, твърди Руслан Пухов , ръководител на московския Център за анализ на стратегии и технологии. "Най-решаващите системи на бойното поле са пряко зависими от санкциите. Затягането им означава, че лидерите по всички етажи на властта трябва да мислят креативно", добавя експертът.

Въпреки по-големия арсенал на Москва, нейната армия "няма осезаемо предимство пред Украйна в артилерията и боеприпасите", казва Пухков. "Поне хората, които се бият на руска страна, не го забелязват." Вместо това Кремъл използва по-нискотехнологични оръжия като силно разрушителни бомби и обновени съветски боеприпаси. Русия изпраща на фронта войски с мотоциклети и високопроходими превозни средства.

Дори това обаче не стига, за да се поддържа същата честота на руския огън както през първите шест месеца на войната, отбелязва Павел Лузин, експерт в Центъра за анализ на европейската политика, базиран във Вашингтон . Русия е изстрелвала до 60 хил. снаряда на ден преди есента на 2022 г. - количество, което е спаднало до около 10 хил.снаряда на ден и което включва доставките от Северна Корея и Иран. По-ниските темпове на огън показват как интензивността на конфликта изпреварва това, което Русия може да попълни дори при тези по-високи нива на производство, и възпира значителния напредък на фронтовата линия.

Според доклад, публикуван миналата седмица от Центъра за стратегически и международни изследвания, Русия ще трябва да произвежда 3.6 млн. снаряда годишно, за да поддържа сегашната скорост на стрелба. Министерството на отбраната обаче призна, че може да произведе най-много половината от 4-те милиона снаряда с калибър 152 мм и 1.6 млн. снаряда с калибър 122 мм, които според военните оценки на Путин са му необходими за пробив, пише Financial Times. И тъй като Русия продължава да изстрелва все повече снаряди, тя износва артилерията си по-бързо, отколкото може да я замени с нова, което я принуждава да използва такава от съветската епоха.

"Купуването" на войници

Американската военна помощ не решава най-сериозният проблем на Киев - огромният брой войници, които Русия е мобилизирала във войната. Кристофър Каволи, върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО за Европа, каза пред законодателите на изслушване на комисията по въоръжените сили в Сената през април, че Русия набира 30 хил. войници на месец, увеличавайки своите войски от 360 хил. преди година на 470 хил.

За да привлече нови попълнения, армията предлага финансови стимули, включително заплати, започващи от 200 хил. рубли, което е пет пъти повече от средното възнаграждение в някои от по-бедните региони на Русия, и бонуси, вариращи между 300 хи. и 1 млн. рубли, според доклад на естонската служба за външно разузнаване. Войниците могат да получават допълнително заплащане за своите подвизи на бойното поле или ако бъдат ранени, а семействата им могат да получат щедри обезщетения в случай на смърт. Каволи посочва, че от началото на конфликта 315 хил. руски военнослужещи са загубили живота си или са били ранени.

Този меркантилен подход позволява на Русия да привлече достатъчно новобранци, за които войната носи финансови облаги, като същевременно избягва мобилизацията - действие, което през есента на 2022 г. принуди стотици хиляди мъже да избягат от държавата. "Основният подход сега е "купуването на кръв" сред руските низши класи", отбелязва Лузин от Центъра за анализ на европейската политика.

Една лятна офанзива обаче ще изисква от Путин да обяви нов кръг от мобилизация, твърди Масикот от "Карнеги". "Ако Кремъл има амбиции за Харков или нещо още по-трудно като Южна Украйна, тогава ще трябва да генерират много голяма сила, вероятно доста над 100 хил. войници и за двете, плюс оборудването", добавя експертът.

Дори Русия да събере повече мъже, самият брой няма да е достатъчен, за да компенсира липсата на обучение, казва Лузин. "Всички говорим за мобилизация, но къде са командирите, сержантите и лейтенантите, които биха командвали мобилизираните войници?"

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nfx431062748 avatar :-|
    nfx431062748
    • - 3
    • + 3

    И какво ТОЧНО казва статията? Освен, че ще наливаме пари във ВПК до последния украинец?

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    Върха на сладоледа е последния закон за мобилизацията при която ЕС ще хваща и праща украинци на фронта. Щото видите ли ЕС давали толкова много пари, а украинците бягали, а мястото им било да умират на фронта.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Клаузевиц, който като подполковник през 1812 г воюва в руската армия срещу Наполеон, от опита във войните, в които участва, впоследствие формулира константата, че не завземането на територии е целта в една война, а разгрома на вражеската армия. След това територията сама ще падне в ръцете на победителя.

    И се учудвам, че тази простичка истина тук се заобикаля с 200 от пропагандистите!

    Какво прави руската армия в прокси войната на САЩ в (и за сметка на) Украина?
    От миналото лято методично и неотклонно настъпва по цялата дължина на линията на съприкосновение, което е много видимо от съобщенията на кореспондентите, и унищожава опорните пунктове и отбраняващите ги части на ВСУ - Бахмут, Авдеевка, Роботино, Очеретино и т.н.

    В този смисъл е по-логично да се анализира защо ВСУ, въпреки тоталната помощ на Запада - за 2 г повече от четвърт трилион $ !!! - не могат да предприемат нищо друго, освен "преминаване на нови позиции"!
    И нов закон за тоталната мобилизация...

    И това въпреки кривите ракети на руснаците, нефелните им въоръжения и снаряди, пияните, недоучени мужици...
    А бе, пак стигнаме до чиповете от перални, ескимосите и сапьорните лопатки...

    За сведение на композиралата горните съждения, "блицкригът" на руснаците в първите три дни на инвазията имаше за цел да принуди Киев към мир. И щеше. След трите кръга мирни преговори в Минск, през март последва среща за подписване на мирно споразумение в Истанбул (чийто текст Билд публикува онзи ден), провалена съвсем целенасочено в последния момент от тогавашния британски премиер Б.Джонсън, който обещава на Киев абсолютна и пълна подкрепа, ако се откаже от подписване на мир.

    Е, сегашното състояние на ВСУ на фронта и на Украина като държава - 100% на системи - е пряко следствие от тогавашното решение на Зеленский и Со.
    Няма как да не припомня, че ако през март 2022 г бе подписан мир, половин милион украински мъже нямаше да са мъртви, Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон щяха да са в границите на Украина, страната нямаше да е полуразрушена, а голяма част от мигрантите щяха да са се върнали.
    На в историята "ако" няма... За това ги няма половин милион мъже, няма ги четирите области, няма да се върнат и тия 10-12 млн мигранти...

    Днес чета кмета на Киев Кличко, който говори, че до няколко месеца Украина няма да я има.
    Не знам защо, но на него по му вярвам, отколкото на голата пропаганда, скрита зад анонимен "западен служител"...

    И - последно - кьопавата пропаганда работи за противника...

    Нередност?
  • 6
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 2
    • + 3

    Слава на Украйна!Рано или късно Путлерова РуЗЗия ще се сгромоляса зрелищно както бившия СССР!

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 4

    Почна Украйна пак да губи на фронта и развалената плоча се завърта от всички посоки. Като цяло се лансират няколко заблуди, които веднага се вадят, когато не може да се изсмуче от пръстите някаква победа за ВСУ.
    - Русия има огромни загуби
    - Руската армия е некомпетентна/ниско технологична/необучена
    - Русия свършва боеприпасите, танковете, окопните лопатки
    - Руснаците имат числен превес на бойното поле, а сега започна това да се преиначава, че са направили „огромна“ мобилизация
    - Руската инвазия в първите месеци е имала за цел да окупира цяла Украйна
    - Руската офанзива върви бавно без да превземе стратегически цели

    Така, почваме по ред на номерата:
    1. Русия има огромни загуби – Тук се подхвърлят някакви числа „на ангро“, които варират от 300 до 480 хиляди убити и ранени (в статията са 315 хиляди, британското МО се изцепи с 480 хиляди оня ден). Проследимите данни показват съвсем различна картина - https://en.zona.media/article/2022/05/11/casualties_eng
    Потвърдените убити руски военни са 51 хиляди, като BBC и MediaZona пак на ангро слагат едни 34 хиляди отгоре, че да не изглежда съвсем зле положението. В тези данни наистина има едни неотчетени жертви и това са тези на сепаратистите от първите 18 месеца на войната, но те са потвърдени на 20 хиляди. Вече сепаратистите са част от руските въоръжени сили и трябва да ги виждаме в данните по-горе. Съотношението на убити към ранени при руснаците при широк консенсус е около 1:2, с което общата бройка загуби достига около 215 хиляди или по около 270 души на ден.

    За тези на Украйна имаме няколко косвени източника на подобни данни. Първият е изявлението на Зеленски, че в момента ВСУ разполага с около 880 хиляди бойци. От всички мобилизации досега, без последната, която върви в момента, плюс стандартната численост на армията преди конфликта украинците разполагат с 1 милион и 300 хиляди бойци. Липсват едни 420 хиляди и това са данни към края на януари или около 600 души на ден. Различни представители на Украйна са заявявали през последните месеци, че им трябват между 20 и 30 хиляди на месец, да покрият „дупките“ на фронта. Което прави по между 660 и 1000 души на ден загуби. Взимаме по-ниската стойност за три месеца и загубите към края на април на ВСУ достигат 480 хиляди.

    2. Руската армия е некомпетентна/ниско технологична/необучена – толкова е ниско технологична, че успява със системи за РЕБ срещу GPS да заглуши ракети без GPS, ако проследим предишната статия за войната. Последните пробиви на руснаците показват висока компетентност и добра подготовка. От настоящата статия се споменава, че при инвазията руската армия е била много по-високотехнологична. Нормално, предвид факта, че тогава Кремъл използва само 120 хиляди от редовните си части, а сега по фронта са 617 хиляди. Украинците неколкократно в рамките на конфликта прибягват до практиката от африканските войни с въоръжени пикапи, чието начало бе дадено през 1987 г. в последната фаза на чад-либийската война позната още и като „Войната на Тойота“

    3. Русия свършва боеприпасите, танковете, окопните лопатки – става точно обратното, а в статията директно се прави едно много грубо внушение, че руснаците са ползвали дълго време по 60 хиляди снаряда дневно. Това е пикова стойност, достигната може би в няколко дни разпръснати и в трите години от войната за момента. Средно руснаците ползват между 10 и 12 хиляди, украинците преди бяха на 5 хиляди, но все повече падат към 2 хиляди на ден. Та друг свършва инвентара, но не и руснаците.

    4. Руснаците имат числен превес на бойното поле, а сега започна това да се преиначава, че са направили „огромна“ мобилизация – През първия месец на войната руските части са между 120 и 160 хиляди редовна армия плюс между 30 и 50 хиляди сепаратисти. Украинците удвояват своите въоръжени части от 310 хиляди на 660 хиляди. ВСУ има превес от 3:1 през почти цялата 2022 г., като на някои фронтове тя надминава 5:1 и дори 7:1.

    Руската мобилизация е горе-долу следната – 210 хиляди редовна армия през 2022 г., заедно с между 30 и 50 хиляди сепаратисти, 318 хиляди са частично мобилизирани, още 470 хиляди подписват договори за професионална служба (много от тях доброволци), около 70 хиляди са наемниците. Руснаците имат още 190 хиляди наборници, които не взимат участие във военните действия, защото в законите на страната е записано, че могат да се ползват само в условия на война. Това е основната причина Кремъл толкова много да държи на дефиницията за СВО. Общото ниво на мобилизация е около 840 хиляди.

    При украинците зависи как го броим. Бойните части от 303 хиляди редовни преди войната достигат до 1 милион и 300 хиляди към момента, без да броим очакваните нови 500 хиляди. Това прави 997 хиляди мобилизирани и ако вярваме на The Militar Balance от 2021 г. Украйна е активирала целия си резерв от 900 хиляди. Според същия доклад, руснаците имат около 2 милиона. Небойните части се увеличават от 103 хиляди преди войната до 630 хиляди в момента, което много условно може да добавим мобилизация от още 527 хиляди. Заедно с небойните части ВСУ достига численост от 1 милион 930 хиляди. Толкова с „мащабната мобилизация“, руснаците я правят доброволна и платена, а украинците насилствена, като дори ЕС са на път да потъпчат правата на бежанците ако почнат да ги пращат обратно в конфликтната страна.

    5. Руската инвазия в първите месеци е имала за цел да окупира цяла Украйна – със 120 хиляди щика няма как, тя имаше за цел да сплаши Киев и да се седне на масата за преговори. Като все повече почнаха да излизат материали, как провалените преговори са „били последният шанс за добро развитие на Украйна“. Пускал съм преди този материал, който описва как руснаците преминаха от План А (кабинетна война) към План Б (народна война) - https://bigserge.substack.com/p/the-end-of-cabinet-war

    6. Руската офанзива върви бавно без да превземе стратегически цели – при войната на изтощение основната цел е унищожаването на възможностите на противника да води бойни действия. Това руснаците следват плътно, бавно и методично. Можете да видите теоретичната част за войната на изтощение (аналитичната е с качеството на статия от Икономист) тук - https://www.rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/attritional-art-war-lessons-russian-war-ukraine

    Гледам пак яко са ми затрити коментари, ей бе, пуста цензура, тогава поне оставете спама за отслабването и потентността, че да имате нещо качествено под статиите.

    Нередност?
  • 9
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • + 1

    Kaкто е бавно да не стане славно? Навъдиха се пишман анализатори-пълководци, на които много им се иска хода на военните действия да се развива по някаква тяхна схема. Бързата кучка - слепи ги ражда, казват у нас.

    Нередност?
Нов коментар