🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руските победи разклащат вярата на световните лидери в перспективите за война в Украйна

Лидерите, участвали на Мюнхенската конференция за сигурност, са единодушни, че Киев има остра нужда от повече оръжия и спешно трябва да се действа

Украйна има спешна нужда от оръжие и боеприпаси, но Западът се задъхва в осигуряването на доставките.
Украйна има спешна нужда от оръжие и боеприпаси, но Западът се задъхва в осигуряването на доставките.
Украйна има спешна нужда от оръжие и боеприпаси, но Западът се задъхва в осигуряването на доставките.    ©  Reuters
Украйна има спешна нужда от оръжие и боеприпаси, но Западът се задъхва в осигуряването на доставките.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Тази година перспективите за Украйна се влошават, тъй като Русия възстановява армията си и преминава към военна икономика.
  • Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства усилията на Европа да запълни празнината, оставена от забавянето на американската помощ, но предупреди, че "мащабите и военните възможности" на САЩ означават, че за тях ще бъде невъзможно да запълнят изцяло недостига.
  • Висши представители на администрацията на Белия дом настояват, че ангажиментът на Америка към каузата на Украйна не е намалял.

Преди дванадесет месеца делегатите на Мюнхенската конференция по сигурността излъчваха оптимизъм за перспективите пред Украйна, а Западът обещаваше да подкрепя Киев във войната му с Русия "колкото е необходимо". Тази година, когато конфликтът се развива в полза на Москва, а вярата в западната подкрепа намалява, оптимизмът се превърна в песимизъм. Тридневната среща в Мюнхен, която завърши в неделя, беше белязана от признанието, че Украйна има остра нужда от повече оръжия и боеприпаси и че солидарността трябва спешно да се превърне в действие.

"Не ни трябват повече думи, трябват ни решения", заяви Мете Фредериксен, министър-председател на Дания. "Украйна може да спечели тази война само с оръжия. Думите просто не са достатъчни."

Това беше повторено и от Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна. "Виждам политическа воля, но политическата воля трябва да се превърне в действие", каза той.

Русия печели надмощие

На тазгодишната среща на политическите лидери, дипломатите, военните и шефовете на шпионските служби в баварската столица - конференция, наричана Давос на отбраната - войната в Украйна беше доминирана от опасенията, че Русия печели надмощие, както и от тревогата за все по-мрачния завой на Русия.

През първия ден участниците бяха шокирани от новината за смъртта на Алексей Навални, руския опозиционен лидер, изпратен от режима на Владимир Путин в затвора на Полярния кръг.

"Ако видите какво се случи с Навални, може да видите Русия, която е пред нас", каза белгийският премиер Александър де Кроо.

На следващия ден беше обявено, че украинските сили са се изтеглили от критично важния източен град Авдеевка, с което Кремъл постигна първата си голяма победа на бойното поле след разрушаването и превземането на Бахмут през май миналата година.

Но още преди откриването на конференцията перспективите пред Украйна се влошиха, тъй като републиканците в Конгреса блокираха пакет от военна помощ за Киев, което задълбочи тежкия недостиг на важни боеприпаси, възпрепятстващ способността на страната да води война.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства усилията на Европа да запълни празнината, оставена от забавянето на американската помощ, но предупреди, че "мащабите и военните възможности" на САЩ означават, че за тях ще бъде невъзможно да запълнят изцяло недостига.

Подготовката за Мюнхен беше помрачена от шокиращите изказвания на Доналд Тръмп по-рано през месеца, който заяви, че Русия може да прави "каквото си поиска" със страните от НАТО, които не отделят 2% от своя БВП за отбрана. Намесата дойде в момент, когато западните лидери вече се притесняваха какво може да означава евентуално второ президентство на Тръмп за бъдещето на трансатлантическия съюз и западната подкрепа за Украйна.

"В Мюнхен има слон в стаята и името му е Доналд", заяви Зигмар Габриел, бивш външен министър на Германия. "Той сигурно се смее толкова много, че не може да спи."

Настроението сега контрастираше рязко с по-оптимистичното за 2023 г. Тази година перспективите се влошават, тъй като Русия възстановява армията си и преминава към военна икономика. Експерти очакват Украйна да търпи загуби на бойното поле, може да се видят значителни руски успехи, а на украинците не им остават никакви боеприпаси.

Адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО, призна, че Западът е бил "прекалено оптимистичен за войната през 2023 г.", вярвайки, че "ако дадем на украинците необходимите боеприпаси и обучение, те ще победят". Сега, добави той, "трябва да внимаваме да не бъдем прекалено песимистични през 2024 г.". "Самият факт, че Украйна все още е суверенна държава и че украинците си върнаха 50% от това, което руснаците взеха през 2022 г., е забележителен", допълва Бауер, цитиран от Financial Times.

Откъде да дойде оръжието за Украйна

Речите и публичните дискусии в Мюнхен бяха доминирани от темата за това как да се запълни дефицитът на оръжия в Украйна.

"Русия е научила много уроци, а също така произвежда повече боеприпаси и оборудване, отколкото можем да осигурим заедно", заяви Петр Павел, президент на Чехия и бивш генерал. "Трябва да бъдем толкова иновативни и гъвкави, колкото украинците на терен, и да започнем да търсим оборудване навсякъде."

Това послание беше повторено от Джей Ди Ванс, сенатор републиканец от САЩ и поддръжник на Тръмп, който заяви: "Проблемът е, че Америка не произвежда достатъчно оръжия, Европа не произвежда достатъчно оръжия и това е много по-важно от политическата воля на САЩ или от това колко пари печатаме и изпращаме на Европа."

Висши представители на администрацията на Белия дом настояват, че ангажиментът на Америка към каузата на Украйна не е намалял. "Путин няма да спре, освен ако не бъде спрян", каза министърът на армията на САЩ Кристин Уормут, която пристигна в Мюнхен, след като е наблюдавала как американските войски обучават нов украински батальон в американска база в Германия. "А за противниците, които наблюдават какво се случва в Украйна и какво казва за американската воля, не бих искал да направят извода, че ще позволим на лидер като Путин да прави каквото си иска."

Най-добрият вариант за предотвратяване на това, твърдят те, все още е този на масата: Конгресът да приеме военната помощ. "Предай допълнителното. Това е. Да унищожим армията на Путин. Украинците знаят как да направят това, така че нека им помогнем да го направят", добави конгресменът Джейсън Кроу.

"Бившият президент, Тръмп изглежда, се опитва да дерайлира подкрепата за настоящото двупартийно допълнително предложение, прието в Сената", каза Мики Шерил, член на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите в интервю, цитиран от Politico.

Речите на някои лидери бяха белязани от недоволство - усещането, че техните страни се навеждат за Украйна, докато другите в Европа не се справят.

"Чувството за спешност не е налице", каза Фредериксен. "Дания дари целия си артилерийски запас, но в Европа все още има боеприпаси на склад", които биха могли да бъдат изпратени на Украйна.

Това беше и посланието на Грант Шапс, министър на отбраната на Обединеното кралство, който заяви, че "всички страни трябва да се активизират", и на германския канцлер Олаф Шолц.

Германия е предоставила на Украйна помощ в размер на 28 млрд. евро, като през тази година се подготвя отпускането на още 7 млрд. евро. "Иска ми се подобни решения да бъдат взети и в други европейски столици", каза той. Шолц добави, че САЩ са предоставяли на Украйна военна помощ в размер на над 20 млрд. долара годишно в сравнение с нейния БВП от 28 трлн. долара. "Съпоставими усилия би трябвало да са минимумът, който всяка европейска държава предприема", каза той.

Германия действително е вторият по големина доставчик на помощ за Украйна след САЩ. Но Шолц също беше обект на критики заради отказа си да изпрати на Украйна крилати ракети "Таурус" - оръжейна система, която според някои хора може да промени хода на войната.

Майкъл Макфол, директор на Института за международни изследвания "Фрийман Спогли" към Станфордския университет и бивш посланик на САЩ в Москва, заяви, че сред украинските му приятели има "истинско чувство на неудовлетвореност".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 5

    Мисля, че заглавието, а и смисълът на статията, се нуждаят от корекция, защото отразяват не реалната ситуация, а пропагандно увещаване на публиката.
    Така описани "световните лидери" са днешните политици от САЩ и ЕС.
    Твърде елементарно е това да се нарича "света"!
    Защото въпросната "вяра в перспективите за война в Украйна" лидерите в Пекин, Ню Делхи, Мексико сити, Кайро, Анкара, Бразилия, Джакарта, Кейптаун, Ер Рияд, Техеран, Буенос Айрес и т.н. изобщо не споделят западните "перспективи".

    Реално светът наблюдава как Западът хвърля бензин във военните пожарища, които е запалил. Засега "само" в Украйна и Палестина.
    Без положителна перспектива за себе си...

    Нередност?
  • 2
    toni99 avatar :-P
    toni99
    • + 2

    вЕрно ли?

    Нередност?
Нов коментар