Създадените в Украйна дронове убийци са оръжието на бъдещето

Те променят баланса между хората и технологиите във войната

Украинският президент Володимир Зеленски създаде Силите за безпилотни системи, които ще отговарят за дроновата война.
Украинският президент Володимир Зеленски създаде Силите за безпилотни системи, които ще отговарят за дроновата война.
Украинският президент Володимир Зеленски създаде Силите за безпилотни системи, които ще отговарят за дроновата война.    ©  Reuters
Украинският президент Володимир Зеленски създаде Силите за безпилотни системи, които ще отговарят за дроновата война.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвременният вид на оръжията с прецизно насочване се появи за пръв път на бойното поле във Виетнам преди малко повече от 50 години. Тъй като оттогава насам въоръжените сили се стремят към точност и разрушителност, цената на тези оръжия се повиши. Американските артилерийски снаряди с GPS насочване струват по 100 хил. долара. Тъй като интелигентните оръжия са скъпи, те са оскъдни. Това е причината защо европейските държави ги изчерпаха в Либия през 2011 г. Израел, който по-скоро иска да съхрани запасите си, отколкото да избегне странични щети, обсипва Газа с глупави бомби. Какво би станало обаче, ако може да съчетаете прецизност и изобилие?

За пръв път в историята на военното дело този въпрос намира отговор на бойното поле в Украйна. Дроновете с поглед от първо лице (FPV) се разпространяват по фронтовата линия. Те са малки, евтини, пълни с експлозиви летателни апарати, адаптирани от потребителски модели, и правят живота на войника още по-опасен. Тези дронове се вмъкват в танковите куполи или окопи. Те дебнат и преследват плячката си, преди да я убият. Те нанасят тежки поражения на пехотата и бронираните машини.

Войната също така прави FPV дроновете и техните морски събратя универсални. През януари са потвърдени 3000 удара с FPV дронове. Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски създаде Силите за безпилотни системи, които ще отговарят за дроновата война. През 2024 г. Украйна е на път да произведе 1-2 млн. дрона. Изненадващо е, че това ще съответства на намаленото потребление на снаряди в Украйна (което е намаляло, тъй като републиканците в Конгреса позорно отказват на Украйна необходимите ѝ доставки).

Нови тенденции

Дронът не е чудодейно оръжие - такова нещо не съществува. Той е важен, защото въплъщава големи тенденции във войната: преминаване към малки, евтини и заменими оръжия; все по-широката употреба на потребителски технологии; и преход към автономност в битките. Поради тези тенденции дроновата технология бързо ще се разпространи от армиите към милициите, терористите и престъпниците. И тя ще се усъвършенства не с темпото на бюджетния цикъл на военно-промишления комплекс, а с неотложността на потребителската електроника.

Обикновените FPV дронове са революционно прости. Те са наследници на състезателните квадрокоптери, създадени от достъпни компоненти, и могат да струват само неолкостотин долара. FPV дроновете обикновено имат малък обсег на действие, малка товароносимост и се затрудняват при лошо време. Поради тези причини те (все още) няма да заменят артилерията. Но все пак могат да нанесат големи щети. За една седмица миналата есен украинските дронове помогнаха за унищожаването на 75 руски танка и 101 големи оръдия наред с много друго военно оборудване. Русия има собствени FPV дронове, но те обикновено са насочени към землянки, окопи и войници. Дроновете помагат да се обясни защо и двете страни се затрудняват толкова да провеждат офанзиви.

Експоненциалният ръст на броя на руските и украинските дронове сочи към втората тенденция. Те са вдъхновени и адаптирани от широко достъпни потребителски технологии. Не само в Украйна, но също и в Мианмар, където през последните дни бунтовниците отблъснаха правителствените сили, доброволци могат да използват 3D принтери за изработване на ключови компоненти и сглобяване на планери в малки работилници. За съжаление, престъпните групировки и терористите едва ли остават далеч зад милициите.

Това отразява широката демократизация на прецизните оръжия. В Йемен бунтовниците хути използват евтини ирански комплекти за насочване, за да създадат противокорабни ракети, които представляват смъртоносна заплаха за търговските кораби в Червено море. Самият Иран показа как набор от атакуващи дронове и балистични ракети с голям обсег на действие може да има геополитически ефект, който далеч надхвърля цената им. Дори ако комплектът, необходим за преодоляване на смущенията в работата на дронове, повиши значително цената на оръжията, както прогнозират някои, те все още ще се считат за изключително евтини.

Причината се крие в потребителската електроника, която стимулира бързите темпове на иновациите, тъй като възможностите се натрупват с всеки продуктов цикъл. Това поражда проблеми с етиката, както и преждевременното остаряване. Невинаги ще има време новите оръжия да бъдат подложени на тестовете, към които западните държави се стремят в мирно време и се изискват от Женевската конвенция.

Иновациите също водят и до последната тенденция - автономност. Днес употребата на FPV дронове е ограничена от наличието на опитни пилоти и от ефектите на смущенията, които могат да прекъснат връзката между дрона и неговия оператор. За да преодолеят тези проблеми, Русия и Украйна експериментират с автономна навигация и разпознаване на цели. Изкуственият интелект е достъпен в потребителските дронове от години и се усъвършенства бързо.

Известна степен на автономност съществува от години сред високотехнологичните боеприпаси и от десетилетия при крилатите ракети. Новото е, че евтините микропроцесори и софтуер ще позволят на интелекта да се използва в милионите нискотехнологични боеприпаси, които насищат бойното поле. Страната, която първа овладее мащабната автономност в Украйна, би могла да се възползва от временно, но решаващо предимство в огневата мощ - необходимо условие за всеки пробив.

Западните държави бавно възприемат тези уроци. Простите и евтини оръжия няма да заменят големите, високотехнологични платформи, а ще ги допълнят. Пентагонът със закъснение започна работата по Replicator - инициатива за създаването на хиляди евтини дронове и боеприпаси, способни да се справят с огромните сили на Китай. Европа е дори още по-назад. Нейните министри и генерали все повече вярват, че могат да се сблъскат с друга голяма европейска война до края на десетилетието. Ако това е така, инвестициите в нискотехнологични дронове трябва спешно да се увеличат. Освен това универсалните дронове ще изискват повсеместна защита - не само на бойното поле, но и в мирните градове.

Калашници в небето

Интелигентните дронове също ще повдигнат въпроси за това как армиите водят война и дали хората могат да контролират бойното поле. С увеличаване на броя на дроновете ще стане възможно да има самокоординиращи се рояци. Хората ще се затруднят да наблюдават и разберат техните действия, камо ли да ги упълномощават.

Америка и нейните съюзници трябва да се подготвят за свят, в който бързо подобряващите се военни способности се разпространяват по-ускорено и по-широко. Изпълването на небето над Украйна с еднократни оръжия, съчетаващи прецизност и огнева мощ, служи като предупреждение. Масово произвежданите самолети убийци вече променят баланса между хората и технологиите във войната.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар