Докторите настояват за по-малко пациенти в болниците

Личните лекари искат заплащане на прегледите на децата

Иван Маджаров, председател на БЛС
Иван Маджаров, председател на БЛС
Иван Маджаров, председател на БЛС    ©  Надежда Чипева
Иван Маджаров, председател на БЛС    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пръв път Българският лекарски съюз настоява за намаляване на количеството лекувани в болниците пациенти за сметка на качеството. Съсловната организация на лекарите предлага на здравната каса в Националния рамков договор за обема и стойността на лечението, което ще бъде заплатено през следващата година, да се увеличат средно с 10-15% цените на 220 от общо 300-те клинични пътеки, като в същото време намалее приемът в отделенията.

Освен това БЛС подкрепя личните лекари в искането им да няма освободени от потребителска такса категории пациенти. В момента децата не плащат никаква такса и докторите настояват родителите им да плащат по един лев за посещение, а НЗОК да доплаща 1.90 лв. за всеки от малките пациенти.

По-високи цени в болниците

С изключение на педиатричните и белодробниje пътеки за лечение в болница повечето пътеки не са увеличавани от повече от 10 години, докато в същото време нарастват цените на всички режийни разходи, консумативите и медикаментите, както и цената на труда. Затова болниците са принудени да приемат колкото може повече пациенти, тъй като не само заплатите на екипите им, но и самото им съществуване зависи от това дали ще получат повече средства по клинични пътеки. Те са източник на над 90% от приходите на всяка болница. През последните години в здравната каса се отчитаха над 2.2 млн. хоспитализации годишно, което означава, че всеки трети българин е бил в клиника поне веднъж през годината.

"Предлагаме, когато пациентът влезе в лечебното заведение, да бъде лекуван толкова, колкото е необходимо, а не както в последните години максимално бързо да бъде изписван, за да може да постъпи нов пациент, защото цените на клиничните пътеки са ниски и болницата не може да съществува в противен случай", коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС пред БНТ.

(Без)платен преглед за децата

От началото на съществуването на личните лекари през 2000 година прегледите, лечението и имунизациите на децата на възраст от 0 до 18 години не се заплащат от здравната каса. Това е причината за липсата на какъвто и да било интерес у младите лекари да имат деца в листите си, да специализират педиатрични специалности и да лекуват бебета и юноши. Лекарите в извънболничната помощ получават само капитационна такса за всеки записан при тях пациент, която е средно 17 лева на година в момента. Отделно от това от такса за преглед са освободени множеството пациенти с ТЕЛК (около половин милион души) и с тежки заболявания, като рак например. През последните няколко години личните лекари извоюваха пенсионерите да плащат такса от 1 лев за преглед, а държавата през НЗОК да им доплаща потребителската такса до 2.90 лв. на преминал пациент. Сега сдружението на общопрактикуващите лекари настоява за пореден път да получават по 1 лев за преглед и на децата. Пенсионерите са 2.6 млн. души и през тази година се предвижда личните лекари да получат за тях общо около 18 млн. лв. Децата до 18-годишна възраст са 1.3 млн. на брой. Ако бъде въведена, таксата трябва да бъде плащана от техните родители.

Пациентските организации засега не са реагирали с изключение на организацията "Заедно с теб", която настоява в никакъв случай да не се въвежда тази такса, защото тя ще застраши здравето на децата, особено на тези, чиито семейства са с ниски доходи.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    studentka avatar :-|
    studentka
    • - 1
    • + 2

    Здравната каса не плаща за медицински услуги на деца и юноши, но една потребителска такса мигновено ще създаде интерес у лекарите към детското здраве? И това гениално решение отне 19 години да бъде формулирано??? Що за здравни политики? За какво плащаме здравни осигуровки, ако не те не поемат дори имунизацията на практически бъдещето на държавата. Супер сбъркана система.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#1] от "studentka":

    Моля да ми кажете само още едно безплатно нещо, освен воденето на детето си на доктор, което ви се е случило от началото на годината.

    После, като му го заведете, педиатърът преглежда ли го? Дава ли му някаква диагноза? Предписва ли му терапия? С една дума - получавате ли здравна услуга? Тя защо трябва да бъде безплатна?

    Плащате си осигуровките? Моля и да си погледнете фиша от заплатата. Там е отразена частта от удръжката ви за НЗОК. Максималната е 96 лв на месец. Какво смятате, че в здравеопазването струва 96 лв?

    ОПЛ получава от НЗОК по 1 (един) лв на месец за всеки записан пациент. Ако са 2000 - 2000 лв. Много ли са? Махнете наема, консумативите, покупката на касов апарат, програмите на НАП, висенето по опашки в РЗОК, осигуровките, данъка. Остават 1000 лв. За толкова работи касиерка в Лидл. Пробвайте другия път да си заведете кашлящото дете при нея - тя има същия икономически интерес да го лекува...

    А доводът с "бъдеще на държавата" е толкова тъп, че не ми се отваря дума.
    Това е все едно правителството да задължи майсторите да ремонтират безплатно германските коли (щото се обичаме с Меркел).
    Идиотси звучи дори на вас, нали?


    Нередност?
  • 3
    mould avatar :-|
    mould
    • - 2

    1. Всички лекари и сестри в държавни или общински болници (и ако има други обществени такива) да бъдат на пълен работен ден 8ч. и да нямат право да работят на друго място. Ако не им харесва да се пренасочат към медицински заведения които биха приели начина ом на работа или по-скоро съществуващият хаос в споменатите по-горе болници. Познавам лекари от държавни болници работещи на 4, 5 и повече места. Представете си ефективността им! Попитайте примерно лекар от болница Токуда дали може да си помисли нещо подобно.

    2. Всички общопрактикуващи лекари да минат на пълно работно време от 8ч. Едно време участъковите лекари се редуваха в едни и същи кабинети и това налагаше смените им сутрин и следобед. Те посещаваха наистина болни по домовете. Колко от сегашните джипита го правят? Единици. Аз лично съм взимал джипито на неподвижния ми баща с кола от кабинета за да го закарам при него и освен това съм плащал за това. В противен случай са затруднени с транспорт или имат други спешни случаи.

    Има още хиляди детайли от ежедневната работа на лекарите и сестрите с които може да се продължи, но трябва да се започне с някои от тях и стъпка по стъпка да се коригира съществуващата хаотична здравеопазващата система.

    Разбрах, че проблема не е в системата. У нас действа същата Бисмаркова система която действа и в Германия. Факта е, че там тя работи, а у нас не. Всичко опира или до наложена дисциплина или до съвест. В Германия е второто, а у нас това не работи и следва да бъде наложена дисциплина.

    Ще ви дам само един пример за Германия. Когато детето ми беше тежко болно и се лекуваше там бях до него от 6:30 ч до 20 ч. всеки ден, а съпругата ми денонощно. Завеждащият клиниката професор в огромна държавна болница идваше по същото време като мен и го виждах, че е в болницата когато си тръгвах. Този всеотдаен специалист не получаваше повече за това, че е толкова отдаден на работата си. Същото правеха и неговите колеги.

    Нередност?
  • 4
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#2] от "D-r D":

    А как в Западна Европа, здравната вноска стига почти за всичко ?

    Нередност?
  • 5
    surg avatar :-|
    Buryan Kirov

    До коментар [#4] от "kapitalcho":

    Мнооого просто, разликата между средната цена на кл. пътека у нас и в Франция ,Германия и средно за Европа е около 16,7 пъти, а САЩ и Канада до 33-37 пъти, страни като Австрия, Холандия и др. съизмерими с България имат бюджет за нацията си към 20-30 пъти пъти по голям отнашият, Австрия имя 11.6 за 2014 % от GDP но и 84 г продължителност за живот срежу 74 у нас....и то за жените само....защо ли...

    Нередност?
  • 6
    surg avatar :-|
    Buryan Kirov
    • + 1

    това за намаления брой прием пациенти по болниците е пълна шашма, досега 10 приети по 1000 лева, а после 8 приети по 1200 лева само и само да се поберем в същият бюджет.....
    Според НСИ от 2010 у нас има 40.7% инфлация, реално е повече , а цените които всички казват че са 50-70 % от реалните харчове не са пипани изобщо от тогава дори да ги удвоят те ще са 8-12 пъти по низки от тези в ЕС....
    е, народа иска здарвеопазване за един лев и получава точно такова после бил недоволен....
    Най големият проблем които сега се отрича и избягва е липсата на лекари у нас , която и сега е ужасна а след 5-10 г ще чудовищна...

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#4] от "kapitalcho":

    Първо: там здравната вноско изобщо не е 8% и държавата не плаща само половината и от нея за пенсионерите, децата и учащите до 18 г, студентите, докторантите, затворниците, безработните, настанените в лудници и т.н, които са 1/2 от населението.
    За всичко останало много ясно ми е написал Бурян.

    Поздравявам го за лаконизма, защото аз щях да пища по темата две педи.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • + 2

    Хора, лекарите верно свършват. С нищо не можеш да примамиш 25-годишен/на в Кула, Смядово или Драгоман при положение, че го канят на интервю в Дармщадт, Аахен, Ковънтри,..

    Събирайте билкови рецепти или търсете телефони на баячки...

    Нередност?
  • 9
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#5] от "Buryan Kirov":


    До коментар [#7] от "D-r D":

    Това го знаем-малко ни е БВП-то, оттам и малко пари за всички.
    Какво е решението с наличния ресурс?

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#9] от "kapitalcho":

    Ами няма решение. И никъде по свето го няма, защото безсмъртните свършиха с Ахил.

    Модерното здравоепазване е много скъпо нещо - и като апаратура, и като квалификация. Опираме да старата истина - който има пари ще живее по-дълго от този, който няма...
    Казвам го с мъка.
    Знам случаи на уникални диагнози и хората си умират, просто защото парите, които би струвало лечението им (никой не гарантира, че то ще има успех), те не могат да ги изработят и за 10 живота.

    Нередност?
Нов коментар